Ad
Ad
Ad
Aktualno

Dani izraelskog filma u Splitu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

“Dani izraelskog filma” proizvod su dugogodišnje suradnje Splitsko-dalmatinske županije i Veleposlanstva Države Izrael na području filmske industrije. Od 9.-13. svibnja 2018. u kinu Karaman u Splitu bit će prikazani najnagrađivaniji izraelski filmovi

“Dani izraelskog filma” kulturna je manifestacija koju organiziraju Splitsko-dalmatinska županija i Veleposlanstvo Države Izrael obogaćujući time značajan aspekt kvalitetne suradnje na različitim područjima.

Prošle godine prikazano je pet izraelskih filmova u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael, a pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije kao “Vikend izraelskog filma” (16.-19. ožujka 2017.). Kako je tada, prigodom svečanog otvaranja naglašeno, zaživjela je dugogodišnja ideja suradnje u području filmske industrije. Bila je to prva manifestacija te vrste u Splitu i na području Splitsko-dalmatinske županije, a prikazani filmovi, nagrađivani na poznatim filmskim festivalima, izazvali su velik interes publike.

Upravo značajan odjek u javnosti bio je jedan od razloga za prerastanje “vikenda” u “dane” filma, tako da će ove godine prikazivanje početi 9. svibnja (zatvorena projekcija) i potrajati do 13. svibnja. Kulturno događanje smješteno je u Kino Karaman (Ilićev prolaz) u Splitu, a ulaz na projekcije je slobodan.

Skele

Tijekom “Dana izraelskog filma” bit će prikazani filmovi: “Kretanje pod ručnom”, “Tiho srce”, “Šlomijeve zvijezde”, “Skele”, “Igor i putovanje ždralova” te “Pustinjske jabuke”. O izbranim filmovima govori i podatak da je film “Skele” nagrađen brojnim nagradama kao i Nagradom za najbolji izraelski igrani film 2017.

Uz kulturno povezivanje dviju država i stvaranje novih mogućnosti po pitanju filmske suradnje, zanimljivo je naglasiti kako u Izraelu postoji 14 filmskih škola koje pohađa oko 1000 studenata. Filmskim repertoarom koji se prikazuje diljem svijeta Država Izrael svjedoči o velikom ulaganju u ovu industriju.

Splitsko-dalmatinska županija poticanjem i organiziranjem ove značajne kulturne manifestacije otvara nove mogućnosti suradnje u svijetu filmskog stvaralaštva.

 

 

 Više: www.dalmacija.hr

shares