Aktualno

Kako do poticaja za malo i srednje poduzetništvo u Splitsko – dalmatinskoj županiji?

S ciljem razvoja gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta, Splitsko-dalmatinska županija provodi četiri projekta u kojima potiče poslovanje poduzetnika

Poduzetništvo u Hrvatskoj je vrlo bitno, a taj je značaj, među svim županijama, prepoznala je Splitsko-dalmatinska županija koja kroz razne programe poticanja poduzetništva daje poticaje poduzetnicima. Kroz programe za poduzetnike, a s ciljem razvoja gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta, Splitsko-dalmatinska županija provodi četiri projekta u kojima potiče poslovanje poduzetnika. To su potpore za poduzetnike početnike kroz Program potpora osnivanja malog gospodarstva, zatim za sve poduzetnike kroz program Kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva, za one koji će tek postati poduzetnici kroz program Jačanje poduzetničkih kompetencija i za jednake poduzetničke mogućnosti kroz program Poticanja gospodarskih zona.

6,5 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija izdvaja za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva te 900.000 kuna za jačanje poduzetničkih kompetencija

Tako se od 20.000 do 50.000 kuna bespovratno izdvaja za poduzetnike početnike, a dva posto subvencija iznose kamatne stope za sve poduzetnike. Do 100.000 kuna daje se potpora  za jačanje poduzetničkih kompetencija dok se do dva milijuna kuna dodjeljuje  za razvoj poduzetničkih zona. Općenito gledajući, 6,5 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija izdvaja za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva te 900.000 kuna za jačanje poduzetničkih kompetencija. Do 15. svibnja otvoren je natječaj za tradicijske obrte, žene poduzetnice, korisnike starije od 50 godina, one izvan Splita te za korisnike – osobe s invaliditetom.

U programu malog i srednjeg poduzetništva Splitsko-dalmatinska županija daje do 5 milijuna kuna za sve namjene, i to do dva posto kamata subvencija na kredite  s rokom otplate do 12 godina. Važno je napomenuti kako je taj natječaj trajno otvoren.  Do 100.000 kuna Splitsko-dalmatinska županija daje za jačanje poduzetničkih kompetencija kroz programe za institucije, udruge i visoka učilišta. Osim toga, za brži i lakši put u poduzetništvu, poduzetničkim potpornim institucijama, Splitsko-dalmatinska županija subvencionira troškove doprinosa iz i na plaće zaposlenike. U mjeri poticanja izgradnje poduzetničkih zona, do dva milijuna kuna daje se za ravnomjeran razvoj županije.

Jeste li znali?

Splitsko-dalmatinska županija, prva je u Hrvatskoj po subvencioniranju kamata poduzetnicima.

Kako to izgleda u praksi?

Bespovratna sredstva namijenjena su poduzetnicima početnicima  i poduzetnicima iz tradicijskih djelatnosti. Želite li se prijaviti na natječaj, morate imati tvrtku koja posluje najviše do dvije godine.  Korisnici potpora su trgovačka društva, jednostavna trgovačka društva, specijalističke ordinacije, ovlašteni uredi  i obrtnici. 

Kako to izgleda u praksi? Ako se pitate koliku visinu potpore možete dobiti tada je važno istaknuti kako je za prijavljeni projekt, moguće dobiti od 20.000 do 50.000 kuna, ovisno o uvjetima koje ispunjavate. Primjerice,  ako je vaša tvrtka registrirana izvan Splita, već ste kandidat za povući do 30.000 kuna, a ako ste stariji od 50 godina, taj bi iznos mogao dosegnuti  50.000 kn. Detaljno pogledajte u  Natječajnoj dokumentaciji svakog pojedinog programa.

Bespovratna sredstva mogu se dobiti za marketing, uređenje poslovnog prostora, ulaganje u razvoj novih proizvoda i edukaciju.

Ako se pitate što vam je potrebno od dokumentacije kako biste mogli konkurirati za bespovratna sredstva tada je važno istaknuto kako je to potvrda Porezne uprave o nepostojanju dugaizvodi iz sudskog/obrtnog registra,  potvrde o članstvima u komorama (samo za liječnike i inženjere)  te obrtnica, ako poslujete u obrtu. Prvi puta postoje i dodatni bodovi koje dobivaju  korisnici čiji je većinski vlasnik osoba s invaliditetom, žene poduzetnice i vlasnici tradicijskih obrta. Rok za prijavu na te natječaje je do 15. svibnja.

U programu kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih, nepovratnih novčanih sredstava iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije s ciljem pomoći mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Visina kredita iznosi od 200.000,00 do  5.000.000,00 kuna za sve namjene osim za financiranje isključivo obrtnih sredstava, zatim od 200.000,00 do 1.000.000,00 kuna za refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita te do 500.000,00 za financiranje obrtnih sredstava. Kredit je namijenjen za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, kupnju nove opreme ili novog dijela opreme, refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita te obrtna sredstva. Kamata se subvencionira do 2 posto za nove investicije, jedan posto za refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita te jedan posto za obrtna sredstva. Rok otplate kredita iznosi do 12 godina za nove investicije, do 5 godina za refinanciranje postojećih nepovoljnih  kredita te do 3 godine za obrtna sredstva.

Program se provodi na temelju Javnog poziva na internetskim stranicama Splitsko-dalmatinske županije www.dalmacija.hr , i u dnevnim novinama „Slobodna Dalmacija“.  Ovaj natječaj je trajno otvoren.

Poduzetničke potpore

UKRATKO

 

Potpore za poduzetnike Splitsko-dalmatinske županije

Vrste potpora

  • za poduzetnike početnike ….Program potpore osnivanja malog gospodarstva
  • za sve poduzetnike ….Kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva
  • za one koji će tek postati poduzetnici … Jačanje poduzetničkih kompetencija
  • za jednake poduzetničke mogućnosti… Poticanje gospodarskih zona

Potpore u brojkama – Općenito

  • od 20 000 do 50 000 kn bespovratno za poduzetnike početnike
  • do 2% subvencija kamatne stope za sve poduzetnike
  • do 100.000 kn za jačanje poduzetničkih kompetencija
  • do 2 mil kn za razvoj poduzetničkih zona 

    Program potpore osnivanja malog gospodarstva

 

Kome  je potpora  namjenjena?

Bespovratna sredsva namjenjena su poduzetnicima početnicima  i poduzetnicima iz tradicijskih djelatnosti.

 Koji su uvjeti natječaja?

Želite li se prijaviti na natječaj, morate imati tvrtku koja posluje najviše do dvije godine.  Korisnici potpora su trgovačka društva, jednostavna trgovačka društva, specijalističke ordinacije, ovlašteni uredi  i obrtnici.

Koliko se može dobiti bespovratnih sredstava?

Za prijavljeni projekt, moguće je dobiti od 20 000 do 50 000 kuna, ovisno o uvjetima koje ispunjavate. Npr. ako vam je tvrtka registirana van Splita, već ste kandidat za povući do 30 000 kuna, a ako ste stariji od 50 godina, taj bi se iznos mogao popeti na 50 000 kn. Detaljno pogledajte u Natječajnoj dokumentaciji.

Za koju namjenu se mogu dobiti bespovratna sredstva?

Marketing, uređenje poslovnog prostora, ulaganje u razvoj novog proizvoda, edukacija…

Što mi sve treba od dokumentacije?

Uobičajeno. Potvrda Porezne uprave o nepostojanju duga,  izvodi iz sudskog/obrtnog registra,  potvde o članstvima u komorama (samo za liječnike i inženjere), obrtnica … Za detaljan popis preuzmite natječajnu Dokumentaciju.

Postoje po prvi puta i dodatni bodovi. Tko dobiva dodatne bodove?

  • za  korisnike čiji je većinski vlasnik osoba s invaliditetom
  • za žene poduzetnice
  • za tradicijske obrte

Do kad je rok prijave?

Do 15.5.2018.

Kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva

Tko ima pravo na potporu?

Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih, nepovratnih novčanih sredstava iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije u cilju pomoći mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Visina kredita:

  • 000,00 – 5.000.000,00 kn za sve namjene osim za financiranje isključivo obrtnih sredstava.
  • 000,00 – 1.000.000,00 kn za refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita
  • do 500.000,00 za financiranje obrtnih sredstava

Namjena kredita:

  • kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata
  • kupnja nove opreme ili novog dijela opreme
  • refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita
  • obrtna sredstva

Subvencije kamate:

  • do 2 % za nove investicije
  • 1% za refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita
  • 1% za obrtna sredstva

Rok otplate kredita:

  • do 12 godina za nove investicije
  • do 5 godina za refinancirane postojećih nepovoljnih  kredita
  • do 3 godine za obrtna sredstva

VIše: www.dalmacija.hr