• hr
  • en

Doživite bogatstvo i raznolikost prirode Cetinske krajine na “Sinj Trail-u”

12. svibnja 2018. važan je dan za sport u Sinju. Naime, Sinj i Cetinska krajina prvi put će ugostiti natjecatelje Dalmatinske Trail lige. Klub avanturističkih sportova Cetina Adventure uz pokroviteljstvo Grada Sinja, TZ grada Sinja i Splitsko – dalmatinske županije organizira 5. kolo DTL-a, a sve bodove koje natjecatelji ostvare ulaze u bodove za ukupan poredak Lige.

Ovo domaćinstvo velika je čast za Sinjane, koji su i inače uporni i uspješni natjecatelji na brojnim trail natjecanjima diljem Lijepe Naše. Bogatstvo i raznolikost prirode Cetinske krajine idealno su okruženje za ovu aktivnost blagodarnu za duh i tijelo.

Natjecanje se organizira u 3 kategorije:

1. Alka: 33 km, 1700 metara uspona (start 9:30 sati)
2. Čoja: 22 km, 1000 metara uspona (start 10:00 sati)
3. Bara: 11 km, 390 metara uspona (start 10:30 sati)
Start utrke za sve kategorije je na Šetalištu Alojzija Stepinca (u centru grada, pokraj crkve Gospe Sinjske), a cilj utrke na Gradskom bazenu, Antuna Konstantina Matasa 7 (približno 500 metara udaljen od starta utrke). Rok za prijave je završio 5. svibnja 2018., a prijaviti se može i na sam dan utrke 12.5.2018. na pultu za prijave.

Natjecateljima prijavljenim iza 3. svibnja 2017. neće biti osigurana majica u startnom paketu. Cijena startnine je 100 kuna za kategorije Čoja i Alka, a 70 kuna za kategoriju Bara.

djeca do 14 godina imaju 50% popusta
• u kategoriji Bara treći član iste obitelji ima besplatnu startninu. Za ostvarenje popusta sva tri člana moraju imati isto prebivalište, dokaz – osobna iskaznica (za osobe starije od 16 godina)
• natjecatelji koji su startali sve utrke DTL – a imaju 50% popusta:
• Za doprinos DTL – u 100% – Nenad Keč.

Startnina na dan utrke je ista, ali ne uključuje majicu utrke.U cijenu su uključeni organizacija utrke, majica s logom utrke, topli obrok po završetku utrke, okrepa duž staza, korištenje svlačionica za presvlačenje i tuševa.

Svi natjecatelji će u startnom paketu dobiti vrećice na koje će nalijepiti naljepnice s brojevima (koji će biti isti kao i startni brojevi) u koje mogu spremiti stvari te ih dati organizatoru na čuvanje i koje će ih čekati na cilju.

Uplata startnine: Klub avanturističkih sportova Cetina Adventure

Nakon prijava i podizanja startnih paketa natjecatelji mogu na istom mjestu ostaviti stvari na čuvanje te se uputiti prema startu koji se nalazi 500 metara od pulta za prijave, tj. na Šetalištu Alojzija Stepinca (pokraj crkve Gospe Sinjske).

Najboljima bogate nagrade

• Prva tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji – za svaku kategoriju posebno
• 1., 2., 3. mjesto ekipno – ekipu čine predstavnici određenog kluba u sve tri kategorije uključujući muškarce i žene. Potrebno je da ekipa ima minimalno po jednog predstavnika u kategoriji, a ako ih ima više, računa se samo onaj član ekipe s najboljim vremenom u toj kategoriji. O odlučivanju prve trojke odlučuju vremena najbržih predstavnika koja se zbrajaju i čine konačan rezultat (poredak se u ovom slučaju ne gleda).

Za sve natjecatelje koji dolaze automobilom besplatan parking nalazi se u zoni Osnovne škole Marka Marulića (pokraj Gradskog bazena Sinj), na parkingu ispred Gradskog bazena Sinj, parking ispred Kauflanda, parking pokraj Gradskog kolodvora te parking ispred Konzuma. Natjecatelj također mogu koristiti i gradski parking čija je dnevna karta 10 kuna.

U slučaju da je nekome od natjecatelja potreban smještaj, mogu se javiti na kontakt kluba, koji će nastojati organizirati smještaj po najpovoljnijoj cijeni.
Za one koji više vole kampirati, organiziran je smještaj u kampu „Gajo“ u selu Lučane kod Sinja gdje se mogu smjestiti maksimalno 7 šatora. U kampu je osigurana hrana i piće, vanjski tuš te sanitarni čvor i ljubazno osoblje. U potpunosti je besplatan za sudionike utrke i njihovu pratnju. U kamp se može doći dan-dva prije utrke (potrebno se jedino najaviti se tjedan dana prije).

Pojašnjenje kategorija:

Kategorija Bara: U dužini od 11 kilometara (390 metara uspona) prolazi kraj svih najvećih sinjskih znamenitosti i namijenjena je šetačima, obiteljima i rekreativcima, kao i svima koji se žele po prvi put okušati u trail trčanju. Start utrke je ispred crkve Gospe Sinjske, dalje prolazi kraj predivnih Alkarskih dvora i asfaltnim putem se penje na Stari grad do crkve Sv. Mihovila. Spuštajući se, staza vodi dalje do širokog makadamskog puta i uspona prema plućima grada Sinja, Pavića nebesima. Prolazi cijelom dužinom Pavića nebesa kroz predivnu borovu i hrastovu šumu te se nastavlja sjevernom stranom Pavića nebesa širokim makadamskim putem prema cilju. Staza je kružna, nije tehnički zahtjevna i u cijelosti je označena putokazima, planinarskim markacijama i trakicama.

Kategorija Čoja: U dužini od 22 kilometra s 1000 metara uspona ide istim putem kao i staza Bara, do križanja u mjestu Lučane, otuda nastavlja dalje asfaltnom cestom kilometar do ulaska u zaštićeni krajobraz Sutine i uspona prema najvećem vrhu sinjske okolice, Visošnici (907 mnv). Staza je do vrha označena planinarskim markacijama i trakicama. S vrha Visošnice širokim makadamskim putem spušta se u kanjon Sutine, kroz Perjanicu i definitivno jedan od najljepših dijelova sinjskog kraja, prolazi se uz planinski potok Sutina skoro cijelom dužinom od izvora do ponovnog izlaska prema Pavića nebesima i povratka prema cilju. Staza je kružna, označena planinarskim markacijama, trakicama i putokazima za smjer kretanja. Namijenjena je iskusnim natjecateljima i rekreativcima.

Kategorija Alka: U dužini od 33 kilometra sa 1700 metara visinske razlike starta s istog mjesta kao i prve dvije kategorije te se na polovici Pavića nebesa odvaja širokim makadamskim putem i penje prema najljepšem vidikovcu grada Sinja na vrh Visoka 896 mnv. Dalje se nastavlja tehnički dosta zahtjevnom planinarskom stazom prema vrhu Visošnica odakle se također spušta u kanjon Sutine. Kanjon Sutine prolazi njegovom lijevom stranom te se iz kanjona penje prema njegovom sjevernom vrhu Bukovac, jednom od najljepših vrhova s kojeg pogleda puca prema Visokoj, Kamešnici, Dinari i Svilaji. Vrh Bukovac prolazi cijelom dužinom krećući se u smjeru Svilaje do predjela Kačar. Tu se ponovo spaja na tehnički zahtjevan spust Plišivica odakle izlazi u Lučane i kreće prema cilju širokim makadamskim putem. Staza je također kružna, označena planinarskim markacijama, trakicama i putokazima za smjer kretanja. Namijenjena je iskusnim natjecateljima i rekreativcima.

Image may contain: sky, cloud and outdoor

Djeca do 14 godina mogu sudjelovati samo u kategoriji Bara, ali isključivo u pratnji roditelja ili staratelja te uz njihovu potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 14 do 16 godina mogu samostalno sudjelovati u kategorijama Bara i Čoja, ali moraju imati od roditelja ili staratelja potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 16 do 18 godina mogu sudjelovati na bilo kojoj stazi, ali moraju imati od roditelja ili staratelja potpisanu dozvolu za nastup.

Obvezna oprema je: mobitel, natjecateljski karton, karta utrke i uputstva (osigurani od strane organizatora na dan natjecanja) i osobna iskaznica
Preporučena oprema: rukavice, astro folija, osobna prva pomoć, zviždaljka, zaštita protiv kiše (jednokratna kabanica, nepromočiva jakna), bidon s vodom i suha odjeća

Image may contain: 3 people, people standing and shoes

Pravila utrke, a ujedno i Dalmatinske Trail Lige dostupna su na linku: http://dalmacijaultratrail.com/pravilnik/

Više:

• facebook stranica Cetina Adventure

Za sve dodatne informacije možete se javiti na broj mobitela +385 (0) 92 221 9514 ili porukom na facebook stranici Cetina Adventure.

Pridružite se i vlastitim očima iskusite ljepote cetinskog kraja!

shares