Aktualno

Gaudi u Barceloni – šetnja tragovima “božjeg arhitekta”

Turisti dolaze u Barcelonu iz raznih razloga. Neki dolaze na utakmice jednog od najpoznatijih klubova svijeta, neki dolaze na kupanje i ukrcaj na kruzere, neki u šoping, a mnogi razgledati grad.

Što Barcelonu čini takvom da je za mnoge najljepši grad na svijetu?

Možda najvažniji faktor ima svoje ime i prezime. Zvao se Antoni Gaudi Cornet
(1852. – 1926.) i bio je arhitekt čija su arhitektonska remek dijela van svake epohe i vremena. Svrstavaju ga u pokret Modernista, no njegom osebujni stil ga je označio kao jednog od naj utjecajnijih arhitekata prošlog stoljeća. Njegova Sagrada Familia je najposjećenija atrakcija u Španjolskoj, a sedam njegovih dijela je proglašeno UNESCO World Heritage Sites.

Na njegov rad je veliki utjecaj imala vjera pa su prozvali „Božjim arhitektom“. Kako se potpuno posvetio svom radu ostao je za života samac. Neki danas zagovaraju njegovu beatifikaciju. Umro je nakon što ga je udario tramvaj. Nije mario za odjeću pa su ga smatrali prosjakom pa nije na vrijeme dobio odgovarajuću skrb. Umro je u bolnici dva dana kasnije.

Iza sebe je ostavio veličanstvena dijela koja su Barcelonu promijenila i zbog kojih će mnogi ustvrditi da je najljepši grad. Donosimo popis najvažnijih:

1)            La Sagrada Familia – je najpoznatije Gaudijevo djelo. Crkva se počela graditi još tamo davne 1892. Kraj radova se očekuje 2030. Predstavlja odnos čovjeka, prirode i vjere kroz skulpture i fasade. Preporuka je popeti se na jedan od tornjeva zbog spektakularnog pogleda na grad. Mogu biti dugi redovi za ulaz, no neke agencije imaju prednost, ako se preko njih kupi razgled grada.

2)            La Pedrera – za mnoge arhitekte je ovo naj originalnija stambena zgrada u povijesti arhitekture. Nalazi se u najljepšoj aveniji Barcelone – Passeig de Gracia. Pod zaštitom UNESCA je od 1984. Zgrada je više skulptura nego stambena zgrada.

3)            Parc Güell – se nalazio na obroncima na rubu grada 1900.kada je počelo uređenje (do 1914.). Danas je dio grada, no specifična arhitektura zgrada, ograda i dvorana se mogu samo opisati kao čudo razigranog Gaudijevog uma. Mnoga pročelja su prekrivena sa „trencadis“ komadima keramike raznih oblika. Iz parka se pruža divan pogled na grad.

4)            Palau Güell – palača u kojoj je živjela obitelj Güell ne izgleda kao njegova druga djela. Fasada je prilično drugačija, no interijer i krov odaju Gaudija u njegovom geniju.

5)            Casa Batallo – je u biti restauracija postojeće zgrade 1904. godine. Katalinski Art Nouveau se prepoznatljivo vidi kroz keramičke pločice, kamen i željezo. Za vrijeme izgradnje je izgled bio dosta kritiziran, no već 1906. je zgrada proglašena kao jedna od tri najljepše.

Gaudi u Barceloni

6)            Casa Calvet – kamena fasada reflektira utjecaj Baroka. Balkoni su na neki način slični onima na Casa Batillo. Ime je dobila po obitelji bogatih industrijalaca – Calvet.

Gaudi u Barceloni

7)            Casa Vicens – je prvi značajan Gaudijev rad. Sagrađena između 1883. i 1888. je maštoviti projekt rezidencijalne zgrade za bogatu obitelj koja je posjedovala tvornicu keramike. Na njoj se vidi i utjecaj islamske arhitekture.

Gaudi u Barceloni

8)            Bellesguard poznata i kao Casa Figueres – lokacija je u Sarria – Sant Gervasi okrugu Barcelone. Zemlja na kojoj se nalazi je pripadala Aragonskom kralju i grofu od Barcelone. Inspiracija Gaudiju je bio srednjovjekovni dvorac koji je bio na tom mjestu.

Gaudi u Barceloni

9)            Colegio de las Teresianas – Gaudi nije započeo izgradnju, no završio je i vidljiv je njegov utjecaj. Zgrada je sagrađena od crvene cigle jer je samostan koji ju je naručio nije imao dovoljno novca. Materijali i ornamenti su vrlo jednostavni. Posebno su upečatljiva vrata koja se ne mogu otvoriti izvana.

Gaudi u Barceloni

10)         Colonia Güell – je radnička kolonija u Santa Coloma de Cervello, malom gradiću na rubu Barcelone. Naručio ju je grof Güell koji je žalio da u radničkom naselju bude crkva. Rad nije nikad završen jer je 1915. ponestalo novca. Završena je samo kripta. Renovirana je 2002 pod jakim kritikama javnosti. Također je pod zaštitom UNESCA.

Gaudi u Barceloni

Izvor: Travel Advisor.eu

Autor: Vlado Šestan

fotografije: Travel Advisor.eu