Gastro

Hvar domaćin međunarodnog gourmet festivala “Taste the Mediterranean”

Nastavlja se obilježavanje 150 godina organiziranoga turizma u Hvaru:
OD 1. DO 3. LIPNJA U HVARU GASTRONOMSKI FESTIVAL TASTE THE MEDITERRANEAN / OKUSI MEDITERAN!

Obilježavanje 150. godišnjice organiziranoga turizma u Hvaru nastavlja se u lipnju, festivalom Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran! Peto po redu izdanje ovog međunarodnog gastronomskog festivala održava se u suradnji s prestižnim svjetskim gastronomskim vodičem Gault&Millau Croatia, koji je nedavno objavio svoje prvo izdanje za Hrvatsku.

Chef Giulio Terrinoni.jpg

Festival će se održati od petka, 1. lipnja do nedjelje, 3. lipnja, na nekoliko lokacija u Hvaru te na Palmižani. U Arsenalu će biti kulinarske demonstracije, degustacije, radionice, predavanja, a na hvarskoj Pjaci zanimljivamediteranska tržnica na kojoj će se prodavati maslinovo ulje, vina, med, sir, mandule, arancini i drugi autohtoni proizvodi. Program festivala na www.tastethemediterranean.eu.

Taste the Mediterranean_1.jpg

Gosti festivala ugledni su kulinarski stručnjaci. Organizatori ističu kako su među njima …talijanski chef Giulio Terrinoni, nositelj jedne Michelinove zvjezdice iz restorana Per Me u Rimu, chef Hrvoje Zirojević iz restorana Laganini na Palmižani, chef Vjeko Bašić iz konobe Bobe u Murteru, chef godine 2018. prema vodiču Gault&Millau Croatia te Tea Mamut, čija je slastičarnica u Splitu proglašena najboljim Gault&Millau POP lokalom. Svježi pristup kuhinji pokazat će i jednako tako mlada Coline Faulquier, francuski Top chef iz Marseillea. Francusku gastronomiju zastupat će i chefovi Frank Renimel i Lionel Levy, oba okrunjena Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama. Prvi put na festivalu gostovat će i dva renomirana chefa iz Alžira, Ramdane Cherif Ahmed i Rabhi Farid iz velike hotelske grupacije El Aurassi, a boje hrvatske kuhinje branit će chef Vesna Miletić iz restorana Tač u Zagrebu te Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora Bila u Splitu.

Taste the Mediterranean_2.jpg

Osobito je zanimljiva ekskluzivna četveroručna mediteranska večera, koja će se održati u petak, 1. lipnja, u vrtu obitelji Meneghello na Palmižani, a koju će pripremati francuski chef Lionel Levy (tri toke Gault&Millau i jedna Michelinova zvjezdica) i chef kuhinje Meneghello, Jerko Krstulović.

Tea Mamut.JPG

Nakon ovog jedinstvenoga festivala koji slavi mediteransku prehranu i mediteranski način života koje jeUNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, Hvarane i goste krajem mjeseca očekuje i deseto izdanje Festivala levande, koje će se održati od 28. do 30. lipnja u Velom Grablju.

www.tzhvar.hr

Foto: Tz grada Hvara, arhiva festivala