Aktualno

Hvar – kolijevka hrvatskog turizma svečano obilježila 150 godina organiziranog turizma

Na današnji dan prije 150 godina započeo je razvojni turistički put grada Hvara

15.svibnja 2018.

15. svibnja 1868. godine, u Hvaru je osnovano Higijeničko društvo, prvo turističko udruženje u Hrvatskoj i Europi koje je intenzivno poticalo turizam i u Hvaru ga pozicioniralo kao najvažniju gospodarsku granu. Hvar je danas na svjetsku turističku mapu upisan kao jedna od najzanimljivijih destinacija, koja kroz godinu različitim sadržajima privlači turiste iz cijeloga svijeta.

Tijekom svečane proslave u Hvaru se održalo niz događanja u čast ove važne obljetnice. U jutarnjim satima u obnovljenoj galeriji hvarskoga Arsenala otvorena je svojevrsna retrospektivna izložba 150 godina hvarskog turizma, a potom je održana svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Hvara.

foto1.jpg

Uz predstavnike Grada Hvara i Turističke zajednice grada Hvara, predvođene gradonačelnikom Rikardom Novakom Petrom Razovićem, direktorom Turističke zajednice, sjednici su prisustvovali brojni ugledni gosti, među kojima i: ministar turizma te izaslanik Predsjednika Vlade RH Andreja Plekovića, Gari Cappelli, državni tajnik u Ministarstvu turizma  Tonči Glavina, izaslanik direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Jure Galić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik Odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, izaslanik gradonačelnika Graza dr. Peter Piffl-Percevic, direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić, predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta, direktor Međunarodne zračne luke Zagreb Ranko Ilić, predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefeboeck, član Uprave Erste banke Boris Centneri brojni drugi.

foto2.jpg

Ministar turizma RH, Gari Cappelli, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića istaknuo je važnost hvarskog i otočnog turizma općenito za cijelu zemlju. “Autohtonost, kvaliteta i održivost – to je ono što turisti očekuju i dobivaju u Hrvatskoj. Vlada RH prepoznala je važnost turizma te brojnim potporama i mjerama potiče rast i razvoj sektora koji pokreće cjelokupno gospodarstvo” rekao je, među ostalim, ministar Gari Cappelli, istaknuvši Hvar kao primjer ostalim destinacijama.

foto3.jpg

“Hvar je važan čimbenik na karti hrvatske turističke ponude, a dobri rezultati ostvaruju se i ove godine, u prva četiri mjeseca povećanje u dolascima je 12%, dok je ostvareno 34% vise noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, zaključio je Cappelli poželjevši Hvaranima, i javnom i privatnom sektoru, dobru i uspješnu suradnju kakva je bila i dosada, kako bi rezultati bili kao i dosada – uspješni.

Kako je ova cijela godina u znaku obljetnice, službeno je najavljeno i da će ovogodišnji Dani hrvatskog turizma u listopadu biti održani u Hvaru,  kao i sjednica Vlade RH, istaknuo je Capelli.

foto4.jpg

Gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak, zahvalio je svima koji su pomogli da se ovaj jubilej dogodi. Naglasio je kako je ovo samo dio bogatog cjelogodišnjeg programa – neka ovaj trenutak podizanja zastave bude čast našim precima koji su utjecali na naše živote. Želja nam je da svojim pozitivnim primjerom i mi utječemo na živote naših potomaka… te istaknuo kako turizam nisu funkcije ni titule, turizam su ljudi, građani koji su pravi domaćini i zadovoljni turisti.

– Ne označava ova velika obljetnica samo početak organiziranog turizma grada Hvara, nego i cijelog suvremenog turizma Hrvatske. Povećanje kvalitete, produženje sezone, očuvanje baštine i identiteta glavni su naši ciljevi, kazao nam je direktor Tz grada Hvara Petar Razović. Prisjetio se početaka, 15. svibnja davne 1868. godine kada je grupa hvarskih entuzijasta na čelu s biskupom Dubokovićem osnovala Higijeničko društvo. Najavio je bogat program proslave, otvorenje svečane izložbe povodom 150 godina hvarskog turizma, dodjelu nagrada najzasluženijim Hvaranima, turističkim djelatnicima i članovima obitelji koji su daleke 1868. godine stvorili hvarski turizam.

U 14 sati u hotelu Amfora održana je potom gastronomska manifestacija Hvar150 u hotelu Amforaa svečana proslava završila je na najbolji mogući način – glazbom, uz veliki Gibonnijev koncert na hvarskoj Pjaci i spektakularni vatromet.

Image may contain: 7 people, people smiling, outdoor

Na svečanoj sjednici zaslužnima su se dodjelila priznanja. Nagrade su dobili Ecija Duboković, pranećakinja biskupa Dubokovića, Rada Domančić u ime obitelji Avelini, Tarin Meneghello, Jurica Domančić, Nikola Zaninović, Tanja Miličić te Gordana Tomičić u ime Sunčanog Hvara.

Proslava 150 obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.