Aktualno

Kamo na izlet? Družba Pere Kvržice i ovog proljeća zove na avanturu

S Vlakom u snijegu, kultnom pričom o prijateljstvu i zajedništvu, odrastale su brojne generacije.

Još od 1931 godine kada je priča napisana, bez obzira na nova vremena i drugačiji život, Vlak u snijegu i dalje živi u srcima djece i odraslih. Tražite li stoga idealni proljetni izlet za djecu, vrijeme je prisjetiti se uspomena iz djetinjstva i posjetiti Kulturni centar Mato Lovrak u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.
Lovrakovi dani kulture počinju od 5.lipnja i traju do 9.lipnja 2018.u Velikom Grđevcu.

Što vidjeti i doživjeti na lokaciji priče?

Postanite dio priče na jedan i dan otkrijte čarobnu lokaciju priče. Vašu će djecu razveseliti parna lokomotiva s vagonima koju su otkopavala djeca u romanu “Vlak u snijegu”, identičan mlin koji je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, tradicionalna Mlinareva kuća, nadstrešnica s ljetnom učionicom, dječje igralište, te šetnica uz vodotok s klupama.

U neposrednoj blizini, kroz šumu koja s jedne strane okružuje Centar, nalazi se Staza prijatelja prirode koja sadrži nekoliko postaja na kojima se možete upoznati s florom i faunom velikogrđevačkog kraja. Tko zna, možda ćete sresti u idiličnoj prirodi pravu vidru i koloniju dabrova koji obitavaju nedaleko od mlina Družbe Pere Kvržice.

Svake godine u Centru se održavaju Lovrakovi dani kulture s ciljem što boljeg predstavljanja i upoznavanja Lovrakovog lika i njegovih djela. U sklopu svojih školskih ekskurzija, Lovrakov centar, te interpretacijsku sobu Mate Lovraka koja se nalazi u Osnovnoj školi “Mato Lovrak” tijekom cijele godine obiđe na tisuće učenika, a isto tako i ostalih posjetitelja, ne samo iz Hrvatske, već i iz svih krajeva Europe.

lovrakov_centar_4

31.LOVRAKOVI DANI KULTURE – program događanja od 5.lipnja do 9.lipnja 2018.

Lovrakovi dani kulture su najveća tradicionalna manifestacija, koja se održava u čast književniku Mati Lovraku u njegovom rodnu mjestu Velikom Grđevcu, a posvećena je uglavnom djeci, pa tako Veliki Grđevac na nekoliko dana postaje mjestom okupljanja djece ali i odraslih koji vrijeme provode u Lovrakovom centru, koncipiranom prema  piščevim djelima ”Vlak u snijegu” i ”Družba Pere Kvržice”, interpretacijskoj sobi napravljenoj u spomen Mati Lovraku, poučnoj Stazi prijatelja prirode.

Manifestacija je bogata brojnim događanjima od dječjih natjecanja u igrama Družbe Pere Kvržice, kazališnim predstavama, stručnim skupovima, sajmom kreativnosti te zabavnim i sportskim sadržajima. U sklopu Centra, tijekom cijele godine, organiziraju se različite manifestacije (Olimpijada dječjih vrtića), razni seminari i edukacije, team building, škole u prirodi, logorovanja i različite druge aktivnosti.

Za naše čitatelje donosimo Program događanja od 5. lipnja do 9.lipnja 2018., i najtoplije preporučamo izletničku čaroliju Lovrakovih dana kulture za vaše najdraže:

Prisjetimo se jednog od najljepših filmova dječje generacije:

Sve info pronađite na:

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije
Posjetite i našu Facebook stranicu
Kulturni centar Mato Lovrak

Fotografije: Štefan Brajković, Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije