Aktualno

Mostar Sevdah Reunion na ovogodišnjim Etno susretima u Bilju

Ovogodišnji, 19. međunarodni Etno susreti u Bilju, održati će se od 1. do 3. lipnja u parku ispred dvorca Eugena Savojskog. „Premda je ova tradicionalna manifestacija posljednjih godina održavana u rujnu, novi termin i lokacija, rezultat su našeg novog koncepta, gdje želimo posjetiteljima Općine Bilje pružiti niz manifestacija kroz cijelu godinu,“ kaže Danijela Mihaljević, direktorica turističke zajednice. „Također, želimo povezati prirodnu i folklornu baštinu te pokazati novi pristup u organizaciji jedne etno manifestacije.“ Do kraja godine planira se realizacija još nekoliko manifestacija na otvorenom.

Mostar Sevdah Reunion jedna je od najpoznatijih bosansko-hercegovačkih glazbenih senzacija, a svojim inovativnim stilom i interpretacijom tradicionalne glazbe privukli su široku publiku i ostvarili brojna gostovanja u gotovo svim zemljama Europe, Turskoj, SAD-u i Australiji.

Ovogodišnji Etno susreti realizirani su kao prvi od četiri velike manifestacije u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska „Green Baranja“, koju će općina Bilje,u suradnji sa udrugom Zeleni Osijek realizirati sredstvima iz Fondova EU. Projekt uključuje realizaciju 4 velike manifestacije, postavljanje hot spot točki, izradu mobilne aplikacije, land art instalacije te nabavu opreme za manifestacije.

etno

1.-3. lipnja 2018.  19. Međunarodni Etno susreti u Bilju, Festival biciklizma

Međunarodna smotra folklora, sajam eko proizvoda hrane, pića i rukotvorina, bogati zabavni program, sve to začinjeno sa bogatom gastro ponudom – oduševiti će baranjske posjetitelje . Za vrijeme trajanja Etno susreta, Bilje je domaćin susretima svih posjetitelja, gostiju, djece i odraslih, zaljubljenika u očuvanje kulturne tradicije ovog kraja, ali i krajeva iz kojih dolaze gosti. Bogati baranjski stol svakome će nešto ponuditi, a program započinje od prijepodnevnih sati do kasno u noć.

Zašto posjetiti Bilje – vrata Baranje?

Topla i gostoljubiva destinacija ruralnog turizma, svoj specifičan identitet pokazuje ljepotom netaknute prirode i toplinom seoskih dvorišta iz kojih se još uvijek osjeća duh prošlosti. Prirodne ljepote (Park prirode Kopački ritBiljsko jezero….), povijesna baština poput lovačkog dvorca princa Eugena Savojskog ili mnoge značajne manifestacije (Etno susreti i Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju, Ribarski dani u Kopačevu, Festival paprike u Lugu), otkrivaju bogatu kulturnu, prirodnu i gastronomsku baranjsku ponudu koja općinu Bilje čini idealnim mjestom za avanturiste, lovce, ribolovce, bicikliste i  zaljubljenike u prirodu, ali i gastronomade.

Brojne su komparativne prednosti Bilja nad drugim općinama područja: blizina parka prirode Kopački rit, prometna povezanost i blizina Osijeka, razvoj turističke infrastrukture, posebice biciklističke staze, hortikulturno uređenje mjesta, razvoj avanturističkih sadržaja, gostoljubivost domaćina u brojnim turističkim seljačkim domaćinstvima te na kraju, ali ne manje bitno, nepresušno bogatstvo raznolike gastronomske ponude.

Posebna pažnja poklanja se zaštiti okoliša te programima koji integriraju različite turističke proizvode, naglašavajući prepoznatljivu temu koja ih povezuje –red kulena,čvaraka, i svježe ubranog paradajza i paprike, red vožnje biciklom, pa okrijepa u vinskom podrumu…red šetnje na šetnici Bijelog lopoča, potpala vatre pa čišćenje ribe za fiš vožnja fijakerom po baranjskoj pustari i romantični obilazak dvorca u Tikvešu.
Zvuči kao prava  ruralna romansa kontinenta s brojnim opcijama aktivnog turizma, koja se posjetitelju otvara u lepezi super doživljaja a koja vas čeka u Općini Bilje.

Dobro došli u svijet fine hrane, prirode, dobrih ljudi i dobrih sadržaja – Bilje vas čeka.

 

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

Logo2

 

 

foto: Pavo Nikolić, Bosiljko Domazet i arhiva TZO Bilje, arhiv Croatia Hotspots, naslovna fotografija TZO Bilje