Aktivni odmor

Na valovima rijeke Kupe ili preko nekoliko razloga zašto posjetiti Sisak

Sisak vrvi ovog lipnja brojnim događanjima,  a od onih koje je šteta propustiti je manifestacija 9. lipnja 2018.”Na valovima rijeke Kupe” na koju vas svih pozivamo! Mali kontinentalni dragulj, priredio je niz događanja objedinjenih u manifestaciju ” Na valovima rijeke Kupe”, tako da deveti lipnja slobodno upišite u vaše kalendare i prošećite Siskom!

Evo što vas sve čeka na manifestaciji 9.lipnja:

Zaigrajte šah u srednjovjekovnim haljinama: Ženski šah u sredjonovjekovnim haljinama na brodu Juran i Sofija –  i uplovite u povratak u prošlost kroz neodoljiv ambijent riječne bajke! Ovog lipnja u Sisku se po drugi puta organizira Ženski renesansni šahovski turnir. Tijekom turnira,  šahistkinje će obući srednjovjekovne haljine te uploviti u svijet šaha, a sve na brodu Juran i  Sofija. Uživajte u ovom totalno cool i nesvakidašnjem eventu!

„Povijesni šahovski boj  ili  En passant” na najljepšoj scenografiji u Sisku – poznati Stari most

Povijesni događaj iz 1593. poznatiji kao Bitka kod Siska, prvog zaustavljanja turskog prodiranja u Europu, postavljena kroz šahovsku partiju, kolaž je glazbe, glumačkog izričaja i plesa.  Održava se na prirodnoj pozornici uz rijeku Kupu ispod povijesne građevine Veliki kaptol. Predstava ima najljepšu scenografiju u Sisku, poznati Stari most.

 U zdravom tijelu zdrav duh – nordijsko hodanje od centra grada do utvrde Stari grad

Građani i posjetitelji mogu aktivno sudjelovati u manifestaciji kroz Nordijsko hodanje od centra grada do utvrde Stari grad ili trčeći istom dionicom. Prošećite se Siskom i otkrijte sve ljepote grada stvorenog za rekreaciju.

O turističkoj zajednici

SEFF – festival bez ugljičnog otiska

SEFF je edinstveni putujući festival filmova o zaštiti okoliša i prirode. U tjedan dana obići će Gospić, Smiljan, Perušić, Otočac, Rudopolje, Hrvatsku Kostajnicu, Sisak i Zagreb. U Sisku, projekcije filmova održat će se uz rijeku Kupu na poznatoj sisačkoj Šetnici. Ponesite samo dekice o uživajte u jedinstvenom festival ekoloških filmova. SEFF se poput gusjenice pretvorio u leptira kojeg su organizatori nazvali Smaragdni eco film festival. Nakon deset godina,  međunarodni festivalski tim koji ugošćuje autore filmova, studente, zaljubljenike u prirodu, avanturiste, vizualnim sredstvima buditi ekološku svijest pod geslom; djeluj lokalno, misli globalno!

PROGRAM:

BUDITE DIO PLEMENITE AKCIJE – OČISTIMO KUPU ZAJEDNO 

Ljubitelji okoliša, čistih rijeka i ekolozi svih boja, još je jedan razlog zašto doći na Valove Kupe: 9.lipnja odvija se tradicionalna 23. po redu ekološka akcija čišćenja korita rijeke Kupe, imenovana prigodnim nazivom „Volimo Kupu trajno“.
I to povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

11737911_10206053255043830_6479214489334233010_n
foto: Dalibor Andres

Ekološku akciju organizira Ronilački klub Sisak, uz pomoć Kajak kanu kluba „Odra“, Zajednice športskih ribolovnih udruga – Sisak, Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak i Turističke zajednice grada Siska.

Svjetski dan okoliša u Sisku se posebno slavi:

U organizaciji RK Sisak na rijeci Kupi održati će se i Kup Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama te plivački maraton na potezu od Mosta Gromova do Starog grada, duljine cca 3 km. Razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša u lokalnim zajednicama ključno je za ostvarenje sigurnije i prosperitetnije budućnosti, za sve kojima ostavljamo prirodu oko sebe u naslijeđe. A sve to ide u paketu s rekreacijom i sportskim aktivnostima koje koriste podjednako duhu i tijelu.

I da ponovimo zašto posjetiti Sisak?

Jer je to grad čija povijest priča nebrojene priče, povijest, arhitektura, kultura – sve je tu

 Jer se možete zabaviti uz vrhunski jazz, Sisak je poznati dom vrhunskog urbanog zvuka

 Jer možete uživati u raznim formama street arta, kao što su super cool murali

Jer za razumnu cijenu možete uživati u izdašnim specijalitetima tradicijske gastronomije

Jer je cijeli grad premrežen biciklističkim stazama i brojnim sportsko rekreativnim sadržajima

Jer možete uživati u brojnim manifestacijama i to tokom cijele godine.

Ili barem gledati ljepotu rijeke koja teče usred grada..

Dobro došli u Sisak!

fotografije: Arhiv TZG Siska, Dalibor Andres

Sve informacije potražite na; www.sisakturist.com

Facebook Sisak Turist

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

sisak logo

FullSizeRender (1)