Gastro

Posjetite ovaj vikend Bedekovčanska jezera i uživajte u finoj kapljici Bajke na dlanu

Pred nama je 51.izdanje jedne od nastarijih vinskih priredbi u Hrvatskoj: “Sajam i izložba zagorskih vina” koji se već tradicionalno održava u Bedekovčini na prekrasnim Bedekovčanskim jezerima, Bajerima.
Ovaj vikend 18. i 19.svibnja 2018 godine, Bajeri će biti mjesto kušanja najfinije zagorske kapljice.

Već punih 51 godinu Sajam i izložba zagorskih vina u Bedekovčini okuplja ono najbolje od zagorskih vina, a posjetitelji i ljubitelji vina mogu osjetiti i uživati u čarima koju zagorska vina nude. Još od davnina najkvalitetnija zagorska vina nalazila su se na stolovima kako domaćeg, tako i europskog plemstva.

Izuzetni svjetski uspjesi, osvajanje zlatnih medalja na svjetskim Decanter natjecanjima, te konstantno podizanje kvalitete zagorskih vina, doprinose ostvarenju dugoročnog strateškog cilja Krapinsko-zagorske županije kao regije prepoznatljive po svojoj enogastronomskoj ponudi na turističkoj karti Hrvatske, ali i na svjetskoj vinarskoj sceni, a trud i zalaganje zagorskih vinara i njihovih vinograda sve više dobiva zasluženu pozornost.

Iz tog razloga, ne čudi da posjetitelji ne samo iz Hrvatske, već i iz inozemstva dolaze u Bedekovčinu osjetiti i doživjeti čar Zagorja kroz kapljicu zagorskog vina, što značajno utječe na razvoj i promociju vina i vinara Hrvatskog zagorja.

Ove godine na ocjenjivanje vina je pristiglo 150 uzoraka vina, od kojih su neki vlasnici zlatnih medalja na svjetskim Decanter natjecanjima.

Zagorska vina – kapljice koje osvajaju kvalitetom

Zagorje je danas izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih, najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina. Zagorje možemo zvati i kolijevkom svjetskih sorata vina, jer Zagorska belina roditelj je, majka osamdeset svjetskih sorata. Križanjem s pinotom nastao je chardonnay, a u Njemačkoj s tramincem i divljom lozom rajnski rizling. Belina (koja je bila poznata kao Qouais blanc i Heinisch weiss), pinot i traminac tri su najstarije sorte na svijetu. Iz nje je nastao i moslavac/furmint te rijetka sorta sokol koja se sada ponovno umnožava u Zagorju.

Uživajte u vinima svjetski poznatih sorata s zagorskih brežuljaka:

Tisućljetna tradicija zagorskog vinogradarstva i vinarstva ostavila je značajan trag na današnju proizvodnju vina, ali i jedinstvenost i kvalitetu vinske kapljice na zagorskom području. Danas u Zagorju svaki ljubitelj vina može uživati u vinima svjetskih poznatih sorata poput Graševine, Chardonnaya, Rajnskog rizlinga, Pinota bijelog, Pinota sivog, Traminca, Muškata, Sauvignona… Zagorska vina odlikuju se svježinom i sortnom prepoznatljivošću. To su vina jasnih, ponekad reskih, laganih, do srednje jakih okusa, vrlo bistra ili kristalno bistra.

Cilj projekta Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja

Tradicionalno zagorsko vinogradarstvo počivalo je na autohtonim sortama. Danas ih je, međutim, preostala tek nekolicina – u pravilu se mogu  pronaći u rijetkim starim vinogradima ili su opstali zahvaljujući entuzijastima. Od 2006. godine znanstvenici Agronomskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom provode znanstveno-stručni projekt pod nazivom „Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata Vinove loze (Vitis Vinifera L.) Hrvatskog zagorja“. Cilj projekta je sačuvati rijetke trsove već pomalo zaboravljenih autohtonih sorata vinove loze, te uz sadnju novih nasada pomoći da se autohtone sorte ponovo nađu u podrumima zagorskih vinara, jer proizvodnja takvih vina zasigurno će imati određene prednosti pred ostalim poznatim svjetskim sortama.

Stoga se ovaj vikend prepustite  bogatstvu mirisa i punoći okusa koji nude zagorska vina koja će biti prezentirana na Bedekovčanskim jezerima na izložbenim mjestima  vrijednih zagorskih vinara.

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2018/05/Bedekovcina_plakat_B2_2018.pdf”]

Dobro došli!

Više informacija:
www.visitzagorje.hr
Facebook
Krapinsko zagorska županija

fotografije: Visit Zagorje.hr

 

shares