Destinacija mjeseca

Svečano započela proslava 150. obljetnice turizma na Hvaru

This post is also available in: English

GODINA GRADA HVARA: NA VELIKOJ SVEČANOSTI PRISUSTVOVAT ĆE DRŽAVNI VRH

Velika obljetnica 150. godišnjice organiziranog turizma na otoku Hvaru započela je 10. svibnja na blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika grada Hvara, a cijela manifestacija trajat će do 15. svibnja. Hvarani su izabrali 10. svibnja za početak obilježavanja tog velikog događaja jer je na taj datum osnovano Higijeničko društvo na tom otoku, kao preteča turističkih zajednica pa će se sva događanja kao i prigodan program na Trgu sv. Stjepana, uz gala koncert i primanje za uzvanike, održati upravo na taj dan. Važno je istaknuti kako to događanje ima i međunarodni karakter. Proslava će se održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uz potporu Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Splitsko-dalmatinske županije.

U znaku broja 150

Obilježavanje 150. godišnjice organiziranog turizma održat će se na nekoliko lokacija u Hvaru. Tako će se 10. svibnja održati enološki festival „Hvar – otok vina“, a dan nakon toga Fjera sv. Prošpera, zaštitnika Grada Hvara uz prigodni program na Trgu sv. Stjepana i Večer folklora i klapske pjesme.

Koncert Super Cover Banda bit će u subotu, 12. svibnja dok će se dan kasnije – u nedjelju – u hvarskoj luci održati veličanstveni Bal jedara i modna revija Hvar Dress Code, hrvatskog dizajnera Tonija Carića Rica u Mandraću.

Related image

Ljubitelji naših proslavljenih glazbenika Đanija Stipaničeva, Marka Škugora, Marka Pecotića i Vladimira Garića, koji zajednički nastupaju pod nazivom Četiri tenora doći će na svoje, jer će oni imati koncert u ponedjeljak 14. svibnja. Kao znak sjećanja na veliku obljetnicu pripremljeni su suveniri i propagandni materijali s brojem 150. Kako ne bi nitko ostao gladan i žedan, ugostitelji i restorateri osmislili su prigodni meni s elementima tradicije i izvorne kuhinje, a za tri slijeda treba izdvojiti 150 kuna.

Počinje brendiranja Hvara

Kulminacija obilježavanja 150. godišnjice organiziranog turizma bit će u utorak, 15, svibnja kada će se održati niz događanja s ciljem isticanja bogate hvarske turističke tradicije. Otvorit će se izložba 150 godina hvarskog turizma u obnovljenoj galeriji u Arsenalu nakon čega će uslijediti svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Hvara.

10582889_720845537951322_7623141784928661655_o

Za sve Hvarane i njihove goste pripremljena je gastronomska manifestacija Hvar150 u hotelu Riva, a cijela manifestacija završit će koncertom Gibonnija na hvarskoj Pjaci.

Image result for gibonni koncert

„To šestodnevno događanje ima veliki značaj za hvarsku i hrvatsku turističku tradiciju. Osim toga, tim događajem započinje i proces dugoročnog brendiranja toga grada pod oznakom Hvar150“, rekao je Petar Razović, direktor Turističke zajednice grada Hvara. Dodao je kako se brendiranje ne odvija „preko noći“ već će taj proces trajati od pet do 10 godina, a u tom razdoblju sve će biti u znaku broja 150.

102-1276362657

Inače, ove godine Hvar slavi i 160 godina svoje meteorološke postaje, jedne od najstarijih u Europi te 160 godina od rođenja izumitelja daktiloskopije, Hvaranina Ivana Vučetića. Nakon više od 10 godina obnove, u ovoj godini otvorit će se i obnovljena povijesna zgrada Arsenala s najstarijim javnim kazalištem u Europi.

www.tzhvar.hr

Foto: Tz grada Hvara, Sunčani Hvar

 

This post is also available in: English