Aktualno

Grad obojen snovima – darujte Šibenik najmlađima i uđite u svijet Šibenskog dječjeg festivala

Ima gradova koje sanjamo, ima gradova koji nam se ostvaruju. Ima gradova koji, baš kao i ljudi, zauvijek ostaju djeca. Stare, struji njihovo vrijeme, ali se neprestano u sebi obnavljaju. Ukrase se dječjim osmjesima, sve raspoložive prostore pretvore u igrališta, oboje zidove u snove, izmisle festival.

HOTSPOTS PREPORUKA NAJLJEPŠEG OVOLJETNOG DOGAĐANJA ZA MLADE I DJECU U NAMA:

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK –tradicija koja traje više od pola stoljeća

Svojevrsni zaštitni znak Šibenika i njegov snažan trademark, već više od pedeset godina predstavlja  Međunarodni dječji festival.
Festival je prvi put održan 1958. godine, te od tada  naš grad  ima dvije stvari: stoljeća svog postojanja i mladost svojih građana.
Prvenstveni razlog održavanja festivala bila je realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, ali se brzo prometnuo u veliki i složeni festivalski mehanizam od međunarodnog značaja. Tijekom festivala Šibenik postaje grad kojeg krase dječji osmjesi, kraljevstvo  u kojem vladaju  radost i sreća, gdje se svi raspoloživi prostori pretvaraju  u igralište, a zidovi boje dječjim snovima.

I ove godine po pedeset i osmi put u razdoblju od 16-30.lipnja.2018 godine Šibenik postaje središte jednog paralelnog svijeta u kojem je sve dopušteno i u kojem možete pustiti maštu na volju. Pedeset i osmi put grad postaje pozornica, ulicama teče kreativnost, a trgovi su točke susreta.

Kad i gdje?

Međunarodni dječji festival, održat će se od 16. do 30. lipnja, a na trgovima, ulicama i u HNK u Šibeniku djeca će uživati u puno zanimljivih predstava i programa.

Festival će na Trgu Republike Hrvatske 16. lipnja otvoriti Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s predstavom „Jaje“, autora Zorana Krilića i režiji Sanje Hrnjak. Od programa valja izdvojiti i suvremenu adaptaciju poznate Puškinove „Bajke o ribaru i ribici“, koju će State Puppet Theatre iz bugarskog Vidina izvesti kao ultraljubičastu predstavu u kazalištu 18. lipnja u 19 sati. Španjolci ove godine stižu na festival s ansamblom Zero en Conducta Company iz Barcelone, koje će u kazalištu 19. lipnja u 19 sati izvesti „Allegro ma non troppo“, vizualnu predstavu koja koristi lutke, objekte i pokrete tijela kako bi nam ispričala priču o ludom biću koje slijepo hoda kroz život dajući šanse drugima bez da i zna kome ih daje, ali i koje će bez obzira na sve primiti ljubav. Tu su i Belgijci s predstavom „Doffice“, namijenjenoj svim uzrastima, Korejci svoju verziju Vivaldijevih „4 godišnja doba“, a Talijani „Rags operu“.

Na Ljetnu pozornicu 19. lipnja od 21 sat stiže SNG Gorica s preradbom svjetski poznate dječje slikovnice Peter Kušter njemačkoga psihijatra, pjesnika i spisatelja Heinricha Hoffmanna. Plesno kazalište iz Leipziga izvodi „Zagrljaj“ 22. lipnja, a iz susjedne Srbije 26. lipnja beogradsko kazalište Pinokio s predstavom za najmlađe „Baroni di makaroni“.  Sarajevsko narodno pozorište izvodi svoju verziju „Alise u zemlji čuda“ 29. lipnja. Svoje najbolje predstave izvest će i domaća kazališta, a posebno valja izdvojiti „Kako je Potjeh tražio istinu“ Hotela Bulić, monodramu u kojoj igra Luka Nižetić, te „Malog princa“ Dječjeg kazališta Dubrava, u režiji Marija Kovača.

Najbolji svjetski ulični umjetnici predstavit će se svakog dana svojim zanimljivim programima, a kao i obično, djeca će sudjelovati i u radionicama. Uz već dobro poznate novinarske radionice, tu su i slikarska i keramičarska radionica, ekološko-umjetnička radionica, arhitektonska radionica, a djeca će i učiti svirati na pravim afričkim bubnjevima.  Tradicionalne su i filmske večeri na Gorici, uz svakodnevne projekcije brojnih filmskih hitova.

Ima gradova koji se zovu na razne načine. Samo se jedan zove Šibenik. Ništa u tom gradu nije od jučer, i kad je odlučeno 1958. godine osnovati festival u Šibeniku, grad je onda, i danas imao dvije stvari: stoljeća svog postojanja i mladost svojih građana.
U svojoj dugoj povijesti festival nije imao nagrada. Festival je bio nagrada. Darujte stoga vašim najmilijima najljepšu nagradu ovog ljeta,  i uđite s njima u čudesan svijet Šibenskog dječjeg festivala. Darujte si Šibenik. 

Visit Šibenik

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik

mdf-sibenik.com

 

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali