Aktualno

Terezijana 2018 – kontinentalni spektakl koji se ne propušta

Prošlost  oživljena kroz veliki povratak Marije Terezije, i ovog će lipnja oduševiti građane Bjelovara i njihove posjetitelje jer svake godine bjelovarska Terezijana je sve bogatija i bolja!

Sredinom lipnja ove godine zaboravite na putovanja ili sanjarenja o nekim velikim kraljevskim i carskim gradovima.
Sjedište nekadašnje monarhije nakratko postaje Bjelovar. U čast osnivačice grada , od 15.-17.lipnja 2018., održava se Terezijana!

I dolazile su već okrunjene glave u Bjelovar, nije da nisu, ali ipak se carica Marija Terezija, već nekako udomaćila među svojim pukom, kojem svake godine dolazi. Kako i dolikuje, kada ti u pohode dođe carica zajedno sa svom svitom samih uglednika, red je pokazati ono najbolje. Od povijesnih postrojbi koje svjedoče bogatu vojnu tradiciju, preko gizdavih konja gidrana ili autohtonih hrvatskih hladnokrvnjaka, pa do bogatstva divljači iz carskih lovišta.

Brojna kulturno-umjetnička društva, izvući će najljepše nošnje iz bakinih škrinja, zapjevati i zaplesati u samom srcu grada.

Kako je sama carica Marija Terezija uredila sajmovanje na području grada, brojna poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i mali proizvođači ponudit će najbolje od svojih proizvoda. Tijekom  svih dana manifestacije na kraju večeri zabavljati će vas glazbene zvijezde.
I da, kucat će tih dana bilo grada, kao najjači otkucaj svoje Bilogore.

Osjetite i doživite puls Bjelovara kroz bogat i sadržajan program:

Kroz dva dana Bjelovarom će prodefilirati obilje dobre glazbe i sjajne energije kao i mnoštvo dodatnih sadržaja. Uživajte uz nastupe TS Fijakera, rokerskog Hladnog piva, Slavonskih lola, Učiteljica i Halida Bešlića.

Degustirajte Slatku Bilogoru kroz gastro prezentaciju i degustaciju tradicionalnih izvornih kolača, odvedite djecu na više predstava u kojima će moći izradjivati figure od balona ili doživjeti atraktivan facepainting.

Nasmijte se s kostimiranim nastupom glazbene skupine zabavljača „Tko pjeva zlo ne misli“.
Ne propustite svečano postrojavanje slavnih postrojbi Bjelovarskih graničara husara 1756. U Gradskom muzeju Bjelovar posjetite izložbu Carstvo divljine u kojoj ćete naći umjetničke radove na temu lova a kad ste već blizu, posjetite promociju knjige Tugomira Tempera „Lovački bonton“. Začinite uzbuđenje prvog dana s spektakularnim večernjim vatrometom i koncertima najeminentnijih hrvatskih i regionalnih zvijezda.

Za kraj izdvajamo nekoliko zanimljivih atrakcija Terezijane:

ŠARENI SVIJET

Djeci na Terezijani zasigurno neće biti dosadno. Kroz sva tri dana bit će zanimljivih predstava koje će na Korzu i paviljonu izvesti  Kazalište „Šareni svijet“ iz Zagreba. I da, nisu to predstave na kojima djeca moraju biti tiha i mirna. Ovo je sasvim drugačije kazalište, razigrano, šareno i veselo.

ZDRAVLJE IZ KOŠNICE

Jeste li znali kako prvi spiljski crtež koji pokazuje pčelu i čovjeka potječe iz Španjolske i stariji je od 30 tisuća godina. Vjerojatno se čovječanstvo i puno duže sladi mednim proizvodima tih vrijednih životinja. Okolica Bjelovara bogata je livadnom i bagremovom ispašom koje daju vrlo kvalitetni med. O ostalim blagodatima proizvoda za zdravlje iz košnice saznajte na predavanju koje organizira Hrvatsko apiterapijsko društvo.

SLATKA BILOGORA

Gazdarice manje zbori, da ti ručak ne izgori. Ovaj natpis mogao se pronaći gotovo u svim kuhinjama kao podsjetnik kuharicama u pripremi objeda. Uvijek se za proslave otvaraju stare bilježnice i kuharice naših baka i mama, te peku provjereni recepti. Okusi i mirisi začina koji se stavljaju podsjete nas na djetinjstvo ili blagdane.

CARIČIN MEDENJAK

Svatko na svoj način peče kolače. U davnim vremenima kad nije bilo šećera kakvog danas poznajemo, za zaslađivanje slastica koristio se med, a medenjak kao fina i jednostavna slastica. Omjeri za kolače su različiti, kao i recepti. Ali uz prstohvat ljubavi i nekoliko žlica brašna, za pravi medenjak ili kolač s medom najpotrebniji je  zapravo med. E sad, hoćete li dodati i orahe, dobit ćete možda i afrodizijak, a tada je sve moguće.

MOZART

U godini 1756., kada je carica Marija Terezija osnovala Bjelovar, rodio se i slavni Wolfgang Amadeus Mozart. Jeste li znali kako je to „čudo od djeteta“  bio u posjeti carici Mariji Tereziji, te joj održao manji koncert u Velikoj galeriji. Ona je bila toliko oduševljena njegovim muziciranjem, posjela ga u svoje krilo, a on ju poljubio u obraz. Tom zgodom Mozart je rekao princezi Mariji Antoniji, poznatijoj po imenu Marija Antoaneta, da će se njome oženiti kada poraste. Ali sudbina i život upleli su svoje prste i odveli svako od njih na drugačiji životni put. Marija Antoaneta udala se u Francusku i završila na giljotini dvije godine nakon Mozartove tragične smrti. Nju pamtimo po onoj „Neka jedu kolače!“, a Mozarta po vječnim notama koje i danas osvajaju slušateljstvo.

NAJLJEPŠA KOLA I HLADNOKRVNJACI

 

Divna su i plemenita bića ti konji. Svaka prava kuća imala je svoj par ili nekoliko konja. Oni su nas pratili od dana rođenja do smrti. U davnim vremenima radili su s nama u polju, na njima smo išli u prosidbu, vukli su okićena svadbena zaprežna kola , i na kraju nas opet odvezli u vječnost.  Na ovogodišnjoj Terezijani pogledajte izbor najljepših kola i smotru autohtonih hladnokvnih konja. Vidjet ćete svu raskoš zaprežnih kola, te snagu i ljepotu ove veličanstvene životinje.

Program ovogodišnje Terezijane:

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2018/05/terezijana-2018-program.pdf”]

 

(Napomena: U donjem dijelu dokumenta, klikom kursora na zoom, program se može povećati.)

Povijest, kultura, zabava..sve to vas očekuje u Bjelovaru, kroz ovu tradicionalnu manifestaciju. Istražite županiju prikrivenih draži i vidimo se u Bjelovaru na 23. Terezijani!

Dobro došli!

turizam-bilogorabjelovar.com.hr

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije

tzbbz_nova_11_

shares