Aktivni odmor

Ugledni svjetski novinari oduševljeni Dalmatinskom zagorom!

Jučer, 12. svibnja, u sklopu stalne turističke promocije, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, omogućile su dolazak devetnaest uglednih svjetskih novinara u Dalmatinsku zagoru.

Na inicijativu Joška Stelle, direktora Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije,  u sklopu studijskih putovanja animirani su specijalizirani novinari iz svih država u kojima Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ima predstavništva.  U suradnji s njihovim turističkim zajednicama, gradove: Split, Hvar, Brač, Vis, Solin, Klis, Trogir, Trilj, Sinj i Omiš, kroz tri vrlo atraktivna turistička programa posjetilo je 58 inozemnih etabliranih novinara. Oni će tako informirati turiste o selektivnim oblicima turizma, odnosno prirodnim, kulturnim i gastronomskim oblicima, kao i mogućnostima aktivnog odmora na ovom području.

Programom „Kultura i gastronomija“ – najavljenim kao „najukusniji program“ – predstavlja se gastronomska i kulturna ponuda gradova uključenih u obilazak. Devetnaest uglednih novinara stiglo je tim povodom u naš kraj iz Francuske, Italije, Češke, Poljske, Nizozemske i Švedske. Naime, u sklopu ovog četverodnevnog programa novinari: Radana Vitkova, Sabine Bles, Luciano Riella,  Audrey Buradin, Charlotte Hansson, Maud Onnermark, Agnieszka Kozak, Elizabieta Wnuk Lisowska, Andrzej Lisowski, Fleur Van Bockel, Rianne Targot, Lieke Peters, Aleksandra Van Doorn, Elnor Colin, Herve Giraud, Snezana Gerbault, Nathalie Giraud, Denise Cabelli, Bettina Aykroyd, posjetili su najprije Split, Solin, Trogir i Klis.

Treći dan svog boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji navedeni novinari stigli su u Cetinsku krajinu.

U triljskom kraju posjetili su mlinice u Grabu kao i izvor Graba, Muzej triljskog kraja, viseći most, a na OPG Pezelj u Trilju dočekao ih je lokalni proizvođač jaja, kruha ispod peke, te su im pripremili neizostavne specijalitete sa svog OPG-a, između ostalog i gastronomsku deliciju po kojoj je Trilj nadaleko poznat-žabe.

Obilazak Sinjske krajine ugledni svjetski novinari započeli su na OPG-u Mravak i pčelarskoj tvrtki Gala med u Gali. Ljubazni domaćini Antonio Mravak i Ivan Mravak (predsjednik Udruge pčelara Republike Hrvatske), ovom prilikom upoznali su ih s lepezom proizvoda koje dobivaju od najvrjednijih kukaca – pčela.

Mogli su vidjeti etape proizvodnje raznih proizvoda od meda (propolis, pelud, matična mliječ, med sa suhim voćem) satne osnove, proizvodnju pogača (hrane za pčele) te razgledati trgovinu pčelarske opreme.  Novinari su bili oduševljeni kvalitetom proizvoda, a posebno gostoprimstvom svih članova obitelji Mravak.

Na putu prema Sinju novinari su imali priliku vidjeti izvor Kosinca i Most na Hanu. U Sinju su posjetili Muzej Sinjske alke za koji nisu štedjeli riječi hvale. Tu su se upoznali s bogatom prošlošću grada Sinja i značaju svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske i viteške igre Alke. Kako je cijeli program uvelike posvećen gastronomiji, novinari su na Seoskom gospodarstvu Panj dobili tradicionalnu gastronomsku ponudu i recepte po kojima se pripremaju najpoznatija jela našega kraja poput uštipaka, sinjskih arambaša i pečene teletine „ispod peke“. Na povratku su posjetili most na Panju. Za sam kraj predviđen je posjet OPG-u uzgajivača povrća  Frane i Dušana Jagnjića.  Na njihovom se OPG-u uzgaja nekoliko vrsta povrća i žitarica: tikvica, kupusa, luka, crvenog luka, kukuruza šećerca, pšenice i to sve na desetak hektara zemljišta u Sinjskom polju.

Novinari su bili oduševljeni i iznenađeni potencijalom Cetinske krajine, tim više što se danas održavao i prvi Sinj trail, pokazavši izniman interes za nastavak suradnje kroz selektivne programe za prirodni i aktivni turizam.  Današnji program za devetnaest uglednih svjetskih novinara nastavljen je posjetom „Poljičkoj republici“ i Omišu.

Ovom prigodom ujedno se  i zahvaljujemo svima na uspješnoj suradnji.
visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

shares