Lifestyle

Vela Luka domaćin prve Konferencije o zdravstvenom turizmu na hrvatskim otocima


Otok Korčula bit će domaćin prve Konferencije o zdravstvenom turizmu na hrvatskim otocima – mogućnosti i perspektive razvoja zdravstvenog turizma na otocima i načinima financiranja putem EU fondova.

Image result for hotel korkyra

Konferencija će se održati 17. i 18. svibnja u hotelu Korkyra u Vela Luci u organizaciji članice Europskog parlamenta Ruže Tomašić te u suradnji s Općinom Vela Luka i LAG-om lokalnom akcijskom grupom „LAG 5“. 

Image result for vela luka konferencija o zdravstvenom


Na konferenciji će, među ostalim, sudjelovati predstavnici ministarstava zdravstva, turizma i poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Europske unije kao i Europske komisije, zatim iz Ministarstva turizma Malte te nekih od vodećih međunarodnih turperatora iz Njemačke, Francuske i Nizozemske. Bit će tu i predstavnici jednog od najvećeg globalnog zdravstvenog osiguranja Cigne kao i hrvatski stručnjaci iz područja zdravstvenog turizma.

Image result for kalos hotspots

Prva Konferencija o zdravstvenom turizmu na hrvatskim otocima organizira se s ciljem unapređenja  potencijala hrvatskih otoka u zdravstvenom turizmu, uključujući wellness, spa i zdravstvenu ponudu, ali i promocije lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Moderatorica svih panela bit će Leila Krešić Jurić, koordinatorica EHTI Leaders Summita.

Uoči same konferencije predstavljen je pilot projekt „Gledaj i biraj zdravlje“, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Domom zdravlja „Dr. Ante Franulović“ Vela Luka. Projekt je izrađen s ciljem informiranja građanstva o zdravstvu i educiranju javnosti o mnogim dijelovima u zdravstvu putem ekrana postavljenih u čekaonicama Domova zdravlja na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Image result for zdravstveni turizam

Zdravstveni, lječilišni i wellness turizam

Na prvoj Konferenciji o zdravstvenom turizmu na hrvatskim otocima bit će riječi o zdravstvenom, lječilišnom i spa turizmu. Zdravstveni turizam ima vrlo važnu ulogu u Strategiji razvitka hrvatskog turizma i u posljednje doba pridaje mu se sve veći značaj. Takav oblik turizma smatra se vrstom aktivnosti u kojoj bitno mjesto zauzima stručno i kontrolirano korištenje prirodnih ljekovitih činitelja, postupaka fizikalne medicine i programiranih fizičkih aktivnosti s ciljem održanja i unapređenja fizičkog, psihičkog i/ili duhovnog zdravlja turista kao i poboljšanja kvalitete njihova života. Kako bi se sve to zadovoljilo treba osigurati i određene uvjete. To su prirodni ljekoviti činitelji, odgovarajući ugostiteljski, medicinski, paramedicinski i drugi sadržaji, liječnički nadzor te zdravstveno-turistički objekti. S druge pak strane, lječilišni turizam je vrsta složene zdravstvene i turističke aktivnosti koja se provodi u prirodnim lječilištima, u kojima ključno mjesto zauzima liječenje i rehabilitacija različitih bolesti i bolesnih stanja, oporavka i sprečavanja bolesti uz stručnu primjenu prirodnih ljekovitih činitelja i postupaka fizikalne medicine i rehabilitacije.

Image result for zdravstveni turizam

I, na kraju, ne najmanje važan je wellness turizam koji se prvi put spominje potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su 1989. austrijske terme Bad Hofgastein u svom prospektu upotrijebile izraz „magic wellness“. Wellness turistička ponuda osim smještaja u turističkom objektu obuhvaća ponudu raznovrsnih masaža, kozmetičke njege, programe na bazi ljekovitih činitelja, alternativne medicine, saune, bazene, rekreaciju, zdravu prehranu, kao i programe za duhovno zdravlje ili osobni rast i razvoj.

Image result for kalos hotspots

Wellbeing turizam za dobro osjećanje i zdravlje

 U posljednjih nekoliko godina sve se više primjenjuje i novi pojam Wellbeing turizam, koji se zapravo razlikuje od zdravstvenog/lječilišnog turizma s obzirom na motivaciju turista. U zdravstvenom/lječilišnom turizmu glavni motiv je liječenje bolesti, dok je u wellbeing turizmu glavni motiv sprječavanje bolesti i održavanje zdravlja. Pored održavanja vitalnosti i zdravlja cilj je iskustvo užitka i luksuza. Kako je vrlo važna preventiva u zdravstvenom pogledu, tako je i wellbeing turizam na tragu te preventive koja stanovništvu, turistima te ostalim posjetiteljima terma i ostalih smještajnih kapaciteta u zdravstvenom turizmu omogućuje određene pretrage te „terapije“ koje pridonose dobrom osjećanju i zdravlju.

Image may contain: 1 person, text, outdoor, nature and water

Više: tzvelaluka.hr