Aktualno

Veliki projekti u Bilju obilježavaju proljeće – novo ruho Kopačkog rita

Krenuo projekt izgradnje pristaništa za turističke eko-brodove – Kopački rit uskoro u novom ruhu

Više od sedamdeset milijuna kuna vrijedni projekti uređenja dvoraca Tikveš i izgradnje pristaništa na jezeru Veliki Sakadaš, ključni su novi projekti Parka prirode Kopački rit u planiranom trogodišnjem razdoblju,na koje se ozbiljno računa kod unapređenja dodatne turističke ponude.

U sklopu navedenih projekata, održala se 18.svibnja 2018.godine,  u prijemnom centru PP Kopačkog rita, press konferencija. Sudionike konferencije – predstavnike resornoga ministarstva, ravnatelje javnih ustanova – parkova prirode Lonjsko polje i Papuk, čelnike lokalne uprave i samouprave, Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i brojne okupljene novinare pozdravio je na 18.svibnja 2018., ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, dr.sc.Tomislav Bogdanović.

 

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“Osnovni ciljevi ovog projekta su: povećanje broja posjetitelja educiranih o prirodnoj baštini PP Kopački rit, izgradnja i opremanje nove posjetiteljske infrastrukture unutar PP Kopački rit, novo pristanište s pontonskim sistemom koji se prilagođava vodostaju područja i osiguravanje bolje dostupnosti posjetiteljskim sadržajima unutar PP Kopački rit, omogućen pristup osobama s invaliditetom i porast broja posjeta.

Iz projekta će biti financirana također nabava turističkog broda i 4 čamca na solarni pogon, koji će, zbog svog tihog kretanja i neškodljivosti za okoliš, bitno unaprijediti doživljaj prirodnih vrijednosti parka. U okviru projekta bit će također osmišljeni i razvijeni edukativni programi za različite skupine učenika i posjetitelja i izrađena studije upravljanja posjetiteljima. Ovaj projekt, vrijedan jedanaest milijuna kuna i osamdeset i pet posto navedenog iznosa, biti će financiran europskim novcem.

U sklopu projekta bit će nabavljeni i novi izletnički elektrobrod i četiri čamca na solarni pogon. Istočni biser Hrvatske, Kopački rit, dodatno će se pozicionirati tako na turističkoj karti Hrvatske kao nezaobilazno odredište ljubitelja prirode, bird watchera, ljubitelja ruralnog odmora i brojnih izletnika i posjetitelja,  kojih je svake godine sve više.

Što su rekli čelni ljudi baranjskog turizma o planovima i razvojima Baranje i Kopačkog rita, možete pogledati u videu, te provjeriti zašto je Kopački rit jedan od najljepših europskih Parkova prirode.

Fotografije: arhiva Croatia Hotspots

Turistička zajednica općine Bilje

Turistička zajednica Baranje

PP Kopački rit