Aktivni odmor

Wine – bike – gastro? Otkrijmo Zlatnu dolinu na biciklu

Brojni turistički inovativni proizvodi pronalaze svoje mjesto na karti Požeško – slavonske županije a jedan od njih su i specijalizirani biciklistički programi. Požeško slavonska županija kao nizinsko područje  obrubljeno planinama, savršena je podloga za razvoj cikloturizma.  A odnedavno možete sami birati svoje iskustvo Zlatne doline kroz odabir posebnih ciklo –  programa, izvrsnih za sve ljubitelje prirode, dobrih vina i aktivnog odmora. 

Želite li jednodnevni aranžman, vikend iskustvo, vožnju požeškom dolinom uz bogati winetasting, kombiniranje ciklo iskustva s tradicijskom gastronomijom, izlet na Papuk? Možda uživati u jesenskoj berbi grožđa ili voziti se povijesnom jezgrom Požege?
Sve što trebate je raspitati se u Turističkoj zajednici Požeško – slavonske županije za savjet,  i prepustiti se biciklističkim stazama kojima je županija premrežena.
Donosimo i ciklo kartu za sve koji žele istražiti više:

Pleterničke staze: prizori od kojih zastaje dah
Ako krenete biciklom od Pleternice prema brdu Klikun i Starac, vozeći po mješovito asfaltirano makadamskoj cesti imate priliku u početku vožnje silaskom na makadam po usponu  vidjeti u daljini zadivljujuće prizore  Požeške gore, dok su vinogradi, diskretno premreženi stazama za bicikliranje.

Nepregledne šume i vinogradi koji se prostiru pod pogledom, dostojna su nagrada za trud a dolaskom na vrh kod mjesta Ćosine laze i skrećući prema Pleternici,  kreće vaša avantura vožnje vrhom brda. Bicikliranje makadamskim putem 6 kilometara,  biti će poseban doživljaj dodatnim prolaskom kroz staru slavonsku hrastovu šumu. Hladovina i osvježenje čekaju ispod raskošnih krošnji.

Planirate li zastati i odmoriti malo, možete se odmoriti na nekima od pleterničkih vidikovaca, a  vožnjom po makadamskoj cesti, kroz vinograde vinogorja Pleternica, laganim spustom doći ćete do crkve u Pleternici. Nakon toga slijedi povratak na asfaltirani put kojim se vraćate u Požegu.

Pripremite se za svoju avanturu, i ne oklijevajte istražiti jednu od najljepših kontinentalnih ciklo destinacija. Kombiniacija bicikliranja može biti upotpunjena i šetnjom ili promatranjem rijetkih biljaka i stabala, a bicikliranje predlažemo i u ljetnim mjesecima, kada se možete osvježiti hladovinom i svježinom koju darežljivo pružaju slapovi obližnjeg Papuka.
Požeško – slavonska županija prostrti će pred vama svu raskoš brda i dolina, osvojit će vas atraktivnim biciklističkim turama koje nježno izviru iz prirodnog krajolika, i pružiti vam odlično iskustvo pravog aktivnog odmora.

Dakako, na tom putu nećete ostati žedni ni gladni, jer u Požeško – slavonskoj županiji biciklizam je povezan s hedonizmom, gastronomija je iznad svih očekivanja, a ne zaboravite ni najnagrađivanije vinogorje u Hrvatskoj.

Zaboravite stoga uobičajenu percepciju “ravne” Slavonije s obzirom da se ovdje uz ravnice s plodnim oranicama nalaze planine i gore, šumoviti viši dijelovi, te vinogradi i zelene oaze u njihovom podnožju. Idealno za vožnju na dva kotača. Istražite požešku dolinu na dva kotača i dobro došli!

Anita Žuvela Hitrec

Više informacija:

www.tzzps.hr

Facebook fan page

 

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzpsz2-768x408