Aktivni odmor

Završena najatraktivnija otočka bike utrka u Sutivanu!

This post is also available in: English

 

Jeste li ikada vatali vitar? Dodirom ili tijelom? Možda vam je prolazio kroz kosu? Kako to romantično zvuči! A sva ta romantika sljubila se sa sportskom dimenzijom i to u aktivnom sudjelovanju ili pak samo promatranju najbolje rekreativne biciklističke utrke XCM maraton „Uvati vitar“, koja se od 18. do 20. svibnja održavala na otoku Braču.

 

Bila je to jedna od najboljih utrka na „dva kotača“ za koju nije bila potrebna nikakva licencija. „Uvati vitar“ se odvijao u tri staze – Bonaca na 18 kilometara, Vitar na 43 kilometara i Bura na 75 kilometara.

No, to nikako ne znači da i vrhunski biciklistički natjecatelji nisu došli na svoje. Za njih je, kao i za sve ostale, koji „vole duge pruge“ bila pripremljena atraktivna staza vjetrovitog naziva „Bura“, duljine 70 kilometara. Svi oni željni brzih spusteva, single trail dionica, zahtjevnih uspona u kojima posebice dolazi do izražaja fizička pripremljenost i snaga, pogotovo nožnih mišića, na kraju dionice bili su zadovoljni svojim, ali i rezultatima ostalih natjecatelja.

Start svih utrka bio je u mjestu Sutivan gdje su se održali i svi popratni događaji. Na sutivanskoj rivi predstavljeni su najveći biciklistički brendovi pa su tako natjecatelji, ali i posjetitelji uživali u druženju s njima.

Bura, Vitar i Bonaca

Oni napredniji rekrativci koji na početku utrke, zapravo nisu znali, jesu li dovoljno fizički pripremljeni da izdrže zahtjevnu „Burinu“ dionicu, sudjelovali su u utrci jednostavnog naziva – „Vitar“, duljine 40 kilometara. Bilo je to dovoljno za umaranje njihovih mišića, ali istodobno i za povremene poglede u okolinu – gdje to „okreću pedale svog dvonožnog ljubimca“.

A rekreativcima, željnima ležernijeg pedaliranja „s pogledom“ na živopisne vizure otoka Brača bila je namijenjena utrka na stazi „Bonaca“, duljine 20 kilometara.Upravo je ta staza bila pripremljena za tzv. turističku vožnju i razgledavanje otoka.

I dok je u najzahtjevnijoj dionici „Buri“ u kategoriji M2 pobijedio natjecatelj iz Slovenije Matjaž Budin, a na drugom mjestu je bio Robert Šangulin te na trećem Zvonimir Pokupec, u svim ostalim kategorijama pobijedili su domaći natjecatelji. Time je još jednom potvrđena stara narodna poslovica „daj materi dite“!

Tako je u kategoriji M3 pobijedio Alan Buhin, na drugom mjestu je bio Zoran Perić, a na trećem Zoran Bingula. No, ni biciklistice nisu zaostale za svojim muškim kolegama pa je tako u „Buri“ do cilja najbrže dobiciklirala Paula Vrdoljak, na drugom mjestu je bila Majda Horvat, a na trećem Jelena Rovčanić.

U utrci „Vitar“ u kategoriji M1 pobijedio je Filip Barač, drugi je bio Marko Varga, a treći Danijel Peštaj. Marin Pejdo bio je najbolji u kategoriji M2, na drugom mjestu je bio Saša Vidović, a na trećem Davor Krezić. U kategoriji M3 pobijedio je Marko Barač, na drugom mjestu je bio Zoran Teur, a na trećem natjecatelj iz Poljske Karel Vyleta. I u toj utrci pobijedila je natjecateljica iz Hrvatske i to Josipa Papec, druga je bila Petra Runtas, a treća Mateja Cah.

And last but not least… kao šećer na kraju u rekreativnoj utrci „Bonaca“ u kategoriji M1 ponovno je pobijedio domaći natjecatelj Jere Lukšić, drugi je bio Vedran Jutronić, a treći Petar Vrsalović. U kategoriji M2 pobijedio je Krešimir Pavlinić, drugi je bio Gordan Periš, a treći natjecatelj iz Švedske Patrik Wallin. Djura Tot pobijedio je u kategoriji M3, drugi je bio Zvonimir Perkušić, a treći Darko Vedrina. Hrvatska natjecateljica Renata Ogrizek bila je najbrža među ženama – biciklisticama, na drugom mjestu bila je natjecateljica iz Bosne i Hercegovine Tanita Salkić, a treća ponovno domaća biciklistica Daniela Farčić.

Image may contain: 1 person, bicycle and outdoor

Bogati nagradni fond

Za sve nagrađene domaćini su pripremili bogati nagradni fond, a svi posjetitelji mogli su sudjelovati u atraktivnoj tomboli. Bračani nisu zaboravili ni na najmlađe, a za njih je 20. svibnja organizrana Kids Race utrka i fotografiranje s pobjednicima XCM utrke.

Image may contain: 1 person, playing a sport and outdoor

Ovogodišnja utrka „Uvati vitar“ nadmašila je sva očekivanja i sve prethodne utrke, a svi njeni sudionici imaju samo riječi pohvale. I dok su nam u mislima još uvijek svježi dojmovi na ovogodišnju utrku, već se lagano pripremamo za sljedeću i sve pozivamo na XCM utrku „Uvati vitar“ 2019. godine!

 

This post is also available in: English