Aktivni odmor

Kuće s pričom – upoznajmo čudesni varaždinski kraj

Od magičnog bilja, do svjetski poznatih slika, od toplog domaćeg zalogaja i odličnih vina, do pitomih brežuljkastih predjela pod kojom se kriju brojne legende kraja – ovaj kraj ima štošta ispričati putniku.

Dvorac Trakošćan, Varaždinska povijesna jezgra, glasovita lepoglavska čipka, Rimske iskopine “AQUAE IASAE” – Varaždinske Toplice, Proštenište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.. samo su neki od brojnih aduta ove županije bogate povijesno kulturnom baštinom i spektakularnom prirodom.

Dobro došli u Varaždinsku županiju – mjesto gdje se u sretnom spoju prepliće barokno naslijeđe s ruralnim krasotama, mjesto gdje vam se čini da je vrijeme stalo ali na profinjeniji način – kultura i povijest ovdje se neraskidivo druže i vidljivi su u svakom detalju varaždinske ljupke topografije.

Varaždinsku županiju lako je istražiti a još je lakše uživati u širokoj lepezi ponude ove kontinentalne županije,  odnedavno to možete napraviti i u atraktivnom smještaju još atraktivnijeg koncepta: Kuće za odmor s pričom.

Varaždinska županija, iako nema mora, ima mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja. Prirodno je stoga da se krenulo u osmišljavanje i smještaja uz kreativnu priču koja prati smještaj u atraktivnom i udobnom ambijentu.

Formula se zove ‘Kuće za odmor s pričom’, kakvih je u  dvije godine otvoreno dvadesetak sa stotinjak kreveta, u koje su vlasnici uložili oko devet milijuna kuna. Gostima nude smještaj u rasponu od kuća uređenih u vintage i shabby chic stilu, do autohtonih zagorskih hiža koje prizivaju ladanjski šarm.

Profil kuća:

Vlasnici najčešće sami restauriraju namještaj koji na taj način priča posebnu priču obiteljskog naslijeđa. Kuće se savršeno uklapaju u prirodu te poštuju standardne diskretnog komfora.

Neke od ovih ljepotica diče se sa četiri zvjezdice, bazenom i jacuzzijem sa spa-zonom. Dodatan bonus smještaja je autocesta koja  je vrlo blizu, te se može otići na izlet gdje god poželite na kontinentu.  Krapinsko – zagorska županija je nadomak, kao i Lonjsko polje, ili Kopački rit.. sve od sat do maksimalno 2,5 sata vožnje.

Kuće imaju upečatljiva imena, pa tako postoji i kuća ‘Honey and Milk’ kao i kuća u kojoj je rođen Ivan Kukuljević Sakcinski, povjesničar, književnik i političar, osnivač arheološke znanosti u Hrvatskoj. Varaždinci poštuju tradiciju i svoje naslijeđe. Navedeno su prepoznali gosti, mahom Englezi, Poljaci, Nijemci, Nizozemci – gosti obiteljskog tipa koji preferiraju tišinu i mir, a uz to se bave nekom aktivnošću i dovode kućne ljubimce koji su ovdje dobrodošli – takvi gosti najčešći su profil posjetitelja varaždinske županije.

Korisnici obiteljskog smještaja najčešće su parovi između 35 i 65 godina, a velika većina ih dolazi automobilom. Gosti preferiraju izravan odnos s autohtonom ponudom, domaće okruženje s privatnošću i udobnošću vlastitog doma, a nudi im se i cikloturizam, avanturistički turizam, fina jela i pića. Najviše ih oduševljava privatnost, mir, bogatstvo okućnica i pogled na brežuljke. Tko bi odolio ovakvom pogledu i vrtu? 

I vi možete istražiti bogate sadržaje Varaždinske županije koje ćemo kratko predstaviti. Krenimo od vinskih cesta:

Vinske ceste urešava stotinu nijansi zelene boje, specifičan ambijent u kome nastaju , kulturno-povijesne znamenitosti te stoljetna tradicija. Izdvajamo: Vinska cesta Ludbreg, Vinska cesta Jalžabet, Vinska cesta ”Klampotic,“ Cestica i Toplička vinska cesta.

Ivanščica – krov Hrvatskog zagorja

Najmarkatniju gora sjevernog dijela Hrvatske ili kako je zovu, krov Hrvatskog zagorja. u svom  zagrljaju čuva mali gradić Ivanec. Ova gora je izvrsno odredište brojnih planinara, ljubitelja prirode koji pohode njene lijepe gorske čistine pokrivene cvjetnim livadama, vrha od 1061m na kojem se nalazi željezna piramida – prelijepi vidikovac na zagorske brege, Sljeme, slovenske Alpe, panonsku nizinu sve tamo do Mađarske.
Na Vrhu Ivanščice dočekat će vas za okrepu  planinarski dom “Josip Pasarić”  koji je označenim planinarskim putevima povezan sa svim cestovnim prilazima.

Termalne vode za careve – Varaždinske toplice

Termalne vode koje i danas liječe, privukle su u 1. st. cara Augusta, a u 2. st. Marka Aurelija da oko ljekovitih voda koje izviru na 58°C, sagrade poznate Aqua Iasae.
Termalna sumporna voda koja izvire na prostoru današnjeg parka, izuzetno je ljekovita, temperature 58 oC, a dosadašnja saznanja ukazuju na korištenje istog izvora više od 2000 godina, od pretpovijesti do danas.
Ovaj specifičan lokalitet nalazi se na na mjestu današnjih Varaždinskih Toplica. Uz spomenuti termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1.- 4.st.  rimsko naselje Aquae Iasae. Kompleks rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.

Ivan Rabuzin – ne propustite posjet njegovoj kući u rodnom Ključu

U obližnjem Novom Marofu možete saznati jako puno toga o raskošnom naslijeđu ostavštine Ivana Rabuzina.
Iz njegovog kista otjelovili su se tako magični pejzaži njegova rodna Ključa i okolice, a međunarodna umjetnikova slava pokazala je svijetu sve ljepote ovog dijela kontinentalne zelene arkadije. Njegova kuća u rodnom Ključu svojevrsni je muzej i spomenik ovom velikanu naivne umjetnosti.

Černa Mlaka – vještice i mitska bića pričaju vam legende i uzbudljive priče

Oko Černe Mlake na Ivančici priču vam pričaju brojne legende ovog kraja, a na posebne dane možete oko nje sresti i kostimirane vještice.  U podnožju Ivančice nalazi se Friščićev mlin sagrađen 1956, koji i danas radi i pogonom na vodenicu melje heljdu, kukuruz i pšenicu. Tradicionalna slastica u kojoj možete upotrijebiti Friščićevo brašno je Zljevanka

Lepoglavska čipka

Kao vrhunac barokne tradicije u ovoj županiji, čipka svakodnevnom životu daje ozračje svečanosti.
Ta suptilna mreža razvila je svoju prepoznatljivu inačicu, te je 2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije, uvrštena na reprezentativnu UNESCO  listu nematerijalne baštine.

Dvorac Trakošćan

Zasigurno ste čuli za rezidencijalni dvorac, koji u današnjem obliku predstavlja sačuvani ansambl romantičke parkovne i rezidencijalne arhitekture. Ono što je posebno vrijedno u ovom dvorcu je iznimno očuvana originalna uređenost unutrašnjih prostora, od kojih se kao cjeline ističu: viteška i lovačka dvorana, glazbeni salon, atelijer slikarice Julijane Erdöedy, zbirka oružja s primjercima od 15. do 19 stoljeća, sačuvani namještaj posebno rađen za obnovljeni dvorac, ali i onaj iz ranijih stoljeća. Odličan razlog za izlet u Varaždinsku županiju.

Kad ste već u ovom biseru kontinentalne Hrvatske, zašto ne odsjesti u neku od ovako ljupkih kuća za odmor i zašto ne upoznati dušu ove županije, kroz atraktivan smještaj Kuća s pričom:

Dobro došli u Varaždinsku županiju!

www.turizam-vzz.hr

www.facebook.com/TZVZZ

youtube.com

Fotografije uz dopuštenje: Arhiva TZ Varaždinske županije – photo by Foto agencija Sjever.