Aktualno

Supetar – neodoljivi kolorit autentičnog otočkog kulturnog nasljeđa

Turistima se obraćamo na univerzalnom jeziku

Da međuotočka kulturna suradnja na baštinskim projektima može biti dio ukupne turističke ponude dokazuje Supetar i njegova kulturno-turistička ponuda. Naime, u tom se gradu već godinama održava Festival dalmatinskih otočkih klapa koji okuplja klape sa srednjodalmatinskih otoka  – Visa, Šolte, Hvara i Brača. Tako će biti i ove godine, točnije 16. lipnja na supetarskoj Glavici.

festival klapa supetar 2015

No, Supetar je poznat i po očuvanju folklorne baštine. Tako je nedavno po četvrti put održana smotra hrvatskog otočkog folklora na kojoj su sudjelovala folklorna društva sa Cresa, Murtera, Lastova, Mljeta, Hvara i Brača. Kako bi se zaokružilo to očuvanje kulturne baštine kroz festivale i kulturne manifestacije,  25. kolovoza će se u mjestu Škripu održati Festival čakavske riči posvećen ljubavnoj i erotskoj poeziji na izvornoj čakavici.

festival klapa supetar 2015 1

Pravo sudjelovanja na ovogodišnjem festivalu posvećenom Stjepanu Pulišeliću, velikom bračkom čakavskom pjesniku imaju stanovnici četiri dalmatinska otoka – Brača, Hvara, Visa i Šolte.

Osvrnuvši se na kulturna događanja u Supetru Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice grada Supetra je rekao kako se u doba kada turisti traže ono nešto naše i izvorno, svi u Supetru trude to im i pokazati. „Nastojimo to učiniti kroz univerzalni jezik dalmatinske klapske pisme koja je svjetska kulturna baština, ali i kroz kolorit narodnih nošnji naših otoka i folklorno naslijeđe kojim naša zemlja obiluje i koje sigurno može biti komparativna prednost našeg turizma“, naglasio je Cvitanić.

A da je Supetar ove godine zaista procvao u turističkom smislu, ali i svakom drugom gospodarskom pogledu dokazuju brojna događanja koje vrijedni domaćini pripremaju za svoje goste.

SUPETAR-GLAVNA-SLIKA_1-650x400

Nadolazeći događaji u Supetru:

09.06. – Sportske igre supetarskih kulturnih udruga

Druge sportske igre supetarskih kulturnih udruga održat će se u subotu 9. lipnja. U cijelu priču uz sedam supetarskih kulturnih udruga uključit će se i supetarske sportske udruge. Time se nastoji unaprijediti suradnja između kulturnih i sportskih udruga.

Da to nije program samo za odrasle dokazuje i poseban program za djecu koja će na rivi učiti stare igre ka šta su đoga, spuž, laštik, trule kobile, graničari, neka tuče…

Image result for potezanje konopa

Odrasli sudionici Drugih sportskih igara supetarskih kulturnih udruga natjecat će se 9. lipnja, u nedjelju navečer, a svoje sposobnosti iskušat će u šest starih igara – potezanju konopa, graničaru, skakanju u vrićama, kalavanju vode te prinošenju kašeti i jabuki.

U svakoj natjecateljskoj ekipi nalazi se po četiri žene i četiri muškarca, a svi moraju imati svojevrstan dress code, a to su bijele, modre ili mornarske majice uz poneki starinski modni detalj poput kapa i marama. Zaštitni simbol igara biti će znak “vječnosti”.

16.06. – Festival dalmatinskih otočkih klapa na Glavici u Supetru

Najbolje dalmatinske klape na ovogodišnji festival, koji je prebačen s termina iz rujna u lipanj, dolaze s otoka Brača, Hvara, Visa i Šolte.

24.06. – Otvaranje 34. Supetarskog lita – koncert klape „Rišpet“

  1. Supetarsko lito održat će se u Supetru, Mirci, Splitskoj i Škripu, a trajat će do 8. rujna. Ta jedinstvena kulturna manifestacija održava se na otoku Braču već više od trećine stoljeća, a poznata je diljem Hrvatske. U sklopu Supetarskog lita održavaju se brojne izložbe, koncerti, predstave, festivali, folklorne i klapske večeri, predavanja, ribarske fešte, dramske predstave, književni susreti, razne prezentacije kao i ostala kulturno-glazbena događanja, koja s jedne strane nevidljivim sponama spajaju Supetrane i njihove goste, a s druge strane spajaju kulturu i povijesnu baštinu. Supetarsko lito je najveća kulturna manifestacija u Supetru koju zajednički organiziraju Grad Supetar i Turistička zajednica Grada Supetra uz pomoć Župe Supetar i Narodne knjižnice.

 

Foto: Tz grada Supetra

www.supetar.hr
Sponzorirani članak

supetar logo hr