Aktivni odmor

Top 7 prirodnih atrakcija Papuka i okolice

Za one koji vole gorsku hladovinu umjesto vrućih plaža..

Volite li ambijent planinarskih staza  i hladovinu šuma koje ljeti pružaju dobrodošao odmor od sparina? Volite tišinu i mir koju pružaju guste šume i skriveni planinarski predjeli?
Bistri slapovi, malene špilje, nalazišta rijetkih biljnih vrsta i čudesni vidikovci, vaša su najdraži ambijent od kojeg ni ljeti ne odustajete? Ukoliko vam sve od nabrojanog odgovara, donosimo vodič za top 7 prirodnih atrakcija Slavonije stoga krenimo prema Papuku i okolici:

Krenimo na Papuk!

Od 23.travnja 1999 godine Papuk je zaštićen kao park prirode zbog izrazito velike geološke i biološke raznolikosti te vrijedne kulturne i povijesne baštine. Zaštićeno područje obuhvaća površinu od 336 km2.
Godine 2007., Papuk biva upisan na kartu europe i svijeta  kao prvi geopark u Hrvatskoj (Asocijacija europskih parkova). U ovom biseru raznolikosti, pronađeno je više od 1200 biljnih i 170 životinjskih vrsta od kojih su mnoge zaštićene.

PENTAX Image

Papuk je najviši vrh istoimene hrvatske planine Papuk, koja se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj. Papuk je visok 953 m/nv i nalazi se na granici Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. S vrha se pruža jedinstven pogled na slavonsko gorje i Zlatnu dolinu. Udaljenost oko 13 km. Ovisno o ruti, cijelom dužinom ili više od polovice potrebno je pješice. Na ruti planinarskom stazom vodič nije potreban.

JANKOVAC – zaštićena park šuma

Djevičanska svježina  gorskih dolina sa bistrim potocima i hladovinom ukazat će vam se kroz predjele Jankovca. Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina u Hrvatskoj. Smještena je na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota koje nigdje više ne možemo naći u Slavoniji, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom.

Sekulinačke planine – odvažni, ovo je lokalitet za vas:

Posebni rezervat šumske vegetacije nalazi se u teško pristupačnom dijelu Papuka na nadmorskoj visini od 740 do 820 metara. Oko 150 godina stara šuma bukve i jele zaštićena je 1966. godine kao posebni rezervat šumske vegetacije na površini od 8 hektara. Udaljenost oko 14 km, više od polovice puta pješice. Preporučamo ipak uzeti vodiča zbog guste šumske vegetacije koja povremeno otežava kretanje. Lokalitet je poseban i vrijedan istraživanja.

LISIČINE ARBORETUM

Arboretum Lisičine nalazi se u selu Lisičine, općina Voćin, usred planine Papuk. Stvaran je od 1963. godine. Bogat je raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaće vrste u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Nadahnite se posebnim bojama cvijeća i hladovine ovog jedinstvenog arboretuma.

CRNI VRH I VRANI KAMEN

Crni vrh je najviši vrh zapadnog Papuka, 865 m/nv. Nalazi se na središnjem dijelu dugačke kose koja se od Vranog kamena proteže prema Voćinu.

Dalje planinarskim putem prema Daruvaru dolazi se i do geološke formacije nazvane Vrani kamen.

Vrh je kamenit, posve drukčiji od drugih vrhova u Slavoniji. Na vrhu je HPD Petrov vrh postavio jednostavan maleni metalni kontejner koji služi kao planinarsko sklonište. Ljubitelji planinarenja uživat će u jednoj od najljepših dionica Slavonskog planinarskog puta.

KAMENGRAD

Kamengrad je srednjovjekovna utvrda pod vrhom Papuka, na visini 640 m, a prostire se na površini od 1 hektara. Gradila ga je domaća vlastela, u vremenu od 14. do 16. stoljeća. Godine 1536. Turci osvajaju Kamengrad i više od 150 godina drže ga u svom vlasništvu. Zbog svog položaja, imao je važan vojnostrateški značaj. Zadnjih 300-tinjak godina, grad je napušten i u fazi je prirodne destrukcije. Utjecaj atmosfere, biljni i životinjski svijet devastiraju zidine, kamenje se osipa, a grad gubi prvotne konture. Ipak, radi se o lijepom i zanimljivom lokalitetu.

Za Kamengrad su vezane i brojne legende, a najzanimljivija je ona o skrivenom zlatu. Poslije oslobođenja od Turaka, po okolnim selima se pričalo da je u podrumima pod Kamengradom sakriveno zlato. Jedan se hrabri čovjek odvažio i zašao u podrume, te spazio zmiju sa krunom na glavi, kako leži na dukatima. Ustrašio se, zagrabio tek nešto malo dukata sa hrpe i pobjegao u obližnje selo.

Obiđite i Vražji mlin

Poseban je ovo kanjon s kaskadnim slapovima, gdje se potok Krajčinovica ulijeva u Paleški jarak. Ljepote prirodnih formacija ostaviti će vas bez daha a krajolik nudi brojna osvježenja i iznenađenja.

Sekulinačke planine i dva hrasta
Poseban rezervat Sekulinačke planine, su šumska vegetacija koju čine prašume bukve i jele a zaštićene su kao poseban šumski rezervat 1966 godine prostirući se na površini od 11 hektara.

Nalaze se u teško pristupačnom dijelu Papuka na nadmorskoj visini od 740 do 820 metara. Smatra se da su „planine“ stare oko 150 godina i od posebnog su interesa za istinske zaljubljenike prirode. Posebnost je i ta što su takve šumske oaze prašumskog tipa vrlo rijetke i na Papuku. Divovi Papuka,  hrastovi, stari preko 400 godina, najstariji su živi organizami Slavonije. Nažalost, jedan je pao pod teretom vremena.

Na ovom području može se pronaći Catinella olivacea, veoma rijetka vrsta gljive, a Sekulinačke planine su jedina šuma u Hrvatskoj gdje je ta vrsta pronađena.

Fotografije: Montis Aurea, fotografija Papučkog slapa TZ Požeško – slavonske županije

www.tzzps.hr

Facebook fan page

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzpsz2-768x408