Aktualno

Baranjsko dugo toplo ljeto – uronite u zagrljaj ukusne gastronomije, tradicijskih običaja i etno blaga

Paprikaš s trgancima – kultna manifestacija koja traje skoro 2 desetljeća

Mađarska kulturna udruga (MKU) Pelmonostor ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja, što je svrstava u najstariju belomanastirsku te jedna od najstarijih udruga koja se skrbi o pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Baranji i Republici Hrvatskoj. Pri MKU-u Pelmonostor djeluje folklorna sekcija, ženski pjevački zbor i dramska sekcija. Redovito održavaju dječje igraonice. Ponosni su na to što su organizirali na stotine manifestacija, kako zabavnih i gastronomskih, tako i onih kulturnih, vjerskih, povijesnih odnosno stručnih. Cilj MKU-a je njegovanje jezika, kulture i običaja, upoznavanje drugih naroda s mađarskom kulturom, promocija grada i predstavljanje kulturne baštine Baranje. A u svrhe gastronomske promocije, udruga već gotovo dvije decenije organizira kulturno gastronomsku manifestaciju “natjecanje u pripremanju pileceg paprikasa sa trgancima“, na veselje baranjaca i njihovih gostiju.

Jednostavna priprema – odlično jelo

Ovo  jednostavno jelo pripremalo se u svim dijelovima Baranje i slobodno mozemo reci da je u razlicitim formama najzahvalnije jelo koje se zbog svoje široke rasprostranjenosti, služilo u gotovo svim prilikama.

Kad i gdje?

Manifestacija se organizira 4. kolovoza 2018, u prostoru Mku Pelmonostor  Augusta Cesarca 16, Beli Manastir, sa pocetkom u 17 sat. Prijavljuju se ekipe koje broje do 8 clanova. Kotizacija po ekipi iznosi 160 kn a svaka ekipa dobiva pile cca 3 kg 2 jaja i pola kg brasna a na raspolaganju su im drva  klupa i stol, dok sudionici donose pribor za jelo, kotlić i začine.

 

Odakle dolazi riječ Baranja?

Jeste li znali? Baranja dolazi od mađaraskih riječi bor i anya što znači vinska majka a pošto su Mađari imali veliki utjecaj na baranjsku gastronomiju, crvena mljevena parprika je u tom smislu nezaobilazan i ključni sastojak većine jela  dok je pileći paprikaš najautohtonije baranjsko jelo i da ga se po tom receptu može jesti samo u Baranji.

Akademija blata – naučite nešto o gradnji i arhitekturi Baranje

Osim gastronomskih otkrića i vrijednih manifestacija, ovo ljeto imate priliku naučiti nešto o tradicionalnoj gradnji i arhitekturi tipičnoj za Baranju i  provedite naučeno u praksu ovog ljeta na Akademiji blata. Pomoći ćete u očuvanju vrijedne baštine, uživati ćete u egzotičnoj Baranji i  još se uza sve, odlično zabaviti.


foto: www.osijek031.com

Lokacija: Ulica zaboravljenog vremena (Baranjska kuća, Kolodvorska 99, Karanac)
Vrijeme: svaki dan od 10:00h
Teme:
– Oživljavanje starih zanata
– Izrada ćerpiča
– Pokaz izrade čergarske peći
– Sanacija i restauracija blatne kuće
– Edukacija za sve sudionike

Završnica programa održat će se u petak 27. srpnja 2018. uz brojne igre i radionice za djecu, dodjelu priznanja sudionicima, bogatu gastro ponudu i to jela iz krušnih peći i zemljanih lonaca, pokaz domaćih proizvoda te naravno ples i pjesmu.

Fotografije: Ana Matijaković

PRIJAVE I INFORMACIJE: 098/652 900
Organizator: Udruga Čuvari starih zanata

Dobro došli u etno i gastro raj – Baranju!

Turistička zajednica Baranje

Facebook

Instagram

 

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali