Gastro

Istražite gastro ponudu Okruških restorana!

This post is also available in: English

POTRAŽITE ZVIJEZDE OKRUŠKE KUŽINE

Ukoliko ste u posjeti Okrugu, ovdje možete uistinu jesti kao kraljevi! Kušajte jela od različitih vrsta školjki, odaberite hlapa, jastoga ili hobotnicu ispod peke, osladite se domaćim kroštulama i fritulama!

Na radost gastronomada, okruški restorani i konobe nude široku paletu tradicionalnih specijaliteta. Zdrava mediteranska prehrana nezamisliva je bez ribe začinjene visokovrijednim maslinovim uljem i aromatičnim biljem, a specijaliteti poput zubatca na žaru, škarpine na lešo, komarče, lubina ili pak šampjera, spadaju u sam vrh atraktivnog dalmatinskog „morskog“ menija.

Dalmatinska peka – kraljica svih jela – smatrana je vrhunskim domaćim specijalitetom te je u svečanim prigodama neizostavan „gost“ na okruškim stolovima, a specifična je po spravljanju pod glinenim ili željeznim „zvonom“ koje se prekriva žeravicom i toplim pepelom, te istodobnim kuhanjem i pečenjem namirnica izvlači najbolje od njihova okusa.

Osim riblje, dostupna je i mesna peka od teletine ili janjetine, dok je janjetina na žaru još jedno od omiljenih jela u posebnim prigodama.

Svakako preporučamo i da kušate čuvenu pašticadu – reprezentativno jelo od goveđeg buta koje je zbog složenosti pripreme, koja uključuje najmanje jednodnevno mariniranje i višesatno kuhanje, uključeno i na Popis gastronomske baštine Hrvatske! Vrlo su tražena i jela od različitih vrsta školjki, a želite li se počastiti uistinu kraljevskim obrokom, odaberite hlapa, jastoga ili pak hobotnicu ispod peke!

Ni ponuda slastica nije ništa manje atraktivna – u blagdansko vrijeme okruški domaćini uvijek imaju spremne popularne fritule i kroštule, a kušajte i trogirske rafiole, koji su navodno tako nazvani prema gospođici Rafioli koja je zatočena u kuli dane kratila pečenjem kolača! A odvedu li Vas nepca do Splita, probajte splitsku tortu, rožatu, paradižot…

No, što bi bio ukusan obrok bez čaše kvalitetnog domaćeg vina? Kušajte plavac mali, našu najznačajniju autohtonu sortu, krepko, gusto vino rubin crvene boje s plavičastim odsjajem, ili se pak počastite čašom kaštelanskog crljenka, dalekog rođaka američkog zinfandela, karakterističnog po rustikalnu okusu i buketu crvenog voća sa notama papra i anisa.

Foto: TZO Okrug

www.visitokrug.com

This post is also available in: English