Aktualno

Požeško – slavonska županija: plodovi zemlje i poezija

Požeško – slavonska županija – destinacija poezije i prirode

Povezati prirodu i poeziju usred iščekivanja utakmice godine, moguće je u Požeško – slavonskoj županiji, destinaciji gdje se plodovi prirode i umjetnost vole. 

U OPG Livak u Kutjevu, kraju poznatom po vrhunskim vinima, održana je  ove subote (7.srpnja 2018.,) “Večer poezije“ na kojoj se, unatoč utakmici Hrvatska – Rusija i mnogim događanjima u Požeštini, okupilo 30-ak pjesnika te ljubitelja poezije i prirode.

U ugodnoj druženju i atmosferi uz dobru slavonsku zakusku i piće, u moru prekrasnih stihova i jako zanimljivih recitacija i uz gitarističku pratnju, sudjelovalo je ukupno 11 pjesnika i recitatora. U pozdravnoj riječi domaćin Predrag Livak, poželio je svima ugodnu večer, dobro raspoloženje i da pobijedi Hrvatska, što se na sreću pjesnika i recitatora u ovom OPG-u , i ostvarilo.

 

Od „Vapaja slavonskih polja“ do „Loze uz balkon“ i autorskih priča – gitara i gusle

Jure Vidakušić, predsjednik KUD-a „Zavičajno društvo Rama“ Pleternica izveo je autorsku pjesmu „Djed Božićnjak“, a mlade članice iste udruge Iva Marija Jakovljević, Ružica Pavličević i Nika Jakovljević su izvele pjesme pjesnika Ivana Čuljka iz Rovišća.

Blaženka Jurdas iz Požege recitirala je pjesme „Tko sam i što sam“ i „Tamo“. Predrag Livak je recitirao pjesmu Jure Kaštelana „Ne mrzim svijet“ i ispričao kratku autorsku priču „Jedan Brko, ili sve u znaku broja jedan“. Članica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, Mira Šulc, recitirala je pjesme „U oblaku snenom“, „Niti sna“  i „Vapaj slavonskih polja“, a Kata Tutić, iz istoimene udruge, je izvela pjesme „Loza uz balkon“, „Narazdvojni kao“, „Obitelj“ i „Volim“.

Željka Kukić pjesnikinja iz Dvora na Uni (inače porijeklom Kutjevčanka) recitirala je pjesme „Kutjevo u srcu“, „Lađa života“, „Molitva“ i „Putokazi“. Zorislav Vidaković, pjesnik iz Osijeka, je recitirao pjesme „Usamljeni starac“, „Kada bih upoznao“, „Mrak se veliki spustio“ i „Ludi Jamro“. Kristina Koren pjesnikinja iz Zagreba izvela je pjesme Sve što trebaš znati“, „Sjaj zaleđenog jezera“, „Krijesnice u trnju“, „Odana tišinama“, „Jesi li siguran“ i „U zjenici vremena“. Svi prisutni su se složili da bi ovakvu večer svakako trebalo ponoviti.

Ovom kulturnom događaju u prirodi, potporu je dala Požeško-slavonska županija, koja je  pokazala kako podržava ovakav jedinstveni događaj koji je zanimljiv splet poljoprivrede, prirode i kulture. I to u prelijepom ambijentu domaćeg OPG-a.

Za kraj nadahnite se poemom koja se zove Oda bijelom glogu, a koja se u originalnoj interpretaciji izvela na guslama.

„Oda bijelom glogu“

Kod Livaka stigli na imanje

Obaviti bijelog gloga branje.

Nema čaja do od bijelog gloga

Likarija on je srca moga.

Čaj od lista i od cvijeta bijela

Liječi nemoć i duše i tijela.

Još da vidiš osmijeha na licu,

Kada u čaj dodaš rakijicu.

Sa HTV-a ljudi su nam stigli,

Ne bi l’ svoju čitanost podigli!

Autor glazbe za ovu pjesmu je Jure Vidakušić, a tekst je napisao Predrag Livak.