Aktivni odmor

Jeste li znali da je kolijevka nogometa Dalmacija, točnije Cetinska krajina?

Nakon što je nogometna groznica zahvatila svaki djelić svijeta, Hrvatska osvojila veliko srebro, želimo vam skrenuti pozornost na to gdje je zapravo nastao nogomet. Hoćete li se iznenaditi kada vam kažemo da je kolijevka nogometa Dalmacija, točnije Cetinska krajina? Čak je i svjetska nogometna organizacija FIFA 1969. godine u svom biltenu objavila tekst o podrijetlu te „najvažnije sporedne stvari na svijetu“. Sigurno se pitate, zašto?

CETINSKA KRAJINA JE KOLIJEVKA NOGOMETA

Kolijevka nogometa nalazi se u triljskom naselju Gardun, sjedištu nekadašnje 7. rimske legije Tiluriju pa se vrlo lako može zaključiti kako se nogomet na tim prostorima igrao prije 2000 godina. Detalji o povijesti nogometa u Cetinskoj krajini, Sinju i njegovoj okolici mogu se naći u sinjskim muzejima, a u Turističkoj zajednici Sinja pronaći ćete mnoge zanimljive informacije o počecima nogometa na tom prostoru.

Ljubazni djelatnici Turističke zajednice uputit će vas na arheološka otkrića Sinjanina Josipa Britvića koji je otkrio podatak o nadgrobnom spomeniku sedmogodišnjeg rimskog dječaka Gaiusa Laberiusa – Gaja Laberija, koji u ruci drži nogometnu loptu sastavljenu od 26 šesterokuta. Nije poznato tko je zapravo pronašao taj nadgrobni spomenik, ali Brtivić je to sve potvrdio o čemu je kasnije pisano u mnogim svjetskim novinama.

SPOMENIK NOGOMETU U SINJU

Nadgorobni spomenik izrađen od vapnenca, visok 114 centimetara i širok 46 centimetara, više od 150 godina je ugrađen na pročelje kuće u Vrličkoj ulici u Sinju, a kako je iz Trilja stigao u Sinj, još uvijek nije poznato. U njegovom donjem dijelu nalazi se natpis sa svim podacima o pokojniku te s epitafom u stihovima koji je napisao anonimni autor.

Središnji dio nadgrobnog spomenika sastoji se od ornamenata uokvirenog okruglog medaljona s izraženim karakteristikama lica dječaka koji drži nogometnu loptu. Je li vam to dovoljan razlog da povjerujete kako se nogomet u Europi započeo igrati u Cetinskoj krajini?

No, osim spomenika nogometu u Sinju, diljem toga područja možete čuti predaju o tome kako su pranogomet izumili starosjedioci Delmati. Njihova igra loptom zainteresirala je pripadnike 7. legije u Tiluriju, današnjem Gardunu pa su se oni nastavili baviti nogometom. Od tada se nogomet proširio cijelim Rimskim Carstvom.


Zavjetni žrtvenik Geniju Ozinijata, 1 st. Sinj – AZFS

 


 Kip Dijane Lucifere, Čitluk (antički Aequum), druga polovica 3 st. – AZFS

 

Tijekom osvajačkog pohoda rimski vojnici su prenijeli nogomet na britanski otok pa je tako nogometna lopta stigla u Englesku, gdje je kasnije usavršena. Znači, promatrajući od početaka, ne može se reći da je Engleska kolijevka nogometa.

Želite li doživjeti rimsku atmosferu vremena u kojem se igrao nogomet prije 2000 godina posjetite Sinj, Trilj, ali i ostala područja Cetinske krajine i zaigrajte tu veličanstvenu igru na nekom od sinjskih i triljskih nogometnih terena. Posjetite domovinu nogometnih šampiona!

logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak