Aktualno

Šibenik – grad kulture i povijesti

Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, više od 2450 km uređenih staza u okolici u kojima možete uživati u raznovrsnosti ponude povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirska Glavica, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba.. samo su dio bogate ponude kroz koju možete stići u biser Dalmacije – renesansni Šibenik, koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz XV st. pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama  slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu.

Katedrala sv. Jakova – srce Šibenika

Srce Šibenika čini elegantno kameno zdanje pod zaštitom UNESCO-a – katedrala sv. Jakova (15.-16. stoljeće), jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva. Izgradnja katedrale trajala je više od stotinu godina, a započela je u gotičkom, te završena u renesansnom stilu.

Jedina je to katedrala u Europi izgrađena isključivo od kamena bez vezivnog materijala, te jedina katedrala čiji vanjski izgled u potpunosti odgovara obliku unutrašnjih prostora.

Šibenik ima čak 24 crkve

Na užem području grada nalazi se 24 crkve od kojih svaka ima zanimljivu priču. Ističemo crkvu sv.Krševana sa najstarijim zvonom u Hrvatskoj (13.stoljeće), crkvu sv.Ivana, crkvu sv.Frane sa Hrvatskim nacionalnim svetištem sv.Nikole Tavilića, prvog hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskog naroda, crkva sv.Lovre sa samostanom i mnoge druge. Šibenik je poznat i kao grad djece i festivala, riznica glazbene baštine i povijesnih glazbenih instrumenata.

Sv.Mihovil – zaštitnik grada Šibenika

Drevni Krešimirov grad Šibenik kroz svoju dugu, burnu prošlost, od najranijeg postanka pa sve do današnjih dana posebice je štovao nebeskog arhanđela sv. Mihovila. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu Šibenčani su ga izabrali za svog zaštitnika i njegov lik, kao simbol snage i pobjede, uvrstili u gradski grb i pečat. Najranije postojanje grada Šibenika vezano je za svetkovanje sv. Mihovila.

Dan grada Å ibenika - blagdan sv. Mihovilafoto: www.sibenik.hr

Prvi sakralni spomenik grada, sagrađen je u jezgri starog Šibenika, u castrumu – tvrđavi bio posvećen sv. Mihovilu. Crkva je u tvrđavi postojala do XIX. stoljeća kada ju je austrijska vojska srušila. Prema njoj se i sama tvrđava počela s vremenom nazivati tvrđavom sv. Mihovila. Uz tvrđavu, Šibenčani su i u samom gradu podigli crkvicu, ispred današnje crkve sv. Frane, koju su također posvetili nebeskom arhanđelu.

Šibenske tvrđave – čuvarice šibenske povijesti

Šibenik je okružen veličanstvenim tvrđavama koje su čuvarice šibenske povijesti – ( Barone, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i sv. Nikola).

sibenik-aerial-072

Tvrđava sv.Mihovila

Nezaobilazna postaja svakog posjeta Šibeniku svakako je srednjovjekovna tvrđava sv.Mihovila. Podignuta je na šezdeset metara visokoj strmoj kamenoj uzvisini koja dominira okolnim akvatorijem. Pod njenim zidinama razvio se Šibenik, najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu, koji se prvi put spominje na Božić 1066.godine kao mjesto u kojem je boravio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Sa svojom dvorskom pratnjom.

Tvrđava Barone

Druga po redu revitalizirana je tvrđava Barone, podignuta na brdu iznad grada. Tvrđavu Barone, za potrebe ratovanja tj. obrane od Osmanlija dao je podignuti Barun Degenfeld koji je zapovijedao obranom grada. Tvrđava je žurno sagrađena, u roku kraćem od dva mjeseca, po svim standardima onog doba, u obliku nepravilne zvijezde. Danas, više od 370 godina nakon, suvremenim se jezikom prepričava zaboravljena priča o obrani grada. Oživljeni su likovi, zvukovi i prizori jednog od najpresudnijih trenutaka u povijesti Šibenika. Zakoračite u proširenu stvarnost i doživite bitku za grad preko vaših pametnih uređaja ili AR naočala!

Tvrđava sv.Nikole

Tvrđava sv.Nikole nalazi se na samom ulazu u kanal sv.Ante. Od srpnja 2017. se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine u sklopu projekta ‘Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća’. Tvrđava je sagrađena u 16. stoljeću, a samu gradnju su vodili vojni inžinjeri Michele i Giangirolamo Sanmichelli. Tvrđava je sagrađena na mjestu nekadašnjeg samostana sv.Nikole. Zanimljiva je činjenica da utvrda u stvari nikada nije do kraja ispunila svoju funkciju jer nikada nije borbeno ni obrambeno bila aktivna. Također, potrebno je naglasiti da je sama izgradnja tvrđave sv.Nikole bio značajan graditeljski zahvat za grad Šibenik, ali i za mletačku vlast koja je gospodarila gradom. Šibenik je u to vrijeme bio jedan od najznačajnijih gradova na istočnoj obali Jadrana!

Šetnica kroz kanal svetog Ante

Do tvrđave Sv. Nikole vodi vas Šetnica kroz kanal sv. Ante, koja spaja uvalu Panikovac i tvrđavu. Borova i hrastova šuma, ovdje pružaju savršen hlad za plažni relax. Zgodan info je da je ova Šetnica, poslužila i kao filmski set za ratnu komediju „Kako je počeo rat na mom otoku“. Obzirom da je Šetnica duga oko 4,5 km, može vam priuštiti i iskustvo prelijepe šetnje.

Što još treba znati o Šibeniku?
Šibenik je  prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati. Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV. , zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad. 
Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895. 
Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare.
Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin. 
Juraj Dalmatinac Nikola Firentinac, Faust Vrančić..neki su od znamenitih velikana koji su ostavili trag podno zidina Krešimirova grada.

 sibenik-katedrala

Šibenik je grad početaka i pozitivnih projekata, grad pun života, ljubaznih ljudi, grad šarenog mediteranskog kolorita.  Ovaj turistički dragulj sve i da ga obiđete na kratkih 24 sata, zarobit će vas neodoljivim detaljima radi kojih ćete se poželjeti vratiti i smjestiti dulje. Dođite. I vratite mu se!

Pronađite više informacija na slijećim linkovima:

Tvrđava svetog Mihovila

Tvrđava Barone

Visit Šibenik

dalmatiasibenik.hr

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik

fotografije: arhiv TZG Šibenika