Aktualno

Tana Toraja – rajska dolina u središtu najčudnijeg otoka na svijetu

Piše: Vlado Šestan, Travel Advisor.eu

Tana Toraja je geografski, ali i kulturološki pojam koji označava pokrajinu na južnoj strani otoka Sulawesi, nekad Celebes, u Indoneziji. Iako je na otoku, koji je dugo oko 2.000 km i na kojem živi više od 20 milijuna ljudi, Toraja nije na moru.

Skrivena je iza visokih planina tako da su stanovnici došli u doticaj sa svijetom tek u prošlom stoljeću. Prvi doseljenici su bili Nizozemski kolonizatori koji su ovaj plodni dio otoka iskorištavali za plantaže kave, duhana i raznih začina. Sa sobom su doveli i religiju pa su mnogi stanovnici protestanti. Zanimljivo je vidjeti kršćanske crkve u okruženju najmnogoljudnije i najveće muslimanske zemlje – Indonezije. Deklariraju se kao kršćani, no tradicija  je vrlo duboko ukorijenjena pa su česti običaji i ceremonije koje nemaju nikakve veze s kršćanstvom.

Tana Toraja

Primjerice njeguju kult mrtvih te su sprovodi najvažnija ceremonija u društvu. Teško je precizno opisati te običaje jer ima više verzija, no važno je da mrtve čuvaju u kućama po nekoliko mjeseci prije pogreba. Također ih ne pokapaju nego ostavljaju u pećinama ili u mauzolejima na površini. Na nekim mjestima smo vidjeli ljesove pored pećina na otvorenom.

Tana Toraja

Kosti i lubanje se mogu vidjeti na otvorenom na takvim mjestima. Prilikom sprovoda se organizira velika svečanost za sve iz okolnih sela. Što je osoba bila važnija to se mora žrtvovati više vodenih bikova. I po tridesetak komada, što može biti vrlo skupo, pa obitelji dižu kredite koji ih mogu osiromašiti. Meso bikova se podijeli po selima. Sama ceremonija je vrlo krvava i za zapadnjake šokantna.

Tana Toraja

Inače čitava pokrajina je vrlo lijepe prirode. Terasasta polja riže, mirni i ruralni način života i sela s mnogobrojnim specifičnim građevinama koje izgledaju poput čamaca s uzdignutim vrhovima. Mnogi stanovnici su odselili u potrazi za poslom, no, kako kažu svi šalju novac obiteljima i grade kuće i grobnice. Kao i gastarbajteri svuda po svijetu.

Tana Toraja

Do Toraje se dolazi za desetak sati vožnje busom ili kombijem od aerodroma u glavnom gradu Sulawesija Makasaru. Cesta je vrlo zavojita i uska, na mjestima u lošem stanju pa se za desetak sati pređe tristotinjak kilometara.

Tana Toraja je najveći turistički adut Sulawesija, uz neke udaljenije lokacije za kupanje i ronjenje. Postoji nekoliko hotela i kuća sa sobama za najam. Turizam tek dolazi i propagira se od strane vlade Indonezije koja želi pored Balija otvoriti nove destinacije. Spavali smo u originalnom hotelu Tana Toraja Heritage koji slovi za najbolji u toj regiji. Čini se da u njemu spava većina turista koje smo sretali po izletničkim lokacijama u okolici.

Izvor: Travel Advisor – putovanja