Aktualno

9. Sinjski sajam sela

 U organizaciji Turističke zajednice grada Sinja te uz potporu Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Grada Sinja i  Splitsko dalmatinske županije,  od 2. do 4. kolovoza 2018. na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se 9. Sinjski sajam sela.

Namjerava se pozvati više od 40-ak izlagača iz Splita, Kaštela, Marine, Vrgorca, Zagorja i Cetinske krajine koji će prezentirati i ponuditi najrazličitije proizvode – od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka.

Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma održat će se promocija tradicijskog lončarstva ručnoga kola iz Potravlja.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti kako nastaje glineno posuđe pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka (Ljilja Vojković) i drvenih alata (Jozo Bešlić).

Posjetitelji će se i sami okušati u njegovoj izradi i tako imati dragocjenu priliku približiti se i povezati s običajima našega kraja kroz autohtone proizvode i tradicijske zanate.

U sklopu sajma bit će organizirana i degustacija vinâ, i to naših sinjskih – hrvaštine i maraštine – lokalnoga proizvođača OPG-a Mažurin, kao i besplatno dijeljenje naših gastronomskih delicija – sinjskih arambaša i uštipaka, ali i medni obrok. Cetinska krajina zbog bogatstva biljnog svijeta iznimno je pogodna za ispašu pčela. Na radost brojnih uzgajivača rezultat je med visoke kvalitete kojim će se osladiti i naši gosti.

Posjetitelji će, pored izložbenoga i enogastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz nastupe brojnih udruga i kulturno-umjetničkih društava. Tako ćemo moći vidjeti nastupe Sinjskih mažoretkinja, KUD-a Cetina, KUD-a Vrilo, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja i HKUD-a Peruća. Izvodit će se tradicijska kola, kao i klapsko pjevanje i rera, nekoć redovito izvođeni na dernecima.

 1. kolovoza nastupit će country grupa Ljuta kuća.

Na prezentaciji AirSoft kluba Ghost Division Sinj, posjetitelji će moći doznati sve što ih zanima o ovoj sve popularnijoj sportskoj aktivnosti.

Organizacijom Sinjskog sajma sela, Turistička zajednica Grada Sinja omogućuje zainteresiranim građanima i posjetiteljima grada Sinja degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer ih većina nije dostupna u trgovinama. Istovremeno, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima s ruralnoga prostora grada Sinja i okolice te ostalih dijelova Hrvatske pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom izuzetne posjećenosti, ove godine očekujemo i veći broj izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a minimalno 20% lokalnih proizvođača. Stoga, kao organizatoru, obveza nam je osigurati veći prostor i veći broj stolova za izlagače, čemu ćemo svakako s užitkom udovoljiti kako bi naš Sajam bio, kao i dosad, vrhunske kvalitete i ispunio očekivanja svih sudionika.

Program 9. Sinjskog sajam sela

 1. kolovoza
 • 19:00 – službeno otvorenje 9. Sinjskog sajma sela uz prigodni vođeni program
 • izložbeni dio
 • 19:15 – Sinjske mažoretkinje – nastup
 • 19:30 – Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja – nastup
 • 19:45 – KUD Vrilo – Obrovac Sinjski – nastup
 • 20:15 – HKUD Peruća – Hrvace – nastup
 • medni obrok (OPG Mravak)
 • okrepa za posjetitelje – sinjski uštipci i palačnike
 • edukativna radionica – Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja, voditelj radionice Ivan Knezović
 1. kolovoza
 • izložbeni dio
 • 20:00 –  edukativna radionica  (Udruga Ghost Division – Sinj)
 • 21:00 – koncert grupe Ljuta kuća
 • okrepa za posjetitelje – sinjski uštipci i mladi kravlji sir
 • edukativna radionica – izrada opanaka, voditeljica radionice Ljiljana Vojković
 1. kolovoza
 • izložbeni dio
 • 20:00 – Gastronomsko enološka ponuda grada Sinja i Cetinske krajine

kroz prezentaciju tradicionalnih jela i vina: sinjski arambaši, uštipci, kruh ispod peke – KUD Cetina; hrvaština i maraština – OPG Mažurin

 • edukativna radionica – izrada drvenih alata, voditelj radionice Jozo Bešlić
 • 21:00 – zatvaranje 9. Sinjskog sajma sela i podjela zahvalnica

Ulaz je besplatan!

Foto: Tz grada Sinja

logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

shares