Aktualno

Dani Alke i Gospe Sinjske 2018.

This post is also available in: English

 

I ovo ljeto Sinjani i njihovi dragi gosti i putnici namjernici imat će priliku uživati u iznimno bogatom i ispunjenom programu 303. Sinjske Alke i Gospe Sinjske.

Grad Sinj u suradnji s Viteškim alkarskim društvom, Samostanom Gospe Sinjske, Turističkom zajednicom grada Sinja te brojnim udrugama pripremio je niz sadržaja i hvalevrijednih događanja u kojima će svatko svakako pronaći ponešto za sebe.

Kulturno-zabavni program obiluje raznolikostima: od izvedbi klapskih i tradicijskih skupina, koncerata klasične glazbe, nastupa domaćih bendova, brojnih kazališnih gostovanja do izložbi i filmskih projekcija.

Čarobni ambijenti alkarskoga grada najbolja su pozornica: nikako ne propustite premijeru nove uzdanice Sinjskoga pučkog kazališta Alkarska nevista, predstavu Opsada Sinja 1715. i tradicionalni koncert marijanske duhovne pjesme, Klape Gospi Sinjskoj, a na Sinjskom sajmu sela osladite se i opskrbite se domaćim ekoproizvodima.


Pod zvjezdanim nebom na Kamičku nastupit će diva etno glazbe, Dunja Knebl, sa sastavima Kololira i Veja.

U zdravom tijelu zdrav duh: tijekom srpnja i kolovoza odvija se mnoštvo natjecanja i sportskih turnira – nogometni i malonogometni, košarkaški, boćarski i balotaški, rukometni i odbojkaški. Ne smijemo zaboraviti ni padobranski kup, natjecanje u sportskom ribolovu, maraton u čast Gospi Sinjskoj, izložbu pasa i brojne druge događaje.

Alkarske svečanosti započinju 3. kolovoza natjecanjem za 303. Baru. Sutradan, u subotu, alkari kopljanici nadmeću se za Čoju, a u nedjelju, 5. kolovoza, za slavodobitnički plamenac 303. Alke. Kako se na taj dan slavi i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u Sinju će proslava biti osobito svečana.

Proslava blagdana Velike Gospe, kao i uvijek, okuplja mnoštvo vjernika. Zavjetne hodočasničke svete mise slave se u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, na Starom – Gospinu gradu, u samostanskom dvorištu. Devetnica uoči blagdana, molitve krunice i procesija osobiti su trenutci za svakoga vjernika odanoga Majci Božjoj.

U tijeku su alkarske prove!

Sredina je ljeta. Neumoljivo ljetno sunce neumorno prži. Treba bježati u hlad, a Sinjani znaju, nema većeg osvježenja nego sjesti pod gustu krošnju starih kestenova na Alkarskom trkalištu i uživati u provama.

Od 16. srpnja do 2. kolovoza alkari kopljanici pripremaju se za najvažniji događaj, 303. Sinjsku alku. Svaki dan od ponedjeljka do petka, od 18 do 20 sati imate priliku biti dio jedinstvenih priprema, i pomno pratiti kako alkari oštre oko sokolovo i namještaju čvrstu desnicu, a konji alkarske ergele navikavaju se na živahnu okolinu i pijesak alkarske staze.

Kako se bliže alkarske svečanosti, cijeli Sinj kuca u ritmu topota konja, pulsiraju ulice grada koji živi za Alku, perjanicu UNESCO-a i hrvatske i svjetske nematerijalne baštine. Sve započinje 3. kolovoza u 17:30 natjecanjem za 303. Baru. Slijedi 303. Čoja, 4. kolovoza također u 17:30, a vrhunac uzbuđenja je 303. Sinjska alka, 5. kolovoza u 16:30, kad se alkari kopljanici bore za slavodobitnički plamenac i svoje mjesto u dugoj i bogatoj alkarskoj povijesti.

Ulaz na prove, kao i na Baru i Čoju je besplatan. Ne propustite priliku biti dio ovih u svijetu jedinstvenih događanja.

Foto: Tz grada Sinja

logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

This post is also available in: English