Aktualno

Dani ludbreške Svete Nedjelje

Dani ludbreške Svete Nedjelje

Manifestacija Dani ludbreške Svete Nedjelje temelji se na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X još davne 1513. godine.Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany, te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a Relikvija se i danas čuva i može razgledati.

 

Ludbreška Sveta Nedjelja, jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj, a raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe.

Proštenjarsko raspoloženje danima vlada Ludbregom a gotovo cijeli grad postaje veliki sajmeni prostor starinskog otvorenog tipa na kojem se okupi između 80.000 i 100.000 hodočasnika i turista iz čitave Hrvatske i susjednih zemalja.


foto: www.svetiste-ludbreg.hr

Program manifestacije pronađite na linku

Posjetite Ludbreg – jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj.

Taj mali podravski gradić razvio se na raskrižju putova koji su vodili od istoka prema zapadu i od sjevera prema jugu, a sva je trgovina morala prijeći preko prijelaza na rijeci Bednji. Kraj njega su prolazili Iliri, Kelti, “vidio” je tatarske i turske horde, banske čete Jelačića bana.

Tu su još prethistorijski vrači proricali budućnost, slavenski žreci prinosili žrtve, a rimski bogataši uživali u ljepotama prirode. Upravo zbog važnosti tih putova, a njegove su smjernice zacrtane još u prvom mileniju prije nove ere, u ovaj kraj su doselili Rimljani i između 6. i 9. godine nove ere i podigli monumentalnu građevinu IOVIA.

S vremenom se uz nju razvilo i naselje, a stanovništvo je radilo za potrebe rimske vojske. Od propasti Iovije u 4. st.n.e., u velikoj seobi naroda, pa sve do 7. st. n.e. postoji malo arheoloških nalaza. Više podataka o razvoju grada daju nam slavenska gradišta, bila su okružena jarkom ispunjenim vodom, a kao bedem služila je zemlja izbačena iz tog jarka učvršćena koljem.

Od četiri gradišta koja su tada postojala, jedno je bilo najsigurnije, smješteno na lijevoj obali Bednje zaklonjeno šumom, daleko od putova. Na tom gradištu nastao je današnji stari grad, čiji temelji sežu u 11. stoljeće.

Ludbreg je jedinstveno hrvatsko svetište, a jedno od rijetkih u kršćanskom svijetu utemeljeno pisanim ukazom samog Svetog Oca, kao proštenište na čast Presvete Krvi Isusove, vezano uz čudesan događaj koji se zbio 1411. godine u kapelici ludbreškog vlastelinstva kada je svećenik služeći misu, posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i krv Isusovu. Kratko poslije toga posvuda se raširio glas o čudesnom događaju.

Od toga vremena vjernici pobožno pohode ovo proštenište, posebno se okupljajući svake godine u deset dana Svete Nedjelje na doživljajima sveopćeg odmora, slavlja i obnove među ljudima. Relikvija se danas čuva u prekrasnoj baroknoj pokaznici u župnoj crkvi Sv. Trojstva.

fotografije Ludbrega: www.varazdinska-zupanija.hr

Više info: turizam-vzz.hr