Aktualno

Fešta od krumpira – najzabavniji dani u Hercegovcu

„Dani krumpira u Hercegovcu“ predstavljaju jedinstvenu manifestaciju u ovoj regiji, a temeljeni su na kulturi uzgoja, prerade i konzumacije krumpira po čemu je ovaj kraj vodeći u Republici Hrvatskoj. Posjetite ovu zabavnu manifestaciju u smiraju ljeta, a mi vam donosimo program događanja:

Manifestacija je retrospektiva razvoja kulture uzgoja, proizvodnje i prerade krumpira u Općini Hercegovac kroz povijest i ujedno promocija lokalnih tradicija i gastronomske ponude tradicionalnih i modernih jela u kojima je jedan od sastojaka krumpir.

Ovom manifestacijom želi se potaknuti dodatna promocija proizvodnja i konzumacija krumpira koja je dala snažan pečat povijest ovog kraja. Glasoviti Čipi čips proizvodi se upravo u Hercegovcu i to od 1977 godine. Nekadašnja tvornica za preradu krumpira,“čipsara“, današnja je Adria Snack Company d.o.o. i proizvodi jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda – „Čipi-čips“ uz koji su odrastale brojne generacije.

Kroz suradnju gotovo svih udruga s područja Općine Hercegovac, dvodnevnim aktivnostima želi se pokazati koje sve mogućnosti pruža djelatnost bavljenja krumpirom od tradicionalnih oblika obrade do suvremenih, kao i od tradicionalnih priprema jela do današnjih, tzv. brzih jela. Krumpir je univerzalna namirnica, lako dostupna, praktična i hranjiva a produkti krumpira su raznoliki, te najširu primjenu imaju kroz popularne “grickalice”.

 

Manifestacija se održava na prostoru mjesnog parka i igrališta u Hercegovcu. Posjetitelji mogu uživati u bogatom sportskom sadržaju, od koji se posebno ističu nogometna natjecanja svih uzrasta, paintball natjecanje te prigodno natjecanje sa krumpirima. Osim navedenog, posjetitelji mogu uživati u kulturno – umjetničkom programu, prezentaciji tradicijskih jela od krumpira, raznim izložbama, vožnji kočijama i sl.

Više o „Danima krumpira u Hercegovcu“ možete saznati  web stranici Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.
Svih vas pozivamo vas na izvrsnu ljetnu feštu!

Za zabavni dio zadužena je u petak 24. 08. GRUPA PETICA, a u subotu 25.08. PSIHOMODO POP. Dođite i uživajte u bogatom sadržaju na „Danima krumpira u Hercegovcu“.

Za one koji žele znati više o krumpiru:

Krumpir (Solanum tuberosum) je biljka porodice Solanaceae porijeklom sa južnoameričkih Anda, gdje su je Quechua Indijanci nazivali papa. U prehrani se koristi podzemni gomolj, a nakon otkrića Amerike ova biljka osvojila je svijet. Ostali narodni nazivi za krumpir su krompir, krtola, kumpir, krumpijer, kalamper, podzemljica, patata.
Nadzemna stabljika je do prst debela, zeljasta 0,5 m visoka i uglasta.

Listovi su nepravilno perasto razdijeljeni s jajolikim listićima. Cvjetovisu (ovisno o sorti krumpira) od bijele do ljubičaste boje, a smješteni su u pašticama na dugim peteljkama. Plod je žućkasto-bijelo-zelenkasta boba.Krumpir (Solanum tuberosum) je biljka porodice Solanaceae porijeklom sa južnoameričkih Anda, gdje su je Quechua Indijanci nazivali papa. U prehrani se koristi podzemni gomolj, a nakon otkrića Amerike ova biljka osvojila je svijet. Ostali narodni nazivi za krumpir su krompir, krtola, kumpir, krumpijer, kalamper, podzemljica, patata.

Hrvatski naziv “krumpir” potječe najvjerojatnije od Švaba, kako su zvali Nijemce koji se su doselili u Hrvatsku za vrijeme Marije Terezije. Većina njemačkih emigranata je bila iz Švapske u današnjoj pokrajini Baden-Württemberg, pa im je to dalo ime. No, veliki dio doseljenika je podrijetlom iz Palačke (Pfalz), regije koja je danas sastavni dio savezne pokrajine Falačko Porajnje. Mnogo useljenika vuklo je korijenje i iz Elzasa, dvojezičnog područja uz Palačku, koje danas pripada Francuskoj.

U cijeloj Njemačkoj se koriste različiti nazivi za krumpire. U Palačkoj se krumpir zove grumber (Grumbeer) ili grumbirn (Grumbirne), što otprilike znači zemna kruška. U Švapskoj koristi se riječ grombir (Grombiera). Pretpostavlja se da su njemački doseljenici donijeli krumpir sa sobom u Slavoniju, pa ga tako uveli na naša područja.

(Izvor Wikipedija)

Više informacija o Danima krumpira pronađite na:

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije

Facebook 

Facebook Općina Hercegovac

fotografije: arhiv TZ Bjelovarsko – bilogorske županije, fotografije krumpira i čipsa Pixabay.com

tzbbz_nova_11_

 

shares