Aktivni odmor

Kasparov u Sisku – spremite se za uzbudljivu simultanku

Šetnica Slave Striegela uskoro postaje mjesto uzbudljive šahovske simultanke

Proslavljeni svjetski šahovski prvak i veliki prijatelj Hrvatske Gari Kasparov održat će 25. kolovoza u Sisku simultanku.Ovo atraktivno šahovsko događanje održati će se na Šetnici Slave Striegla, uz obalu rijeke Kupe i pod budnim okom Starog mosta.

Uistinu jedinstvena i inspirativna lokacija za igranje ove prekrasne igre, scenografija Siska, brojne zaljubljenike u šah izmamiti će na Šetnicu Slave Striegla.

Gari Kasparov započinje u simultanki prvi potez te nastavlja dalje u krug. Očekuje se da na simultanci sudjeluju osobe raznih uzrasta, a najmlađi 13 godina. Također, na ovoj simultanki većina igrača biti će žene, a kao dio promocije igranja šaha žena.

Poznato je već da su sisačke šahistkinje među najboljima u Hrvatskoj pa nam ostaje za vidjeti kako će se nositi s Kasparovim tijekom simultanke.
Od poznatih osoba za sada sudjelovanje su najavili Gordan Kožulj i Dalia Orešković.  Kako se simultanka odvija u javnom prostoru u potpunosti je otvorena za javnost.

Garry Kasparov, jedan od najvećih šahista svih vremena, osnovao je Šahovsku zakladu Adriatic u siječnju 2016. godine. Misija Kasparov šahovske zaklade Adriatic je promicanje šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum i izvan školsku aktivnost u zemljama na području Jadranskog mora. Neprofitna organizacija također sponzorira i sudjeluje u organizaciji međunarodnih turnira za mlade.

110 godina šaha u Sisku – sve što niste znali o Šahovskom društvu Sisak

Sisački šahisti 2018. godine obilježavaju 110-godišnjicu osnutka Šahovskog društva “Sisak”. Grad Sisak je imao jedan od prvih kolektiva za društvene igre, a tradiciju i kontinuiranu aktivnost održao je do danas čak i tijekom 3 velika rata koja su pogodila Hrvate u ovom stoljeću. 1908.godine Šahovsko društvo “Sisak” osnovali su intelektualci, studenti, trgovci bivše Austrougarske. Svih 110 godina, Šahovsko društvo Sisak je jedan od najvažnijih čimbenika u Hrvatskom šahu, jedan od četiri osnivača Hrvatskog šahovskog saveza, od kojeg je stariji 4 godine.

U klubu danas djeluje šahovska škola, koja je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj. Klub broji pedesetak članova registriranih za natjecanja. Klub se od 2008. godine natječe u svim ligaškim natjecanjima. Sisački šahisti kroz više od stotinu godina, uspjeli su postići kontinuitet u održavanju šahovskih natjecanja, redovitoj klupskoj aktivnosti, ekipnim nastupima i stalnom radu s mladima što je godinama davalo novi život klubu. I danas je ŠD Sisak jedan od najaktivnijih klubova u Hrvatskoj.

Dobro došli u Sisak!

Sve informacije potražite na; www.sisakturist.com

Facebook Sisak Turist

fotografije: arhiv TZG Siska, naslovna fotografija šaha Pixabay.com, fotografije Kasparova – Šahovsko društvo Sisak

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

sisak logo

FullSizeRender (1)

shares