Aktualno

“Legenda o Miljenku i Dobrili” – upoznajte kaštelanske Romea i Juliju!

Povratak u renesansu i barok uz najljepšu ljubavnu priču iz Kaštela

Simpatičan grad od sedan Kaštela od 3. do 9. kolovoza, nizom prigodnih priredbi slave svoje prave pravcate Romea i Juliju, a nađete li se ondje, očekuje vas široka paleta aktivnosti kojima ćete ovo šarmantno mjesto upoznati do u dušu!  Cilj manifestacije je kroz kulturno povijesnu baštinu i legendu o Miljenku i Dobrili brendirati grad Kaštela kao grad Miljenka i Dobrile – grad zaljubljenih. Ovom manifestacijom se već polako kreira novi turistički proizvod, a dugoročni cilj je od Kaštela, uz sva prirodna i kulturna bogatstva, stvoriti cjelogodišnju turističku destinaciju.

Organizatori manifestacije su Grad Kaštela i Turistička zajednica Grada Kaštela, i ove godine cjelokupna manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović.

Manifestacija započinje 3. kolovoza, uprizorenjem priče o Miljenku i Dobrili, predstave za koju je scenarij napisao Dinko Morović, a adaptaciju i režiju potpisuje Mladenka Grujica, koja će se održati u 21 sat ispred dvorca Vitturi.

Program se nastavlja 7. kolovoza s „Večer ljubavne poezije“ u kaštelu Rušinac, također u 21 sat, dok je dan kasnije, 8. kolovoza, na rasporedu „Večer glazbe iz plemićkih salona“, također na prostoru Rušinca, s početkom u 20.30 sati. Četvrto događanje ovogodišnje manifestacije je večer posvećena svim jakim ženama, pod nazivom „Dobriline glazbene večeri“, koje će se održati u parku Vitturi s početkom u 21 sat.

Predstavu će igrati mladi glumci splitskih kazališta uz pomoć gostujućih glumaca iz kazališnih amaterskih društava. Izvedbu će obogatiti svojim nastupm i KUD “Ante Zaninović”, KUD  Karol Wojtyla te Kliški uskoci i KUU  Sv. Kliment.

Te večeri pročitat će se i najljepši ljubavi stihovi pristigli na natječaj GKK za vrijeme Kreativnog proljeća, a sve će pratiti glazba benda Euforija.

Tijekom treće večeri „Večer glazbe iz plemićkih salona“, vokalni ansambl Frottola iz Trogira izvest će vokalne skladbe iz vremena renesanse, a u baroknim kostimima nastupit će članovi KUD-a Ante Zaninović, koji će izvesti momferinu iz opere „Miljenko i Dobrila“ Milivoja Koludrovića.

Posljednja večer posvećena svim jakim ženama i ove godine u Kaštela dovodi izuzetne ženske vokale, a to su Marija i Ivana Husar, kojima će svojevrsni domaćini biti članice klape Neverin.

Sudionici konferencije upoznali su novinare i s podatkom da će se predstava „Legenda o Miljenku i Dobrili“, u sklopu 3. nacionalnog susreta katoličkih obitelji, odigrati i 12. rujna na splitskom Sustipanu, pri čemu će izvedba imati i humanitarni karakter jer će se prikupljati sredstva za dječji odjel KBC-a Split.

 

Legenda o Miljenku i Dobrili

Program:

  1. kolovoza 2018. – Svečano otvorenje manifestacije “Legenda o  Miljenku i Dobrili”

– ispred dvorca Vitturi – Kaštel Lukšić,21.00 sat

Kazališna predstava “Miljenko i Dobrila”

Scenarist: M. Kažotić/Dinko Morović

Režija i adaptacija: Mladenka Gruica

  1. kolovoza 2018.Večer ljubavne poezije

– Rušinac, K. Lukšić, 21.00 sat

  1. kolovoza 2018.Večer glazbe iz plemićkih salona

– Rušinac, K.Lukšić, 20.30  sati

Gost: ansambl Frottola iz Trogira, KUD Zaninović

  1. kolovoza 2018.„Dobriline glazbene večeri“,

– park Vitturi,  K. Lukšić,21.00 sat

Gosti: ŽK Neverin, Marija i Ivana Husar

Projekt je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH , gđe. Kolinde Grabar Kitarović, a pokrovitelji su: Županija splitsko-dalmatinska i TZ Županije splitsko-dalmatinske.

Organizatori su: Grad Kaštela i TZG Kaštela.

Za vrijeme trajanja manifestacije od 03.08.-09.08.2018 od 18 – 21. sat bit će otvorena crkvica Sv. Ivana Krstitelja (nasuprot dvorcu Rušinac),  gdje su pokopani Miljenko i Dobrila.

Sva događanja su besplatna za posjetitelje.

 

Foto: Tz grada Kaštela

www.kastela-info.hr

Posjetite našu Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!