Hot Spots destinacije

Najvećim mozaikom na svijetu, Vela Luka postaje grad mozaika

Mozaik postaje Velolučki brend prepoznat u zemlji i inozemstvu

Živopisnu Velu Luku na otoku Korčuli krasi originalan umjetnički projekt „Luka mozaika“ – ručno izrađeni mozaik umetnut u mjesnu šetnicu. U mozaik je već utkano milijun kamenčića, a on se izrađuje i dalje. Projekt „Luka mozaika“ pokrenulo je nekoliko Velolučanki i Velolučana, zaljubljenika u umjetnost i svoje mjesto, a sve s ciljem obaranja svjetskog rekorda u duljini mozaika.

Image result for vela luka mozaik

Taj stvaralački pothvat zbog svoje tehnike ima neprocjenjivu umjetničku vrijednost, a pokretači projekta rade besplatno jer žele da upravo mozaik postane Velolučki brend prepoznat u zemlji i inozemstvu.

Image result for vela luka hotspots

Članovi Udruženja Likovno stvaralaštvo Vela Luke opremili su napuštene prostorije bivše velolučke tvornice limene ambalaže i pretvorili ih u „Ambalažu“, mjesto na kojem se od prošle godine izrađuju mozaici u sklopu „Luka mozaika“. Zanimljivo je kako je „Ambalaža“ oživjela prostore stare tvornice u koje su počeli dolaziti turisti iz cijelog svijeta kako bi na licu mjesta saznali kako se radi mozaik. Oni koji žele i sami se mogu okušati u izradi mozaika.

Image result for vela luka hotspots

Najveći mozaik na svijetu

U „Ambalaži“ je dosad izrađeno više od 150 metara mozaika, a u njegovoj izradi sudjelovalo je gotovo 200 umjetnika. Više od stotinjak metara mozaika ugrađeno je u gradsku šetnicu, a kada završi ovogodišnja ljetna sezona, nastavit će se s daljnjom ugradnjom kamenčića raznih boja u velolučki mozaik. Iako se sve stvara na dobrovoljnoj osnovi ipak treba sagledati i njegovu cijenu.

Image result for vela luka mozaik
Simulacija izgleda šetnice

Predsjednica Udruge Likovno stvaralaštvo Vela Luke Sandra Baničević kaže kako se procjenjuje da se vrijednost četvornog metra takvog mozaika kreće od 800 do 1500 eura.

FOTO: AA

S obzirom da je mozaik dugačak već stotinjak metara, procjenjuje se da je njegova vrijednost već sada 100.000 eura. Članovi Udruženja Likovno stvaralaštvo Vela Luke žele postaviti dijelove mozaika duž cijelog obalnog dijela mjesta u duljini oko 2,5 kilometra.

Image may contain: outdoor

Tema mozaika je „Motion/Pokret“

Sigurno se pitate što predstavlja sam mozaik? Njegova tema zaobilazi političke ili religijske motive, a motiv stvaranja je „Motion/Pokret“ što se može interpretirati na razne načine i upravo ga to čini prepoznatljivim i drukčijim od ostalih mozaika.

No automatic alt text available.

Za izradu podnog mozaika koristi se smjesa brašna i vode kojom se pripremljeni kamenčić tzv. tesera lijepi ravnom stranom licem prema dolje na ravnu, drvenu podlogu.

Image may contain: one or more people and food

Univerzalna širina velolučkih mozaika je 90 centimetara no ona se može mijenjati ovisno o motivu umjetnika koji ga radi. Najveći dio kamenčića dobiva se od korčulanskih kamenoklesara koji podružavaju projekt „Luka mozaik“, ali veliki dio dolazi i iz donacija.

Pritom se koriste domaći bijeli vapnenac, granit i mramor u bojama koji se lome na potrebnu veličinu.

Image may contain: one or more people, people sitting, table and food

Najvećim mozaikom na svijetu Vela Luka postaje Grad mozaika.

Više:
Facebook stranica Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke
www.lsvl.hr

Turistička zajednica Općine Vela Luka
Obala 3 br. 19, 20 270 Vela Luka

www.tzvelaluka.hr
Foto: Tz Vela Luka