Aktualno

Posjetite Jelsu – skriveni dragulj otoka Hvara, ovog je ljeta “place to be”!

This post is also available in: English

U srcu otoka Hvara skrila se šarmantna Jelsa, jedan od najljepših dragulja dalmatinske obale, omiljeno ljetovalište brojnih pjevača, glumaca, umjetnika, koji nisu odoljeli njenim prirodnim ljepotama, pješčanim i šljunčanim plažama, skrivenim uvalama te uzbudljivim životom koji se može zahvaliti nizu kulturno-zabavnih dnevnih i večernjih događanja.

Tu je i vrhunska gastro i eno ponuda s tradicionalnim specijalitetima i ponudom vrhunskih vina, koji se nude u jelšanskim restoranima i konobama. Krenite s nama u istraživanje najljepšeg dijela otoka Hvara.

150 MILJUNA KUNA VRIJEDNE INVESTICIJE

Krenimo put Jelse…To dalmatinsko mjesto s vrhunskom turističkom ponudom koja će zadovoljit  i najzahtjevnije goste. Jelsa je već  u povijesti bila označena na turističkoj karti kao kultno mjesto gdje je sve bilo podređeno dobrom provodu. Naime, prva diskoteka u bivšoj Jugoslaviji nalazila se upravo u tom mjestu.

Danas je Jelsa nautičko-sportsko rekreativna destinacija, a u posljednjih pet godina vrijedni mjesni oci u cestovnu infrastrukturu, obalnu liniju, kanalizaciju, staru gradsku jezgru i popločavanje trgova uložili su 150 milijuna kuna. Luka Jelsa je nakon 70 godina rekonstruirana i sada ima 65 nautičkih vezova dok je sanitarni čvor s tuševima najmoderniji od svih nautičkih luka na Jadranu.

U zgradi općine nalazi se renovirana moderno opremljena konferencijska dvorana za sve vrste poslovnih skupova. Po najvišim tehnoloških standardima opremljena je i preuređena Gradska knjižnica.

Image may contain: 1 person, shoes and indoor

A s obzirom da je Jelsa sa svojim okolnim mjestima poznata i kao značajan vinogradarski kraj s kvalitetnim i vrhunskim vinima, u tijeku je izgradnja Muzeja vinogradarstva u koji se ulaže 6 milijuna kuna.

KULTNO HVARSKO VINO – PLAVAC

Razlog tome je i svjetski poznati plavac koji se uzgaja na padinama obližnjih brda, a upravo se plavac uz još neka vina može kušati i kupiti u vinskim podrumima Tomić, Plenković, Plančić, Carić, Duboković, Pinjata i Huljić.

Image result for ivan dolac

Tko je došao u Jelsu, a nije probao plavac kao da je došao u Vatikan, a nije vidio Papu. Svakako kušajte plavac, vino koje je na vinskoj karti mnogih elitnih restorana diljem svijeta. Možda će vam to vino najviše odgovarati u Ivan Dolcu na čijim osunčanim padinama izvrsno uspijeva vinova loza. No, kako bi to bilo da se samo pije, a ništa ne jede?

Vrhunske gastro specijalitete isprobajte u predivnom Humcu, etno selu gdje se nalazi poznato gastro izletište restoran – konoba Humac. Poželite li otići malo dalje tada svakako posjetite selo Gdinj u čijim ćete konobama uživati u vrhunskoj tradicionalnoj gastro ponudi. Kada ste se nauživali, vodimo vas put Zavale, malog mjesta u kojem će vas opiti miris lavande i ružmarina, a pogled će vam se zaustaviti na maslinicima.

Image result for zavala hvar

I dok mnoge poznate osobe iz televizijskog i sportskog svijeta u Zavali imaju kuće, ona je postala nezaobilazno mjesto za posjet turista iz cijeloga svijeta. Istražite i vi predivne šljunčane plaže i kristalno čisto more. Uskoro će i nautičari doći na svoje jer će se u Zavali izgraditi nautička luka.

Želite li malo ploviti tada morate doživjeti Utrku ludih plovila koja već niz godina zabavlja mještane i turiste. Sve što trebate je osmisliti i izraditi što luđe plovilo i njime krenuti iz Podve, 2. mosta te nastaviti ispod 1. mosta, zatim oko otočića Škojića i nazad do 2. mosta.Namjera je da se turistima pokaže stari dio Vrboske i Podva.

STARI JELŠANSKI GRAD, GRAPČEVA ŠPILJA

I sve je to lijepo, ali ono što je najljepše u Jelsi je njena kulturno-povijesna baština. Njen Civitas Vetus IeIse ili Stari jelšanski grad, samostan Augstinaca i gradsko groblje. Posjetite i jelšansku crkvu sv. Marije, crkvu Gospe od zdravlja, crkvu sv. Roka i crkvu sv. Mihovila. Na trenutak zastanite i pokušajte se u mislima prebaciti u neka prošla vremena.

Prošetajte Trgom hrvatskog narodnog preporoda ili kako ga Jelšani nazivaju Pjaca te Perivojem tj. parkom, jednim od najvećih i najljepših u Dalmaciji zbog bogate vegatacije koja se nalazi u njemu. Obiđite Trg sv. Ivana, najljepši renesansno-barokni trg, koji sa svojim okolnim ulicama arhitektonski predstavlja najočuvaniji dio Jelse.

U starim dalmatinskim kalama sagrađene su građanske kuće, s renesansnim luminarima i balkonima. Kada obiđete Jelsu tada se svakako zaputite prema Vrisniku, Pitvama i Svirču. No, zasigurno će vas ostaviti bez daha nekadašnje pastirsko naselje Humac, primjer dobro očuvane ruralne arhitekture.

Image result for grapčeva špilja

Uputite se u Grapčevu špilju, najznačajnije prapovijesno nalazište na Jadranu u kojoj su pronađeni znakovi kulture iz 4. tisućljeća prije Krista.

FEŠTA VINA, JAZZ KONCERTI TIJEKOM LJETA

I, kako to obično biva sve završava zabavom. Kao što smo već rekli, Jelsa obiluje kulturno-zabavnim događanjima poput Klapskog festivala Jelsa od Versa, koji se održava početkom srpnja, ali i Jelšanskim kulturnim ljetom koji traje do rujna. Za Dan pobjede 5.08. nastupit će proslavljena violončelistica Ana Rucner dok se Dan Općine Jesla i blagdan Velike Gospe obilježava 15.08.

Proslava uključuje crkvena događanja i zabavu do duboko u noć. Jedan od najznimljivijih događanja je Fešta vina u Jesli 24. i 25. 08., tradicionalni sajam vina na kojem se nude najbolja hvarska vina i domaći specijaliteti, sve naravno uz obilje zabave. I oni malo istančanijeg glazbenog ukusa doći će na svoje jer se tijekom cijeloga ljeta održava 15 jazz koncerata u sklopu Jazz-elsa.

Image result for za križen

Ipak, jedna od najznačajnijih manifestacija je Procesija za križem, zaštićena od UNESCO-a koja se održava uoči Uskrsa. To je ustvari šest procesija koje istodobno kreću iz mjesta Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče i Vrbanj u 22,30 sati na Veliki Četvrtak.

Više: www.tzjelsa.hr

 

 

 

 

 

 

This post is also available in: English