Aktivni odmor

Posjetite najljepše tvrđave i utvrde Srednje Dalmacije

This post is also available in: English

Tvrđava na Klisu, Fortica u Omišu i Fortica u Hvaru, najatraktivnije su tvrđave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, valorizirano kulturno dobro koje sve više postaje plodonosan turistički resurs. Bilo da se prošećete do tih tvrđava kako biste uživali u spektakularnim pogledima u dolinu ili ste ljubitelj kulturnog turizma, tvrđave u splitskoj regiji svakako morate posjetiti i razgledati.

Tvrđava Klis

Tvrđava Klis smještena je na istoimenom brdu, a u prošlosti je zbog strateškog značenja imala istaknuti obrambeni položaj. Nalazi se na visokim prirodnim liticama iznad jednog prolaza između kontinentalnog i primorskog dijela i s nje se pruža predivan pogled na okolne krajeve, Split, Trogir te otok Vis. Tvrđava ima tri razine i okružena je trostrukim prstenom obrambenih zidina, a najznačajniji dijelovi tvrđave su Kneževa kuća, crkva sv. Vida, barutana, vojarna za časnike i Oprah kula. Veličanstvena građevina kliške tvrđave privući će svakoga, a ne samo zaljubljenike u povijest i starinu.  Izgled kliške tvrđave privukao je i producente planetarno popularnog serijala Game of Thrones. Dijelovi tvrđave postali su kulise za snimanje scena iz tog serijala.

Image result for tvrđava gripe

Tvrđava Gripe

Nalazite li se u Splitu, a ako vam se ne da previše pješačiti tada je za vas kao stvoren obilazak tvrđave Gripe koja se nalazi istočno od središta Splita na uzvisini Gripe. Tvrđava je novovjekovni fortifikacijski i obrambeni kompleks izgrađen u 17. stoljeću za obranu Splita od Turaka. Danas se u njoj nalazi Hrvatski pomorski muzej i Državni arhiv.

DSC04392

Tvrđava Fortica u Hvaru

Iznad starog dijela grada Hvara, na brdu visine oko stotinjak metara uzdiže se gradska tvrđava. Hvarani je tradicionalno nazivaju Fortica, a od 16. stoljeća i tvrđava Španjola. Fortica je nekada predstavljala središnju obrambenu utvrdu grada Hvara, zaštitu grada i luke. Danas je tvrđava Fortica neizostavan turistički objekt vrijedan svake pažnje turista i stanovnika Hvara.

PETRA_HEKTOROVIĆ

Tvrdalj – ljetnikovac Petra Hektorovića – Stari Grad, Hvar

Dvorac tj. ljetnikovac pjesnika Petra Hektorovića najpoznatiji je spomenik u Starom Gradu na otoku Hvaru. Hektorović je na Tvrdalju postavio nekoliko desetaka natpisa na latinskom i hrvatskom te jedan natpis na talijanskom jeziku koji su zanimljivi i u današnje doba.  Najveća znamenitost Tvrdalja je svakako ribnjak s bočatom vodom u kojem su nastanjeni cipli.

ooo

Tvrđava Fortica u Omišu

Bogatu povijest gusarstva predočuje tvrđava Fortica u Omišu, zajedno s tvrđavom Mirabela ili Peovica. Fortica se nalazi na samom vrhu omiške Dinare. Njen položaj bio je vrlo važan gusarima, jer se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje na kopnu i na moru. S tvrđave Fortica pruža se nezaboravan pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine te na otoke Brač, Hvar i Šoltu.

Valorizacija 69 povijesnih zdanja – tvrđava, kula i utvrda čiji broj još uvijek nije konačan, korak je u stvaranju novog atraktivnog turističkog proizvoda. Osim tvrđava, zanimljive su i mnoge manje kule u kojima su se nekada naši stari skrivali od neprijatelja. Tvrđave u Splitsko-dalmatinskoj županiji polako, ali sigurno postaju zanimljiv turistički brend.

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr

This post is also available in: English