Aktualno

Promocija fotomonografije „Orson Welles u Hvaru“

Nastavlja se obilježavanje 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru!

U okviru programa proslave 150. obljetnice organiziranog turizma u Hvaru u petak, 17. kolovoza bit će predstavljena fotomonografija „Orson Welles u Hvaru“ autora Duška Kovačića i Daniela Rafaelića. Tako je prošlogodišnja izložba fotografija kojom je obilježena stota obljetnica Wellesova rođenja prerasla u atraktivnu fotomonografiju sa stotinu fotografija koje evociraju boravak genijalnog filmaša u Hvaru 1967. godine i snimanje njegova filma „Kurs prema smrti“, nazvanog u konačnoj verziji „Dubina“.

9-001.jpg

Ukoričene na 150 stranica i podijeljene u tri poglavlja, senzacionalne slike sa seta ovog nikad dovršenog Wellesovog filma prate prigodni tekstovi Duška Kovačića, Daniela Rafaelića, Tonka Maroevića, Slobodana P. Novaka, Slavka Kovačića i Nenada Polimca, oslikavajući kontekst onodobnih događanja.
Svoja sjećanja na dane kad su u Hvaru boravili i snimali Orson Welles, Jeanne Moreau, Oja Kodar, Laurence Harvey i Michael Bryant, kazuju u knjizi sudionici – Oja Kodar, skripterica Ljuba Gamulin i Hvarani koji se sjećaju osebujnog Wellesovog lika i nastupa.

Sintetizirajući tako dvije važne obljetnice, uz dokumentarni, fotomonografija ima promidžbeni i kulturološki značaj–  istaknuto je u predgovoru.
Izdavači su Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara, a knjiga izlazi u nakladi  Artresora  iz Zagreba.
Fotomonografiju će u crkvi sv. Marka s početkom u 20 i 30 sati predstaviti akademik Tonko Maroević i autori, a tom će prilikom biti ekskluzivno prikazane izabrane scene iz nikad dovršenog filma „Dubina“ uz komentar Daniela Rafaelića.

Na dan promocije planirano je i uplovljavanje u hvarsku luku broda „Saracen“ na kojem je film „Dubina“ sniman.