Aktualno

Putopis iz Moskve

Piše: Tina Eterović Čubrilo, FIJET CROATIA

Moskva, novim turističkim atrakcijama želi privući što više turista

Moskvu je u 2017. posjetio 21,6 mil. turista, a ostvareno je 48 miliona noćenja (kratki dolasci), i ostvarili su prihod od 11,8 milijardi USA dolara. Turistički potencijali su ogromni i (realno) optimistički očekuju bolje rezultate. Moskva se ponosi čistoćom grada i obnovljenim fasadama (peru se posebnim šamponima). Turisti vole priče, a Moskva ih nudi bezbroj. To je grad čije vam građevine i muzeji pričaju o bogatoj povijesti, romantičnoj, burnoj, onoj carskoj i sovjetskoj komunističkoj do današnjih suvremenih dana.

No automatic alt text available.

Odjel za sport i turizam Vlade Moskve, od 23.-26.8.2018.ugostio je domaće (25 iz svih ruskih pokrajina) i strane (11) novinare, među njima i tri Hrvatske novinarke te još iz Španjolske, Irana, Mexica, Maroka, Srbije, Kazahstana – dio njih i članovi su FIJET-a (svj.udr.turist.novinara i pisaca o turizmu).

Nakon Svjetskog nogometnog prvensta (FIFA World Cup 2018. lipanj/ srpanj), i ogromnog pozitivnog odjeka vrhunske profesionalne organizacije, sigurnosti, gostoljubivosti, Ruska metropola želi to još „podgrijati“ jačom medijskom promocijom. A ti pozitivni odjeci u turističkoj statistici već su zamjetni . Posjet je za 25% veći nego lani u tom vremenu, osobito gostiju iz dalekih destinacija.

Moskva je za Mundijala 2018. ubilježila više od 400 tisuća posjetitelja. Mi Hrvati pridobili smo simpatije osvajanjem srebrne medalje, velikim posjetom, veseljem i prepoznatljivim kockicama.  Predviđeni posjet Stadionu Luzhniki (Lužniki) osobito je zagolicao nas hrvatske novinare.

 

Lijepo i ugodno sunčano vrijeme i poluprazan grad, u doba godišnjih odmora, bez onih uobičajenih prometnih gužvi, pridonio je jačem doživljaju svih draži i čarolija koje Vam pruža taj 12 miljuntni grad čija je bogata povijesna baština pod UNESCO zaštitom.

Program kao naprivlačnija pozivnica. Prvi pogled na program, navodi Vas na pomisao, jeli stvarno moguće za 3 dana sve to obići?
Opet smo se uvjerili da su Rusi majstori dobre organizacije i discipline.  Nije bilo onog novinarskog opuštanja i otezanja.


Smješteni smo bili u Vladinom hotelu President (5*) , u kojem odsjedaju visoki dužnosnici, a nalazi se na najatraktivnijem mjestu, uz obalu rijeke Moskve, s koje “puca”pogled na velebni spomenik Petru Velikom(na brodu), na splet atraktivnog novog poslovnog grada( Moskva city), na kulturne spomenike, velebne crkve s pozlaćenim kupolama.

Pet atrakcija koje su nam ponudili domaćini:
Prvog dana ručak u najvišem restoranu u Europi, “Ruski“na 84 katu tornja (ostakljen, s pogledom na sve 4 strane)
Restoran s vrhunski pripremljenim jelima nacionalne kuhinje, s posebnom atrakcijom „ledene sobe“ gdje se na temp.od minus 15 nude kavijar i vodtka, ali gostu i krzneni ogrtač. Jedinstveno. U istom Tornju na 85 katu panorama- vidikovac. Fantastičan doživljaj.Toranj visk 375 m.

 

Poslijepodne izlet u obližnji Dvorac iz 17.st. Ljetnikovac carske obitelji Romanov, državni muzej „Kolomenskoye“. Prebogate dekoracije, luksuzno uređeno. Iznenađenje za nas bila je prezentacija ceremonije i običaja kostimirane ruske tradicionalne svadbe, u čemu smo i mi sudjelovali.
Bilo je i smijeha, veselja. Za turiste izuzetni sadržaj. Uslijedio je obilazak svjetski poznatih zgrada i spomenika: autobusom do Crvenog trga i Kremlja .


Dvije nezaobilazne atrakcije (UNESCO baština) zbog kojih se posjećuje Moskvu, ali i najluksuzniju robnu kuću GUM (Crveni trg), nastavili smo do Boljšoj (Bolshoi) teatra , Sveučilišta Lomonosov….

Drugi dan još uzbudljiviji – posjet Olimpijskom kompleksu, Stadionu Luzhniki (Lužniki).
Najveći stadion u Rusiji i kako su naveli „najbolji na svijetu“.
Izgrađen 1960. a pred stadionom dominira golemi spomenik Lenjinu (u Moskvi on ih ima najviše) obnovljen je 2017. Tu je igrano polufinale i finale Mundiala 2018, s ponosom ističemo između Francuske i Hrvatske. Saznajemo od vrhunske vodičke gđe Julije da Lužniki dolazi od riječi „luža“, lokvice od kiše( kad je građen u proljeće 1960. padalo je puno kiše).  To nije samo Stadion, već i Park na 15 ha, u sklopu kojeg su za sovjetskog perioda izgrađene i sportske palače Kanade i SAD-a.

Uslijedila je konferencija za novinare s našim domaćinom, rekli bismo resornim ministrom u Vladi Moskve. Šef Odjela za sport i turizam Nikolai Gulyev pozdravio nas je vrlo srdačno.
Mi smo njemu čestitali na organizaciji Svjet.nog.prvenstva, on nama Hrvatima na srebrnoj medalji .
Od Mundiala  očekuju velike efekte koji se već osječaju u pojačanoj posjeti i s novih tržišta (Kina, Indija). Primjetili smo kako su nam obostrano vize problem za veći posjet.

Ručak i plovidba rijekom Moskvom na luksuznom brodu „ Radisson Royal“ čiji je vlasnik istoimeni velebni brend hotel , nekadašnji hotel Ukrajina).
To je zaista poseban doživljaj, jer prolazite pored najpoznatijih građevina, spomenika Petru Velikom, Katedrale, Sveučilišta. Rijeka Moskva krivuda i dugačka je 75 km.

Nova turistička atrakcija koju smo posjetili je Muzej hladnog rata„ Bunker 42“
To je povijesni muzej, gdje je na dubini od 65 m bilo sve spremno za velikog vođu Staljina, obitelj i suradnike, u slučaju Američkog nuklearnog napada. Tu su radne sobe, dvorane, a izlaz vas vodi do metroa. Neugodan osjećaj bila je simulacija eksplozije, nestanak struje. Kako nismo bili spremni kod nekih od nas bilo je i panike. Tamo je izložen i model prve atomske bombe.

Glazbeni spektakl (24.8. navečer) na Crvenom trgu –festival „Spasskaya Tower“


svečano otvaranje 11. Međ. Festivala vojnih orkestara iz 12 zemalja ,ispunjen do kraja pred 7000 gledatelja. Otvorio ga je i pozdravio gradonačelnik Sergej Sobaniyanin.
Neviđeni i neobični (za vojne orkestre) dvosatni šou, kombinacija klasične i suvremene glazbe, plesom, pjesmom, pop glazbom uz pirotehničke efekte. Fantastična manifestacija traje 10 dana i završava spektakularnim vatrometom (ulaznica 2800 rubalja ,280 kn).

Treći i posljednji danbio je pravo opuštanje, užitak na otvorenom uz zelenilo i na tisuće sadnica drveća i cvijeća. U srcu grada, nedaleko Kremlja i Crvenog trga uređen je – Zaryadye Park. Tu raste divlje prirodno bilje ,ali su uklopljene i top tehnološke atrakcije.
Ogromni zeleni kompleks, sa Medijskim centrom . U sklopu Parka je turistima posebna zanimljivost 70 metarski ostakljeni lebdeći most u iznad rijeke Moskve, kojom ispod vas plove turistički brodovi. Bajkoviti ugođaj koji je osvojio turiste.

Fotografije društvenim mrežama putuju u svijet. Najbolja, najefektnija promocija. Za naš gušt, po završetku službenog programa, nas tri hrvatske novinarke završile smo šetnjom po pješaćkom mostu preko rijeke Moskve u restoranu preko puta Hrama Krista Spasitelja. Poseban je ugođaj Moskva noću. Ne štedi se na osvjetljenju tisućama boja.

Moskvu sam posjetila treći put. Svaki put kao da je prvi. Svaki put vas ugodno iznenadi. U samom središtu grada“niknula“ još jedna pješačka ulica, s restoranima, kafićima, suvenirnice, sa uličnim sviračima, puna cvijeća i zelenila.
Preobrazbi Moskve, kažu nam, pridonio je gradonačelnik Sergej Sobjanin koji je, u kratkom vremenu, umio lice grada očistio pročelja, uklonio razne šarene prodajne šatore, uredio bicklističke staze, parkirališta, dječja i sportska igrališta, fontane, uklonio ilegalne reklame..

Ideja je je da se u svakoj četvrti ljudi osjećaju ugodno i imaju sve što je potrebno, čime se želi rješiti problem velikih prometnih gužvi. U rujnu su izbori i sigurni smo Moskovljani će ponovno povjeriti grad novom, starom Gradonačelniku.
Imala sam priliku upoznati ga 2016.sa članovima izvršnog odbora i predsjedništva FIJET-a pri dodjeli Moskvi „Zlatne jabuke“ (FIJET Oscar) za njezinu brigu i uređenje povijesno kulturne baštine u funkciji razvoja turizma.

Moskvu ne možete vidjeti u 3 dana, ali dovoljno da se poželite vratiti. Jer ostalo još puno toga.  Posebna su, lijepa priča njezini oslikani metroi, ali i biseri Moskve skriveni u malim ulicama.

Moskva najavljuje od 26.9 još jedan svjetski poznati događaj, peti “Krug Sveta“, Festival svjetlosti, na pročeljima 9 najpoznatijih zgrada.
Svjetlom se pričaju priče iz cijelog svijeta, a posebno one o povijesti i atrakcijama Rusije.

Fijet Croatia