Aktualno

Spektakl “Alka – ples slobode” oduševio publiku!

22. kolovoza 2018.

Pod južnim zidinama Starog grada i pred mnoštvom oduševljene publike u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja, u subotu 18. kolovoza na oduševljenje publike održan je audiovizualni spektakl ”Alka – ples slobode”.

Usprkos nestanku električne energije, radi čega je plesni performans započeo sat vremena kasnije – publika je uživala u nevjerovatnom ambijentu Starog grada i predivnoj glazbeno – plesnoj večeri.

Spektakl "Alka - ples slobode" oduševio publiku

Autori projekta su Marija Šćekić, začetnica vertikalnog plesa u Hrvatskoj, i umjetnička organizacija Histeria NOVA. Vertikalni ples vrlo je uzbudljiva i efektna forma suvremenog plesa u kojoj umjetnici, plesači, nastupaju u zraku, uz potporu penjačkog užeta. Plesna interpretacija povijesne bitke za tvrđavu Stari grad, izvanredna vještina plesačica u kombinaciji s efektnom 3D mapping projekcijom, sve prisutne ostavila je bez daha.

”Alka – ples slobode” jedinstven je kulturni događaj koji je ujedinio suvremenu umjetnost i stoljetnu tradiciju dragocjenog lokaliteta u svrhu reafirmacije i revalorizacije kulturne baštine. Obnovom zidina sinjske tvrđave Grad, Sinj se priključio udruzi European Walled Towns koja podupire i skrbi o zajedničkim interesima utvrđenih gradova diljem Europe.»Alka – ples slobode« iskoristio je zidine tvrđave kao cjelovečernju pozornicu s 3D video mapping projekcijom kao vizualnom kulisom predstave. 3D video mapping nova je i uzbudljiva tehnika projiciranja, koja gotovo bilo koju površinu može pretvoriti u dinamični video zid. Omogućava zgradama da se miču, dišu, mijenjaju oblik pa čak i komuniciraju.

Za fotografiju je bio zadužen Marko Dimić. Kulturno umjetničko središte Sinj i Histeria Nova producirali su i organizirali događaj, a umjetnička realizatorica bila je Marija Šćekić. Projekt je realiziran u sklopu ”Sinj u sridu” koji je financiran sredstvima Europske Unije.

Tvrđava Stari grad jedan je u nizu nedovoljno iskorištenih turističkih potencijala na području Grada Sinja i Cetinske krajine, i nadamo se da će organizacija ovakvih događaja otvoriti put i drugima da realiziraju vlastite ideje i poboljšaju kulturnu ponudu grada Sinja.

Više: www.visitsinj.com

Foto: Tz grada Sinja