Aktivni odmor

Spektakl u Omišu: Gusarska bitka oživljava povijest grada na Cetini

Omiš 18. 08.2018.

Gusarska bitka održava se svake godine 18. kolovoza u omiškoj luci. Najposjećenija je turistička manifestacija u Dalmaciji, koja svake godine okupi preko 10.000 posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini. 

Pirates, Omiš

Slavni omiški gusari bili su vladari Jadranskog mora

Omiški su gusari u jednom dijelu svoje povijesti vladali Jadranskim morem. Od njihovih je napada strahovala svaka flota. Posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima. Svjetskoj dominaciji Venecije Omiš je jedini bio trn u oku. Dokumenti pokazuju da su omiški gusari gradili brodove koji su i dan danas jedinstveni u brodskom graditeljstvu. Na njih su Omišani posebno ponosni.

Pirates, Omiš

Ova manifestacija jedinstvena je po tome što rekonstruira izvornu gusarsku bitku koja se dogodila u 13. stoljeću.  Prikazuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk. Nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju i zapovijedaju Mlečanima plaćanje naknade u zlatnicima za prolaz Bračkim kanalom, jer je to područje pod vlašću Omišana Mare nostrum – Hrvatsko more.

Ove godine rekonstrukcija bitke održat će se u subotu, 18. kolovoza, sa stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko gusarskih i mletačkih galija te na sagittama, odnosno brzim omiškim gusarskim brodovima.

Pirates, Omiš

 

Pirates, Omiš

Tako ovom predstavom u kojoj gostuju korčulansko društvo Sv. Cecilija „Moreška” i kliški „Uskoci” odaju počast svojoj povijesti, a svima prisutnima oduzimaju dah. Organizator je Turistička zajednica grada Omiša, a idejni autor Joško Stella direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije. “Gusarska bitka jedna od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj, za koju vlada veliki interes domaćih i stranih gostiju… Na ovaj način se grad Omiš temeljem povijesnih činjenica turistički pozicionira kao grad gusara. Svake godine ubacujemo nove elemente u bitku kako bi gledateljima bila zanimljivija”, izjavio je uoči uprizorenja manifestacije Stella.

Foto: Tz Omiš

tz-omis.hr