Aktualno

Upoznajmo raskošnu tradicijsku arhitekturu Moslavine i Hrvatske Posavine

Ljubitelji etno baštine,  datum 21.9.2018. ubilježite u kalendare, jer će se tog datuma, ispred  trijema u Crkvenoj ulici u Kutini, održati promocija kataloga pod nazivom “Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine” autorice Slavice Moslavac.

Tradicijsko graditeljstvo kao oblik povijesnog svjedočanstva

Pod tradicijskim graditeljstvom smatramo vjekovno preuzimanje i usmeno predavanje znanja, misli, stečenog iskustva, dakle svega onog što je čovjek smislio, ocijenio kao dobro i upravo kao takvo kulturno dobro predao budućim pokoljenjima. Tradicija je ovdje ujedno i oblik povijesnog svjedočanstva o cjelokupnosti ideja, običaja, vjerovanja jedne zajednice.

Šume hrasta lužnjaka – tradicijska arhitektura iz prirode na području Moslavine

Na području središnje Hrvatske, pa tako i Moslavine još uvijek se mogu naći značajni primjerci narodnog graditeljstva koji se naslanjaju na graditeljske tradicije u Hrvatskoj Posavini s jedne strane, te bilogorsko-podravske s druge strane. To su objekti građeni od hrastovine, sječene u šumama koje se prostiru u naplavljenim područjima, uz rijeku Savu, Kupu, Lonju, Odru, te njihovim pritocima.

Kuća, trijem, trem, kuća na kat, čardak, je dom, prebivalište i utočište, a najčešći naziv za nju je hiža ili iža, jedinstveno je to mjesto sveukupnosti postojanja obitelji ili šire zajednice. U njoj se odvijaju svi životni  procesi. U kući ili družinskoj hiži borave ukućani preko dana, a spavaju starci i djeca. Dvije su važne komponente za zajednički život: stol sa svetim i osobnim slikama, uspomenama iz prošlosti na zidu iznad njega, i drugo, zemljana peć, mjesto pripremanja hrane i izvor topline.

 

Seoska domaćinstva bila su smještena na užim parcelama, što dolazi do izražaja krajem 19. i  početkom 20. stoljeća.  Gospodarske zgrade bile su grupirane u jednom ili dva niza smještenih uz rubne dijelove parcele. Čest slučaj bio je da se dvorište završava poprečno postavljenim štagljem, koji dijeli izgrađeni dio parcele od vrta i voćnjaka.

Posjetite Crkvenu ulicu u Kutini – osluhnite šapat davnih vremena, svjedočite primjeru skladne tradicijske arhitekture očuvane do danas

Crkvena ulica u Kutini dom je jedinstvene i  zaštićene cjeline koja se sastoji od pet kuća tradicionalne drvene arhitekture. Tri trijema i dvije drvene prizemnice građene od hrastovih greda i planjki na način karakterističan za narodno graditeljstvo ovoga kraja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

 

Ljubitelji etno baštine, 21.9.2018. ubilježite u kalendare, jer će se tog datuma, ispred  trijema u Crkvenoj ulici u Kutini, održati promocija kataloga pod nazivom Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine, autorice Slavice Moslavac.  Uz promociju kataloga, biti će upriličena i etnografska izložba pod istim nazivom te iste autorice, koja će na 14 rollupova, slikom i riječju predstaviti pučke starine, stambene i gospodarske objekte u donjoj ili jugozapadnoj, kao i gornjoj ili sjeveroistočnoj Moslavini, te Hrvatskoj Posavini, kao i ostatke nekadašnjeg načina gradnje kao i života u tim prostorima.

 

U prigodnom glazbeno scenskom predstavljanju ivanjskih, svadbenih i žetvenih običaja sudjelovat će VS Rusalke, KUD Ivančice i KUD Banova Jaruga. Biti ćete u prilici razgledati Etno sobu priređenu upravo za ovu prigodu, a hologramskim pristupom bit će omogućeno pregledavanje i kratkih filmova o tradicijskom ruhu, pripremanju kruha, glazbenoj baštini, prvom spomenu imena Kutine i tradicijskom graditeljstvu.
Dobro došli u Kutinu!

Sve informacije pronađite na slijedećim poveznicama:

Facebook TZ Kutine

www.turizam-kutina.hr

Muzej Moslavine Kutina

Foto: TZG Kutine

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

FullSizeRender (1)