Aktualno

Zabavite se s carom Dioklecijanom i caricom Priskom na “Noćima Dioklecijana”

Budite i vi dio carske priče!

Vrijeme održavanja: 30. kolovoza do 1. rujna 2018.

Ča nija bija pametan taj stari rimski car, a ime mu je sami znate, Dioklecijan…stihovi su poznate pjesme „Nima Splita do Splita“. U tom najlipšem gradu na svitu tradicionalno će se i ove godine održati manifestacija „Noći Dioklecijana“.

Car Dioklecijan i njegova carica Priska, vladat će Splitom od 30. kolovoza do 01. rujna, a na gradskim ulicama i trgovima postrojit će se rimske legije.

Svečano otvorenje manifestacije bit će 31. kolovoza u 21 sat na Peristilu kada će car Dioklecijan zajedno s rimskom legijom pozdraviti prisutne na Peristilu, a pretorijanci će po njegovoj naredbi izvesti nekoliko borbenih formacija. Splitsko gospodstvo i puk u pozdravnim govorima pozdravit će car Dioklecijan i carica Priska.

Split će se na trenutak pretvoriti u Koloseum, a Splićani i njihovi gosti sa zanimanjem će pratiti običaje Rimskog carstva. Peristil će tu večer „gorjeti“ u plesu s vatrom, a okupit će se carska povorka.

3a

Posjetitelji će uživati u akrobatskom showu, a održat će se i borbe gladijatora. Posebnu pozornost izazvat će splitske gladijatorice u svom revijalnom nastupu.

Odabrani sretnici zabavljat će se s carom i caricom na večeri pod nazivom „Šta su jeli prvi Splićani“ koja će se održati istoga dana u 22 sata u Dioklecijanovim podrumima. Bit će to prigoda za hedonizam u gastro programu i degustaciji rimskih jela i pića.

dioklecijanova-straža_7

Bogati glazbeno-scenski program

U sklopu manifestacije „Noći Dioklecijana“ od 29. kolovoza do 02. rujna na Voćnom trgu održat će se Antički sajam na kojem posjetitelji mogu pronaći brojne zanimljivosti, suvenire i delicije. Vjerojatno će najveći interes izazvati lovorovi vjenčići pa će građani i turisti moći naučiti izrađivati te originalne krunice za glavu. Uz to, održat će se prezentacija rimske odjeće i obuće.

1a

I najmlađi će doći na svoje pa će se tako zabavljati na drvenom vrtuljku, a što su radila djeca u rimsko doba, saznat će na radionicama i igraonicama. Pripadnicama ljepšeg spola izrađivat će se frizure na način kako su nekada to radile Rimljanke.

Tko ogladni kušat će jela iz antičkih vremena koja će se naći na jelovnicima splitskih restorana. Sve u svemu, bit će to još jedna originalna priredba oživljene povijesti našega grada koju su, kao hrvatsku top manifestaciju, podržali Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma.