Aktualno

Prava fešta u Kaštelima! Uživajte u zanosnom ritmu salse i okusu šalše u Kaštel Štafiliću

Vrijeme i mjesto održavanja: 1.09.2017.,  18 – 24 h, K. Štafilić

Ako volite dalmatinsku kuhinju, želite uživati u bogatstvu okusa rajčica ( dalmatinski – pomidora) i zanosnim južnoameričkim ritmovima salse posjetite  Festival šalše i salse u Kaštelima. Festival šalše i salse održava se 1. rujna 2018., na Igrišću u K.Štafiliću. Ovo jedinstveno događanje u Kaštelima osmu godinu za redom organizira Turistička zajednica grada Kaštela i Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“ , ima i natjecateljsko – humanitarni karakter jer je dio prihoda namijenjen kući za beskućnike u Kaštelima.

Image result for salsa dance free photo

8. Festival šalše i salse  objedinjuje ples i hranu, šalšu i salsu, pa su pozvani svi koji žele sudjelovati bilo kao izlagači, plesači ili degustatori!
Tijekom festivala na izložbenim štandovima moći ćete uživati u najukusnijim jelima od ove jednostavne namirnice.

Program počinje postavljanjem štandova i pripremom gastro ponude od poma kao i degustacijom koktela, u 19.30  na rasporedu je mimohod plesnih skupina od Kaštel Starog do Štafilića, u 20 sati posjetitelji će moći pogledati žongliranje s vatrom, pola sata kasnije nastupit će plesni klubovi,  trbušne i latino plesačice. U ritmu salse zaplesat će se uz Bravo bend od 21.30 do 23 sata, a u 23.30 podijelit će se nagrade, priznanja i zahvalnice.

KastelNoviStafilicNoc3076PsRSSh_1

Što je sjedinilo šalšu i salsu?

Ples Salsa i pomidora – rajčica oba su “proizvoda” koja potječu iz južnoameričkog kontinenta.
Rajčica, 
najbliži srodnik krumpiru, donesena je u Europu davne 1554. godine za koju se zbog njenog “opasnog” izgleda žute i crvene boje smatralo da je otrovna. Nije je dobro konzumirati u velikim količinama posebice zbog alkaloida solanina, prirodnog pesticida/fungicida. Dokazano je njeno ljekovito djelovanje u snižavanju krvnog tlaka, liječenju reumatičnih oboljenja, srčanih i bubrežnih bolesti te povečavanju izlučivanja želučanih i crijevnih probavnih sokova…
Ples SALSA je nastao od latinoameričkih i afričkih plesnih ritmova. Svatko ko ima imalo ritma ovaj će zanimljivi ples  lako naučiti jer pogodan za sve generacije.

hrana dalmatinska

 

Foto: Tz grada Kaštela

shares