Aktualno

Izradom Studije prihvatnih kapaciteta u turizmu, Splitsko-dalmatinska županija dokazala da je predvodnik turističkog razvoja Hrvatske

 

„Prvi smo se u Hrvatskoj uhvatili u koštac s gorućom problematikom“

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavila je javnosti Studiju prihvatnih kapaciteta u turizmu na svom području. Riječ je o stručnom dokumentu kojeg je na inicijativu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije izradio Institut za turizam, a koji daje odgovore na mnoga pitanja održivosti i budućeg planiranja razvoja turizma na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, pritom vodeći računa o održivom razvoju i kvaliteti života lokalne zajednice.

Josko Stella 2

Riječ je o prvoj studiji ovakvog tipa koju je dala izraditi jedna županija u Hrvatskoj, a druga u Europi. Tom prigodom razgovarali smo s Joškom Stellom, čelnim čovjekom za turizam Splitsko – dalmatinske županije.

Što predstavlja ovaj dokument za Splitsko – dalmatinsku županiju?

Mi smo županija svjesna značaja turizma za našu zajednicu. Zadovoljni smo dosad ostvarenim rezultatima, ali želimo više i bolje. Splitsko-dalmatinska županija u proteklih je pet godina zabilježila najveći rast turističkog prometa u zemlji po prosječnoj godišnjoj stopi rasta noćenja od 11 posto, što je za 3 posto više od svih drugih jadranskih regija. Zbog toga se stvara sve jači pritisak na obalne prostore, osobito u sezoni pa je u fokusu javnosti sve više održivi rast i razvoj turizma.
Da bi postigli željene rezultate moramo dugoročno planirati pa smo se stoga odlučili na izradu studije koja nam je pokazala u kojem smjeru treba dalje raditi kako bi bili još uspješniji, odnosno kako bi se razvijali u održivom smjeru u korist naših građana.

Što je definirano ovim dokumentom?

Studija prihvatnih kapaciteta turizma predstavlja prvi dokument jedne turističke regije u Hrvatskoj koji definira ukupni opteretni smještajni kapacitet za područje svakog od šest klastera u županiji, pridonosi boljoj kvaliteti boravka, ukupnoj turističkoj ponudi, većim turističkim prihodima te boljim životom lokalnog stanovništva.

Riječ je o prvoj studiji ovakvog tipa koju je dala izraditi jedna županija u Hrvatskoj, da li je po vama ova problematika trebala biti predviđena zakonskim regulativama?

Studiju prihvatnog kapaciteta nema nitko u Hrvatskoj, a i u Europi je rijetkost, iako se mnogi suočavaju s problemima prekomjerna rasta turizma, za koji onda traže drastična rješenja. Mi smo uspjeh koji postižemo u turizmu županije uzeli kao razlog za pravovremeno preispitivanje i provjeru idemo li u dobrom smjeru, na čemu treba poraditi ubuduće i kako se razvijati u dobrom pravcu. To je odgovornost prije svega prema stanovnicima turističkih mjesta, ali i prema gostima čije zadovoljstvo treba zaslužiti. Siguran sam kako će ovo biti poticaj i ostalim županijama, jer Hrvatska uživa status jedne od najpopularnijih destinacija te je izgledno daljnje jačanje turističkog prometa zbog čega je nužno na vrijeme osigurati kvalitetne uvjete boravka naših gostiju, ali i stanovnika.

Koja je svrha izrade studije, i na koje je probleme je ukazala?

Ovo je inovativni projekt na području Republike Hrvatske. Jedino održivim razvojem turizma možemo osigurati dugoročnu konkurentnost i željenu poziciju u budućnosti. Rezultati studije pokazali da su glavni ograničavajući čimbenici daljnjeg rasta turističke aktivnosti „uska grla“ komunalne i prometne infrastrukture, elektro-energetskog sustava i parkinga, u zaključku se navodi da je daljnji rast i razvoj turizma na području Splitsko-dalmatinske županije moguć upravo uz rješavanje detektiranih „uskih grla“ koji zahtijevaju unaprjeđenje i prilagodbu za boravak većeg broja ljudi od domicilnog stanovništva. Većina izazova nisu prouzročena turizmom već se u špici sezone dodatno potenciraju.

Kako Splitsko – dalmatinska županija planira rješiti probleme komunalne i cestovne infrastrukture, elektro sustava i parkinga, postoje li konkretne mjere i planirane akcije?
Ova studija ide na adresu svih gradova i općina koji će u suradnji sa Županijom, Vladom, nadležnim ministarstvima i lokalnim vlastima zajedničkim snagama rješavati infrastrukturne probleme.

Joško stella

S obzirom na postojeću infrastrukturu, koliko povećanje broja gostiju može podnijeti Split, epicentar turizma Splitsko – dalmatinske županije?
Za sada nema mjesta panici, Split može podnijeti još najmanje 100.000 gostiju u srpnju i isto toliko u kolovozu, primarni problemi su prometna infrastruktura i nedostatak parking  mjesta, sekundarni elektro-energetska mreža te problem zbrinjavanja otpada.

Gdje vidite najveći prostor za rast turizma Splitsko – dalmatinske županije?
Najveći prostor za rast turizma županije i dalje je u predsezonskim i posezonskim mjesecima, koji posljednjih godina upravo najviše i rastu i u tom smjeru će se i nastaviti. Puno se investira u sadržaje, manifestacije i događanja na svim područjima, osmišljavaju se novi programi i ponuda, kvaliteta raste i sve to postaje glavni motiv dolaska gostiju.

Maja Zlokić

Foto: Hot Spots, arhiv Tz Splitsko Dalmatinske županije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

shares