Aktualno

Kutjevo – grad sjajnih vina, romantičnih legendi, i zanimljivih priča

Kutjevo je prelijepi gradić smješten između brežuljkastih obronaka Krndije koji mnogi s pravom nazivaju vinskom prijestolnicom Kontinentalne Hrvatske.
Gotovo svaka parcela na pitomim brežuljcima pretvorena je u rodni vinograd, a graševina kao najzastupljenija sorta grožđa ovoga podneblja ovdje ima gotovo kultni status.

Nije stoga čudo da se glavni gradski trg zove Trg graševine, a u čast „kraljice vina“ kako je ovdje zovu održava se i Festival graševine koji uz kulturni i zabavni program svake godine okuplja i stručnjake u vinogradarskoj proizvodnji s raznih strana svijeta. 

Prve trsove graševine u Kutjevo su donijeli Cisterciti ili „bijeli fratri“ koji su ovdje obitavali daleke 1232. godine,
iz koje je i čuveni vinski podrum, nezaobilazna točka gradske turističke ponude.
Vino se u bačvama ovdje čuvalo stoljećima, a zidine podruma prema legendi čuvaju i ljubavnu priču slavonskog baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije.

Izletnicima koji tijekom vikenda posjete Kutjevo nezaobilazna točka je Vidikovac vile Vinkomir na istoimenom brdu, s panoramom pitomih obronaka uređenog vinogorja, koju mnogi smatraju za jedan od najljepših pogleda na okoliš u ovome dijelu Slavonije.

Tradiciji uživanja u vinu podređene su u Kutjevu gotovo sve gradske priredbe i proslave tijekom godine. Obilježavanje blagdana sv. Martina ili popularno Martinje na Trgu graševine svake godine okupi nekoliko tisuća planinara i rekreativaca iz cijele Hrvatske kao i susjednih država.

Nakon cjelodnevne šetnje stazama Krndije i vinskim cestama Kutjevačkog vinogorja s obilaskom klijeti i podruma domaćih vinogradara, slijedi okupljanje na Trgu graševine uz svečani mimohod sudionika proslave i tradicionalnu zabavu krštenja mošta u vino.
Uz ovu manifestaciju održava se i Noć otvorenih podruma brojnih kutjevačkih vinara, što je za posjetitelje prilika da upotpune vinsku priču s osobnim upoznavanjem pojedine vinogradarske obitelji i degustaciju vrhunskih vina.
Kutjevačko Vincelovo  još je jedna u nizu vinskih priredbi povezana uz blagdan sv. Vinka što se obilježava u drugoj polovici siječnja. Vincelovo se u ovim krajevima slavi od davnina, jer se smatra da njime počinje rezidba loze kao i drugi radovi u vinogradu.

Sveti Vinko slavi se pored gotovo svake vinogradarske klijeti posvetom vinograda, vješanjem suhomesnatih proizvoda o žicu u vinogradu i zalijevanjem čokota prošlogodišnjim vinom kako bi i nova vinogradarska godina bila barem podjednako rodna kao prethodna.
Dvorac Kutjevo

Središnje slavlje u Kutjevu održava se ponovo na Trgu graševine, gdje se uz kulturno zabavni program nudi i bogata eno-gastronomska ponuda za koju su karakteristične „vincelovske vatre“ na kojima svaki posjetitelj može na štapu ispeći domaće kobasice, slaninu i luk. Posjetiteljima je kupnjom „vincelovske čaše“ omogućeno kušanje vina na svim postavljenim štandovima, a poput svih ostalih proslava na kutjevačkom jedinstvenom Trgu graševine i Vincelovo se slavi do duboko u noć.

Ako već  niste, svakako posjetite vinsku prijestolnicu kontinentalne Hrvatske. Dobro došli u Kutjevo!

Turistička zajednica Grada Kutjeva

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook 

fotografije: arhiv TZG Kutjevo i TZ Požeško – slavonske županije

logo-tzpsz2-768x408

shares