Aktivni odmor

Od branja mirisnog “grojzdja” do Dana kajkavske riječi – stiže raskošna zagorska jesen

Od Branja grojzdja do Dana kajkavske riječi
Posljednjeg tjedna u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“, posvećena grožđu i njegovoj preradi, kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu našeg kraja.

Svaku godinu manifestacija je popraćena bogatim eno-gastro-gospodarskim, kulturnim, dječjim, sportskim i zabavnim sadržajem te ima visoku posjećenost.
Ove godine manifestacija bilježi svoju 48. obljetnicu, trajat će od 22. do 30. rujna 2018., a kroz devet dana ponudit će različita događanja među kojima će svatko pronaći nešto za sebe. Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja.

Kako pregradski kraj karakteriziraju vinogradi i dobra kapljica, ove će se godine otvorenje Branja grojzdja upriličiti na drugom brijegu, također poznatom po bogatim vinogradima – Vinagori. Tako će se u subotu, 22. rujna, manifestacija svečano otvoriti berbom u vinogradu uz kuću za odmor Wine Hill. Uz glazbu i veselje održat će se i potraga za tajanstvenim grozdom. Naime, negdje među trsovima podmetnut će se grozd koji tamo ne pripada, a sretnik koji će ga pronaći, osvojit će simboličnu nagradu. Prvi dan manifestacije upotpunit će dječji program u organizaciji Gradske knjižnice i Plesnog studija DIV, uz glazbu i ples te nastup Triko Cirkus Teatra.

U nedjelju se valja probuditi ranom zorom jer se na jezeru Gorica održava ribolovno natjecanje u disciplini lov ribe udicom na plovak, na kojem će nastupiti natjecatelji iz Krapine, Oroslavja, Zaboka, Huma na Sutli, Đurmanca i Pregrade.
Tog dana će se na Sportskom centru OŠ Janka Leskovara održati i ljudska verzija igre „Čovječe, ne ljuti se“, koju priređuju Savjet mladih i Dječje gradsko vijeće. Prvi vikend zatvara se u predstavu „Poštene žene“ Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje koju u Pregradu dovodi naše Kulturno umjetničko društvo.

Tjedan koji slijedi ispunjen je raznovrsnim sadržajima u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Ponedjeljak je Dan ljubaznosti u prometu koju provodi Policijska uprava Krapinsko-zagorske županije s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Akcija će se provoditi od 9 do 13 sati na nekoliko frekventnih pješačkih prijelaza u gradu. Popodnevni sati rezervirani su za djecu i program „Berbarije za one malo starije“, koji će se održati u OŠ Janka Leskovara Pregrada.

Utorak će započeti turnirom umirovljenika u kuglanju, a večer se nastavlja u Gradskoj knjižnici izložbom kreativnih Pregračanki pod nazivom „Ženskih ruku djela“, uz nezaobilazne slastice Udruge kostelskih žena. Dan kasnije djeca će uživati u predstavi “Kraljević Čuperko” u OŠ Janka Leskovara  od 17 sati, dok se u 19 sati u gradskoj Galeriji otvara izložba „Branje grojzdja – retrospektiva“ u organizaciji Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina. Na izložbi će biti predstavljen povijesni pregled naše najpoznatije manifestacije.

U četvrtak 27. rujna uže se središte grada pretvara u pješačku zonu, a Pregrada će biti domaćin zanimljivog i plemenitog događanja. Tog dana na nogometnom igralištu od 16:30 sati odigrava se velika nogometna utakmica Veterana NK Pregrada i Humanih zvijezda Hrvatske ’03. Za one koji ipak više vole intelektualni sport, u OŠ Janka Leskovara održava se šahovski turnir za mlade – „Najmlajši grozd“ u organizaciji Šahovskog kluba Pregrada. Kao i svake godine, u zabavnom dijelu programa, manifestacija donosi nekoliko koncerata, koji započinju već u četvrtak. Ispred Gradske knjižnice nastupit će Crni ribar, a prije njih održat će se cabaret slovenskog kantautora Zorana Predina, koji će izvesti posebni glumačko-glazbeni program prepun glazbe, duhovitih komentara i anegdota.

U petak se u jutarnjim satima održava dječja biciklijada te igre na igralištu Osnovne škole Janka Leskovara, a u gradskoj Galeriji izložba gljiva pregradskog kraja, dok u 13 sati u dvorani OŠ Janka Leskovara počinju berbarije Dječjeg vrtića „Naša radost“. Petak je i prvi dan nogometnog kupa mjesnih odbora, a otvara se i Tradicijski sajam na Trgu Gospe Kunagorske na kojem će izlagati OPG-ovi, tradicijske udruge i obrti. U 18 sati Udruga Dobra kaplica organizira degustaciju vina s vinarima udruge „Vino-Zagorje“, a u 19 sati počinje festival „Vinske popevke i napitnice“. Po završetku festivala večer će začiniti Žiga i bandisti.

Subota je također ispunjena raznim događanjima pa će posjetitelji tijekom dana moći razgledati izložbu malih životinja, gađati glinene golubove na Kunagori, igrati šah te gađati alku iz automobila, a toga dana završava i kup mjesnih odbora. Također, Udruga hrvatskih branitelja grada Pregrade u Gradskoj vijećnici organizira predstavljanje knjige Vilima Karlovića „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, a od 19 sati odigrava se i revijalna utakmica udruga hrvatskih branitelja Pregrade i Desinića. Navečer na gradskom trgu na svoje dolaze zaljubljenici zabavne  glazbe jer uz predgrupu Tomattur, po prvi puta u Pregradi nastupaju Učiteljice, koje će okupljene zabavljati svojim hitovima „Luda kuća“, „Dunav“, „Kapetane hvala“ i „Noći u Brazilu“. Ulaz je naravno besplatan.

U nedjelju možete ustati rano te se zaputiti u planinarski pohod na Kunagoru ili pogledati izložbu malih životinja, a od 11 sati kreće središnja svečanost – tradicionalna nedjeljna povorka berača i beračica, kojoj prethodi defile zagrebačkih mažoretkinja i Limene glazbe Pregrada. Kao i svake godine, vrijedni berači i beračice na konjskim zapregama proći će pregradskim ulicama do Trga Gospe Kunagorske te na taj način proslaviti ubiranje plodova cjelogodišnjeg mukotrpnog rada.


foto: Branka Mašić

Nakon povorke, očekuje vas jedan novitet. Grad Pregrada i TZP Srce Zagorja u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom po prvi puta organiziraju kulinarski kup Slavka Večerića.
Ova kulinarska poslastica  održat će se na gradskom trgu u čast jednom od najpoznatijih zagorskih, ali i hrvatskih kuhara, koji nas je prerano napustio prošle godine.

Dođite i uživajte zajedno s nama u raznovrsnim događanjima u uvijek veseloj i opuštenoj atmosferi pregradskog „Branja grojzdja“!

No nije to sve od bogate ponude sa zagorskog stola koja se krčka na zagorskim bregima. Za ljubitelje tradicije i izvornog dijalekta, uskoro će se održati 49. Dani kajkavske riječi Zlatar.

DANI KAJKAVSKE RIJEČI U ZLATARU

Kad? 21.-30. rujna 2018.

Dani kajkavske riječi, manifestacija koja njeguje kajkavsku riječ, kulturu i tradiciju, održava se od 1970. godine u Zlataru, slikovitom gradiću u sjeveroistočnom dijelu Hrvatskog zagorja. Kroz niz kulturnih, etno, zabavnih i sportskih sadržaja okuplja sudionike svih uzrasta. Zbor malih pjesnika, Festival dječje kajkavske popevke, prezentacija starih zagorskih običaja i zanata „Pajdaško sprehajanje“, izložbe tradicijskih zanata, jela i rukotvorina, likovne izložbe, koncerti, predstave i sportski susreti, tijekom deset dana ponudit će ponešto zanimljivo svakom posjetitelju. Ova dugovječna manifestacija, svake godine nudi sve više sadržaja i sve bogatiji program, pokazujući kako tradicija uspješno opstaje tamo gdje se čuvaju njene vrijednosti.

Dobro došli u Zagorje – Bajka na dlanu vas zove

Sve informacije pronađite na slijedećim adresama:
 www.visitzagorje.hr

facebook.com/srcezagorja

Visit Zagorje Facebook fan page

fotografije uz dopuštenje: Visit Zagorje, foto panorame Branka Mašić