uncategorised

Predstavljanje monografije Tilurium IV. Arheološka istraživanja 2007. – 2010. godine

U sklopu manifestacije Dani Sv. Mihovila kojom se obilježava blagdan zaštitnika grada Trilja, Muzej triljskog kraja poziva sve zainteresirane na promociju knjige Tilurium IV., Arheološka istraživanja 2007. – 2010. godine., a koja će se održati u četvrtak 20 rujna 2018. godine, u Muzeju triljskog kraja s početkom u 19. 30 sati.

Nastala iz pera čak šestorice autora (M. Sanader, D. Tončinić, Z. Šimić Kanet, S. Ivčević, Z. Buljević, T. Šeparović i I. Miloglav), ova monografija na 393 stranice donosi opis tijeka arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurij u navedenom razdoblju, te analizu i obradu brojnih pokretnih nalaza. Sustavna istraživanja rimskog legijskog logora Tilurij od 1997. godine provodi Katedra za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na čelu s dr. sc. Mirjanom Sanader.

Related image

Rezultati svih istraživanja su redovito objavljivani u prethodnicama ove publikacije; Tilurium I., Tilurium II. i Tilurium III., te sadrže prikaze povijesti lokaliteta, okolnosti istraživanja i karakteristike prostora. Publikacija Tilurium IV. sadrži više informacija o razvoju raznih metodologija istraživanja lokaliteta, crteže, fotografije te neizostavni katalog svih pokretnih nalaza koji proistječu iz arheoloških kampanja na lokalitetu Tilurij od 2007. do 2010. godine.

Posebna je čast naglasiti da će knjigu u prisutnosti autora, predstaviti akademik Nenad Cambj.