Aktualno

Velika – Prirodne ljepote i bogatstvo običaja

Turistička ponuda Velike na prvom mjestu prezentira raskošnu ponudu Parka prirode Papuk, koji uz iznimnu geološku i biološku raznolikost nudi i vrijedne sadržaje kulturno – povijesne baštine.

Planinarski raj

Očuvano Gorje Papuka pokriveno je očuvanim šumama panonske bukve u nižim  i jele u višim predjelima, a brojne planinarske staze privlače planinare i rekreativce čistim prirodnim okolišem. Područje Parka prirode geološki je najraznolikije u ovome dijelu Hrvatske, a Park prirode Papuk kao prvi hrvatski geopark članom je asocijacije europske (EGN) i svjetske (GGN) mreže geoparkova. Uz  put koji iz naselja Velike vodi ka unutrašnjosti  šumovitih predjela Papuka prostire se prekrasna dolina potoka Dubočanke kao prirodna oaza s brojnim livadama i proplancima.

Eko kamp Duboka – osvježenje u vilinskom ambijentu papučke šume

Želite li spavati pod zvijezdama Papuka, imate svoju priliku u kampu Duboka. Park prirode Papuk je jedna od najljepših kontinentalnih atrakcija, a kampiranje u parku prirode, definitivno spada u must see doživljaj. Razlozi? Udaljenost od gužve grada, djevičanski zrak i ista takva priroda i hladovina gorskih predjela kakvu Papuk nudi, dovoljan su argument za ovakvu vrstu odmora.

Ovaj suvremeni eko kamp ima 32 smještajne jedinice i može zaprimiti 96 kampista. Kamp ima vlastiti sanitarni čvor, prostor za tuširanje, kuhinja i recepcija.
Kako je ekološki opremljen, u njemu se nalazi i biološki pročistač otpadnih voda i mjesto za sortiranje otpada.
Sve je uređeno i opremljeno u suglasju s prirodom, tako primjerice na popratnim drvenim pločama možete pročitati ponešto  o prednostima solarnih kolektora koji se u kampu koriste.

Autor: Matija Pospihalj

U jednom dijelu kampa, koji zalazi već u šumi, nalazi se natkriveno mjesto idealno za roštilj, a iznad njega nalazi se sjenica na kojoj s održavaju edukacije i druženja. U planu je također otvorenje i adrenalinskog parka.

Ljubiteljima planinarenja i povijesnih znamenitosti pruža se mogućnost obilaska Utvrde Velika (452 m.n.v.)  s koje se pruža panoramski pogled na cijelo naselje Veliku i njezinu okolinu. Srednjovjekovna utvrda na južnom je dijelu brda Lapjak, a nastala je u 13. stoljeću.

U turističkom smislu i danas je atraktivna destinacija za posjetu planinara i izletnika, jer se do nje unatoč strmom šumskom terenu dolazi za oko pola sata hoda. Župna crkva sv. Augustina građena je u drugoj polovini 13. stoljeća, a početkom 17. stoljeća franjevci su ovdje osnovali samostan, školu i sjemenište, te počeli s pastoralnim radom. Franjevcima se pripisuje i obnova vinograda nakon turske vladavine, pa se uzgoj vinove loze na južnim obroncima Papuka smatra uobičajenom aktivnosti žitelja ovoga kraja.

Vinkovo u Velikoj

Vinkovo u Velikoj prva je od turističkih manifestacija tijekom godine, koja uz domaće vinare redovito okupi i brojne goste iz požeškog kraja. Planinarska priredba Papučki jaglaci koja se održava u drugoj polovini ožujka redovito okuplja po nekoliko tisuća planinara i ljubitelja prirode.
Uz pratnju vodiča i članova HGSS-a posjetitelji odabiru jednu od pet ponuđenih planinarskih staza za hodanje i cjelodnevni boravak u prirodi. Neizostavna velička manifestacija je i tradicionalna Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“  koja se ovdje održava gotovo trideset godina, a okuplja brojne KUD-ove iz svih krajeva Hrvatske, BiH, Mađarske i Rumunjske.

Najduži stol u Hrvata

DSC_4972 (Medium)

U sklopu smotre se održava i jedinstvena eno-gastro priredba „Najduži stol u Hrvata“ s brojnim izlagačima jela autohtone kuhinje krajeva iz kojih dolaze, ponudom vina  i štandovima koje obiđe nekoliko tisuća posjetitelja na degustaciji ponuđenih delicija. Unutar naselja, u Velikoj je i nogometni prvoligaški stadion koji uz pomoćne terene i sve potrebne sadržaje pruža mogućnosti organizirane škole nogometa tijekom cijele godine. Uz obližnji prirodni okoliš, povoljnu klimu i mogućnosti smještaja, Velika je bez sumnje  jedna od zanimljivih destinacija kontinentalnog sportskog turizma za koji ima sav potreban potencijal.

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook 

logo-tzpsz2-768x408