Aktivni odmor

Vinski maraton u Zmajevcima – Jesen u Baranji je posebna

Ljubitelji dobre kapljice, obavezno upišite u kalendare manifestaciju Vinski-bor maraton u Zmajevcu, koja će se održati 29.09.2018.godine. Glavni organizatori manifestacije su KUD József Attila i Udruga za njegovanje običaja Mađara Surduk iz Zmajevca.

Povijest Vinskog maratona

Davne 2005. U sklopu dana sela, organiziran je prvi Vinski maraton, a s vremenom ova manifestacija se proširila i na proslavu samog sela i njegovih običaja. Jer 2005.godine, započeo je ovaj projekt sa svega 40 natjecatelja, no već 2017.godine su oboreni svi rekordi sa respektabilnih 1800 maratonaca, te više tisuća posjetitelja. Svi posjetitelji su dobrodošli i mogu obići sve otvorene podrume i uživati u bogatoj eno i gastro ponudi. Cijene degustacija vinari odlučuju individualno.
U sklopu manifestacije je organiziran i sajam gdje će posjetitelji moći kupiti različite ručno izrađene suvenire, potrepštine i ponijeti kući uspomenu na živopisan baranjski kraj.

Cilj Vinskog maratona

Cilj Vinskog maratona je da posjetitelji upoznaju sve ljepote Zmajevca, običaje, turističku ponudu. Ova manifestacija je odlična i za promociju vinskih cesta a sad već postaje i ozbiljan čimbenik razvoja Općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije.

Upute za maratonce – pratite različite boje  vinskih cesta

Da bi olakšali vinarima posao, te da maratonci (kojih se očekuje gotovo 2000), ne bi otišli odmah u Katolički surduk u podrum broj 1, vinske ceste (surduke) organizatori su označili s 3 različite boje. Pratite upute oko boja i obiđite ih sve:

Vinski maraton svima počinje u 15:00 sati  i svi prijavljeni kreću iz centra sela, međutim svi kreću na vinsku cestu one boje iste kao i njihova čaša, majica, te prvi bonovi. Napominjemo da svi će dobiti isti broj bonova i svi obilaze iste podrume, samo oko 700 maratonaca kreće na crvenu vinsku cestu, oko 700 na žutu i 700 na zelenu što omogućuje rotaciju sudionika. Tijekom maratona na vinskim cestama posjetitelje će zabavljati različiti glazbeni sastavi. Završetak Vinskog maratona je predviđen u 19:00 sati. Broj podruma još uvijek se povećava, te je sigurno da će biti  oko 20 vinara (20*1dcl vina).Kao i prošle godine i ove godine će Institut za vinarstvo i vinogradarstvo s više ekipa  obilaziti vinare, anonimno, da bi kontrolirali kvalitetu posluženih vina u svim podrumima.

U katoličkom i reformatskom surduku od 17:00 do 19:30 sati, izmjenjivati će se različiti sastavi s narodnom  glazbom. Od 20:00 sati će na malim binama u oba surduka nastupati bendovi iz Hrvatske, Mađarske.

I ove godine će taj dan prometovati autobus na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek, Valpovo-Belišće-Beli Manastir –Zmajevac i natrag te Đakovo-Zmajevac-Đakovo.

Kotizacija za Vinski maraton  je ove godine 110,00 kn uz prethodnu rezervaciju a na dan Maratona kotizacija je 130,00kn. Kao i svake godine maratonci će dobiti: redni broj, majicu, držač čaša s pečatom grada Zmajevca, čašu, mapu sa označenim podrumima i bonove za konzumaciju po 1dcl vina po podrumu.

Na dan Vinskog maratona individualci ili ekipe svoje pakete će moći pokupiti u Zmajevcu u Domu kulture, od 10:00 do 14:30 sati, uz dogovor moguće je pokupiti pakete i zadnji tjedan prije maratona. Svi koji će uplatiti i prijevoz busevima, pakete će dobiti već u busu.

Program Vinskog maratona:

  1. rujan subota

10:00-12:00  Predstavljanje  OŠ Zmajevac  (sajam, ples i igre kod Doma kulture)

11:00 – Početak etno sajma (Reformatski i Katolički surduk)

10:00-14:30  Prijava za Vinski maraton

13:15  Povorka folklornih skupina od Mađarske kuće

13:45-14:45  Predstavljanje folklornih skupina

14:45 – Okupljanje kod Doma kulture

15:00-19:00  Vinski maraton

19:30 –  Proglašenje prva tri mjesta kod Vinoteke Baranyai Julia

20:00  Koncerti u Reformatskom i u Katoličkom surduku, zabava u podrumima

 

Čekamo vas u našim surducima, dođite, ponesite malo dobre volje, osmijeh i volju za najfinije degustacije, a sve ostalo vas čeka u Zmajevcu!
Jer jesen u Baranji je posebna jesen! Dobrodošli!

Fotografije uz dopuštenje: TZ Baranje

Info: TZ Baranje

Facebook TZ Baranje

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

shares