Aktualno

Vrhunski dokumentarci obilježiti će početak listopada – dođite u Bjelovar

Kaže se kako ono što nije zapisano, nije ni ostalo u nekom trajnom sjećanju, možda bi se to moglo reći i za dokumentarni film. Možda samo iskusno oko dobrog režisera pronađe priču koju vrijedi ispričati, temu u kojoj akteri filma svjedoče svoj život i svoje sudbine,  a snimljeni materijal ostaje kao trajni zapis jednog vremena i prostora.

I na tom tragu nastaje dobar dokumentarac, a upravo svi zaljubljenici u taj žanr imaju priliku svake godine u Bjelovaru  početkom listopada vidjeti neke od najboljih svjetskih i hrvatskih profesionalnih dokumentaraca na 13. DOKUart festivalu.

Tako će se od 6. do 12. listopada u ugodnom prostoru bjelovarskog kina prikazat brojni dokumentarci, kao i dodijeliti nagrade za najbolje filmove.  I ove godine selektorica festivala je Rada Šešić, svjetski poznata scenaristica, redateljica i filmska kritičarka. Ona je svoj rodni Bjelovar i bjelovarsku publiku već navikla na  dokumentarističke „poslastice“, pa smo sasvim sigurni kako nas iz najavljenog programa očekuju filmovi koje svakako vrijedi pogledati.

Najbolji dokumentarni filmovi od Indije, preko Španjolske, pa do Nizozemske i Hrvatske moći će se vidjeti na velikom platnu. Ali DOKUart je odavno prešao granice kinodvorane. Svake godine započinje projekcijom pod nazivom „DOKUart pod zvijezdama“ koja se i ove godine održala na jednom od najljepših bilogorskih proplanaka na izletištu „Vrata Bilogore“. Staviti filmsko platno na livadu, iza koje se vidi dobar dio središnje Hrvatske, za sjedalice iskoristiti slamu i tople deke. Ima li boljeg poziva da se s nekim stisnete u zalasku sunca, dočekate prve zvijezde dok gledate film na otvorenom? Kako nas organizatori festivala svake godine iznenade nekom projekcijom na neobičnom mjestu, za ovu godinu iskoristit će prostor bjelovarskih bazena, ali publika će ipak ostati suha, jer je kupališna sezona iza nas, a prazni bazen bit će neobična kinodvorana na otvorenom.

 

Kako je DOKUart po svemu poseban , tako se i karte kupuju u popularnom autobusu „Vinko“ koji je parkiran u samom središtu grada, na bjelovarskom Korzu. A u autobusu uvijek ima dovoljno mjesta kako bi poneki od filmova s prijašnjih festivala mogli pogledati upravo u njemu, pa neka netko kaže kako autobus služi samo za prijevoz putnika?! Vi se možete pohvaliti da ste u njemu pogledali i dokumentarac.

Zanimljivost ovog festivala je kako ima i svoja gostovanja. Prvo odlazi s dva filma u kino „Tuškanac“ u Zagrebu, a u međuvremenu gostuje na selu. Već nekoliko godina njeguje se tradicija prikazivanje filmova u nekom od sela koja okružuju Bjelovar. Tako će ove godina publika u Bereku, koja nema priliku doći do velikih kinodvorana moći uživati u dobrom dokumentarcu.

DOKUart i udruga koja ga organizira njeguje tradiciju prikazivanja filmova i kada nije festival, tako su u svome prostoru uredili „Filmodrom“. U ovom „filmskom dnevnom boravku“ kroz cijelu godinu održavaju se projekcije, radionice s mladima i predavanja iz medijske kulture. I upravo kroz rad s mladima možda se stvaraju neki novi režiseri koji će i dalje njegovati tradiciju snimanja dobrih filmova, kako igranih, tako i dokumentarnih.

 

Pogledajte raspored filmova, pronađite nešto za svoj ukus, i svakako dok traje ovaj festival posjetite Bjelovar. Ako i niste stigli na projekciju filma na otvorenom, nije važno, sami se zaputite na neki od bilogorskih proplanaka, gdje će vas za nagradu dočekati jedan od najljepših „filmskih“ zalazaka sunca i pružiti vam doživljaj za pamćenje.

Autor: Slaven Klobučar

Informacije: DOKUart

Izvor: Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar

Fotografije uz dopuštenje: TZ Bilogora – Bjelovar i DOKUart

tzbbz_nova_11_